Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Marinela Caluseru cauta in permanenta noi forme de exprimare artistica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A realizat pana acum zeci de expozitii personale si de grup in tara si peste hotare

Este mereu in cautarea unor modalitati deosebite de a patrunde in lumea imaginilor, formelor, culorilor, sentimentelor, lumea dincolo de realitatea de multe ori austera. Artista baimareanca Marinela Caluseru cauta mereu noi forme de expresie artistica. Nascuta pe 12 ianuarie 1954, in Tautii de Sus, Marinela Chereches Caluseru este absolventa a Institutului Politehnic Cluj Napoca si membra a Asociatiei Artistilor Plastici Maramures, din anul 1995. A realizat pana acum zeci de expozitii personale si de grup atat in tara, cat si peste hotare. Mai mult, ea a incurajat si a ajutat mai multi artisti plastici baimareni sa “creasca”. Marinela spune ca dragostea pentru arta a mostenit-o de la tatal ei. “Dorinta de libertate, independenta, setea de cunoastere si curiozitatea cred ca mi le-a dezvoltat pustietatea locului care ma incita sa descopar noi spatii, iar dragul de pictura si sculptura l-am mostenit de la tata, care mi-a predat trusa lui de sculptura”.

Un inginer cu suflet de poezie

“Facultatea de Mecanica, constructii de masini mi-a purtat pasii in Cluj, iar primii ani de inginerie in una din intreprinderile bucurestene cu cea mai performanta si moderna dotare din tara, care se ridica la standarde europene. Noua tehnologie ne facea sa avem contacte si colaborari foarte apropiate cu suedezii. Chiar pe vremea comunismului am avut sansa sa am deschideri spre oameni din alte lumi si daca as fi vrut as fi putut opta pentru a trai in Viena, de unde era cel de care ma indragostisem si ma ceruse de nevasta. In sufletul meu s-a dat atunci o mare lupta. Imi doream sa fiu alaturi de omul iubit, imi doream sa ne plimbam impreuna prin frumoasele gradini ale Schonbrunului, unde in fiecare an se organizau minunate expozitii florale, la care Peter ma invita mereu, sau in diverse alte locuri ale lumii in care miscarea sindicala, al carui lider era, il obligau sa mearga. Locuri noi si pentru el, care si-ar fi dorit sa le descoperim impreuna. Dar…”.

“Nu m-am oprit la sculptura”

Marinela Caluseru nu s-a oprit la sculptura intrucat nu voia sa renunte la culoare. “Nu eram impacata, iubeam in egala masura volumul, dar si intens transparenta, de aceea am fost si mai sunt intr-o febrila cautare, pentru ca vreau sa le transform intr-un tot unitar. Asa se explica fascinatia pe care am resimtit-o cand i-am descoperit in Franta pe gemmisti cu tehnica lor Gemmail, Art of Light, Art Lumiere. Acolo am descoperit o imbinare intre culoare, transparenta si volum. Mai bine zis, le-am descoperit lucrarile in Muzeul Gemmail din Lourde, dar si in biserica lui subterana in care sute de oameni se aduna la rugaciune pentru ei si cei dragi. Sufletul meu isi doreste o exprimare in tridimensional, gemmailul imi raspunde dintr-un punct de vedere acestei cerinte. Din acest motiv visez la o specializare in  acest domeniu”.

Tehnica hologramei

Tehnica adoptata de Marinela Caluseru este mereu innoita. In pictura, grafica, isi doreste sa realizeze in  viitor mai mult decat tablouri in technici vechi, ci lucrari tridimensionale sau apropiate de sistemul hologramelor. Artista apreciaza casnicia ca fiind arta convietuirii in doi, in care avem nevoie de modele demne de urmat din toate punctele de vedere, in care e nevoie de respect, consideratie, apreciere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns