Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii de familie refuză să semneze contractele cu CNAS în forma actuală

Medicii de familie refuză să semneze contractele în forma actuală
Medicii de familie refuză să semneze contractele în forma actuală
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Medicii de familie refuză să semneze contractele în forma actuală
Medicii de familie refuză să semneze contractele în forma actuală

“NU vom semna contractele în forma actuală!” este mesajul pe care medicii de familie din toată ţara prin organizaţiile profesionale reprezentative, respectiv Societatea Naţionalăde Medicina Familie (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie(FNPMF) îl aduc la cunoştinţa decidenţilor într-o scrisoare deschisă semnată luni, 28 martie 2016.     Reamintim că iniţiativa nesemnării contractelor a fost luată prima dată de medicii de familie din reţeaua de asistenţă medicală primară a judeţului Satu Mare prin strângerea de semnături, două treimi dintre ei fiind de acord cu acest lucru.

Prezent în emisiunea, “Audienţe în direct” de la Informaţia TV de luni, 28 martie 2016, reprezentantul medicilor de familie a fost de părere că această solidaritate a profesioniştilor din sănătate are ca fundament aceeaşi problemă: subfinanţarea sistemului.  Prin forma de protest adoptată care ar putea să meargă până la nesemnarea contractelor şi în consecinţă prestarea activităţii medicale în regim tarifar (dacă va fi necesar) pentru medicina de familie, profesioniştii  atrag atenţia asupra necesităţii alocării a 6% din Produsul Intern Brut(PIB) pentru Sănătate, un procent care ar fi satisfăcător însă destul de limitat comparativ cu media europeană care este de 8-9%.

“(…)Calculul, repartiţia, procentele alocate Sănătăţii, sumele care se colectează ţin de apanajul Ministerului Finanţelor. Acolo este cea mai mare problemă, pe lângă cea politică, privitor la alocări.(…)Procentul de 6% din PIB pentru Sănătate este în obiectivele noastre de ani de zile, deşi ar trebui să fie de 9%. În prezent, putem vorbi de cea mai mică alocare bugetară din istorie, care este de 4,2% din PIB pentru sănătate de după anii ’90”, a spus dr. Bumbuluţ în cadrul emisiunii Audienţe în direct.

În momentul de faţă, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte procentul alocat din PIB pentru Sănătate fapt ce atrage după sine subfinanţarea diferitelor sectoare din sistemul sanitar: asistenţa medicală primară, ambulatoriile de specialitate, spitale etc.

Puteţi citi continuarea în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. De cardurile de sanatate nu se spune nimic? De bolnavii de toate varstele care platesc reteta fara compensare, de bilete de trimitere simple, cu consultatii greu de achitat de bolnavi, nu se spune nimic? De bataia de joc cu planificarea unei analize peste luni de zile nu se spune nimic? Pana cand pacientii vor avea mereu de platit desi li se ia bani lunar si nu putini pe statul deplata? Pana cand se va sta si la farmacie 15-20 de minute pentru o reteta? Cine a avut ideea cardurilor doarme bine? Cine a aprobat functionarea dezastruoasa a unui astfel de sistem grav bolnav nu trebuie impuscat?

Lasă un răspuns