Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii de familie trag încă un semnal de alarmă referitor la sistemul informatic

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Numărul sincopelor este mare și se poate spune că mai mult nu funcționează

Medicii de familie s-au adresat printr-o scrisoare deschisă Guvernului României, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru a sesiza problemele pe care le întâmpină în activitatea de zi cu zi de la cabinet datorită sistemului informatic unic integrat. Ei spun că au ajuns la limita suportabilității datorită chinului zilnic prin care trec pentru a-și putea face așa cum trebuie datoria.

Pe timpul zilei acordă consultații pacienților, iar noaptea se ocupă de validarea serviciilor. De altfel, începând cu data de 10 mai 2019, medicii de familie din toată țara au început o monitorizare a modului în care funcționează sistemul informatic și au ajuns la concluzia că numărul sincopelor este atât de mare încât se poate spune că mai mult nu funcționează, după cum sesizează și Societatea Națională de Medicina Familiei.

Efectele negative se răsfrâng asupra pacienților

”Medicii de familie solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare. Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de max 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioadă de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore” se arată în documentul citat.

Sistemul informatic a funcționat de nota 0,33

Medicii de familie au acordat zilnic note funcționării sistemului. Spre surprinderea lor, după cum arată și în scrisoarea citată sistemul a avut o aparentă revigorare în perioada imediat ulterioară lansării publice a acestui mecanism de monitorizare, dar s-a prăbușit lamentabil după o săptămână de la alegerile europarlamentare.
Monitorizarea a început pe 10 mai 2019 și exact la o lună de la lansare, sistemul SIUI a obținut media 0,33. Pentru a vedea nivelul de indignare și nemulțumire ale medicilor de familie, vă invităm să consultați pagina FaceBook: @Comunicare-SNMF.

Cât a costat sistemul informatic?

Potrivit datelor SNMF, Sistemul Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei, fără TVA, și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania; contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), în valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România.

În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI.

”Până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”, sesizează Biroul Executiv al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns