Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresenii au cules si predat trei tone de afine si cinci de mure

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Principala piata de desfacere a fructelor de padure este Germania

[slideshow id=7280]

Urmand o traditie de peste 30 de ani, si in acest an, Directia Silvica Maramures a demarat campania de achizitie a fructelor de padure. In aceasta actiune sunt implicate, pe rand, in functie de fructele care se recolteaza, toate ocoalele silvice din judet.

Incepand cu a doua jumatate a lunii iunie s-a inceput achizitionarea afinelor negre, la inceput in zona Cavnic, Strambu Baiut, apoi si la Poienile de Sub Munte, Borsa si Viseu. Pentru inceput, pretul de achizitie a fost de 4 lei/kg, crescand pana la 8-8,50 lei/kg. Fructele sunt recoltate de localnici si predate la punctele de achizitie, iar de aici sunt transportate catre centrele de fructe de padure din Viseu si Baia Sprie, unde sunt congelate la -30 grade C si apoi ambalate in saci din hartie. Marfa astfel pregatita se paletizeaza, fiind gata de livrare spre beneficiari. Dupa cum ne-a informat inginerul Marcel Cosma, din cadrul Biroului Productie al Directiei Silvice Maramures, pana in prezent s-au recoltat 3 tone de afine si 5 de mure. Principala piata de desfacere este Germania, dar exista cereri si din Olanda sau Belgia. O premiera in acest an pe piata, sunt firmele romanesti producatoare de conserve de fructe.

In premiera se vor achizitiona si fructe de soc

Sezonul afinelor tine pana spre sfarsitul lunii august, in paralel in aceasta perioada recoltandu-se mure, in special din raza ocoalelor silvice Somcuta, Ulmeni, Targu Lapus, Baia Sprie, actiune care dureaza, in functie de fructificatie, aproximativ o luna. Dupa mure urmeaza coacerea porumbelor si maceselor, acestea recoltandu-se pana la caderea primelor brume de toamna.

In acest an, Directia Silvica Maramures si-a propus recoltarea a 170 tone de fructe, lucru realizabil, intrucat, anul trecut, directia a achizitionat si valorificat 180 tone fructe, aceste cantitati reprezentand o sursa alternativa de venituri in afara lemnului. Pana in prezent recolta este destul de slaba, dat fiind faptul ca afinele negre au fost afectate de ingheturile tarzii din luna mai si caderile de grindina din lunile iunie-iulie.

De cateva zile a inceput sezonul de recoltare la mure, pretul de achizitie fiind de 1,30-1,50 lei/ kg. Pentru a acoperi productia de afine calamitata, in acest an, Directia Silvica va achizitiona si fructe de soc, destinate pietei germane.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns