Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresul are 200 de specii de flora si fauna de interes comunitar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De asemenea, judetul detine doua rezervatii stiintifice si un parc national

[singlepic id=6344 w=320 h=240 float=]

Ca o consecinta a pozitiei sale geografice, judetul Maramures prezinta o diversitate biologica ridicata, exprimata atat la nivel de ecosisteme, cat si la nivel de specii. “Pe suprafata judetului au fost identificate sase tipuri de habitate de ape dulci, 12 tipuri de habitate de pajisti si tufarisuri, cinci tipuri de habitate din turbarii si mlastini, sase tipuri de habitate de stancarii si pesteri si 10 tipuri de habitate de padure.

Bogatia speciilor de flora si fauna este confirmata prin  numarul mare de specii descoperite pana in prezent: peste 280 de specii de flora si peste 360 specii de fauna. Dintre acestea, cca 200 de specii sunt de interes comunitar, printre care 17 specii de flora, sase specii de pesti, 14 specii de amfibieni, 10 de reptile, 120  specii de pasari, 24 specii de mamifere si trei specii de nevertebrate”, a subliniat Viorel Iancu, directorul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Maramures. El a reamintit ca Maramuresul detine doua rezervatii stiintifice, un parc national, 17 monumente ale naturii, 14 rezervatii naturale si un parc natural. Pe langa acestea, au mai fost declarate sase arii naturale prin hotarari de Consiliu Local. Totodata, in cadrul retelei Ecologice Europene au fost validate  un numar de noua situri, opt de importanta comunitara si o arie de protectie avifaunistica.

Degradarea mediului, cea mai mare problema

“Natura aplica legi si principii imperturbabile, mecanisme ingenioase si complexe de adaptare si conservare, fiecare specie avand rolul ei bine definit in angrenajul deosebit de complex al unui eocsistem. In locul unei specii disparute se dezvolta altele, ruperea unei verigi, prin distrugerea unei specii putand avea consecinte extrem de grave, imposibil de prevazut si sesizat”, a tinut sa sublinieze Viorel Iancu, cu ocazia Zilei Mondiale a Biodiversitatii, care se sarbatoreste in fiecare an pe 22 aprilie, la nivel mondial. El a adaugat ca in ziua de azi ne confruntam cu serioase probleme legate de degradarea mediului, cu grave implicatii in toate domeniile, in plan economic, social, dar mai ales biologic, vegetatia si flora spontana fiind pe zi ce trece tot mai afectata. “Se simte nevoia unui apel la ratiune, coeziune si solidaritate civica, pentru a determina o autoimplicarea comunitatii in protectia mediului si conservarea diversitatii biologice”, a concluzionat directorul APM Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Ionut Niacsu a inscris pentru Romania In ultimul meci din faza grupelor la Junior World Rugby Trophye,