Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii recomandă maximă prudenţă în consumarea bucatelor tradiţionale de Paşti

edicii recomandă maximă prudenţă în consumarea bucatelor tradiţionale de Paşti
Medicii recomandă maximă prudenţă în consumarea bucatelor tradiţionale de Paşti
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Medicii recomandă maximă prudenţă în consumarea bucatelor tradiţionale de Paşti
Medicii recomandă maximă prudenţă în consumarea bucatelor tradiţionale de Paşti

Medicii recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, în special în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămâni, luând în considerare faptul că în tot acest timp din alimentaţia lor au lipsit proteinele animale.

Pregătirile pentru aceste sărbători sunt în toi. Gospodinele îşi fac lista cu bunătăţile ce le vor pregăti pentru masa de Paşte. Specialiştii spun că toate aceste alimente tradiţionale sunt gustoase însă sunt greoaie, suprasolicită tubul digestiv şi astfel pot să producă o serie de neplăceri. Din acest motiv se recomandă multă cumpătare, pentru a evita drumul la medic.

“Postul îşi are rostul său atât din punct de vedere religios, dar şi de purificare a organismului.  ~n toată această perioadă de post a avut loc un menajament maxim al tubului digestiv. Nu s-au consumat grăsimi  animale. Din acest motiv se cere prudenţă, echilibru în  consumul alimentelor specifice sărbătorilor pascale pentru cei care au postit şi nu numai, de a evita tulburările digestive de tip biliar” explică dr. Martha Bzduch, medic pediatru diabetolog în cadrul Centrului de Diabetologie şi Boli de Nutriţie Satu Mare

Nu combinaţi carnea grasă şi alcoolul la aceeaşi masă

Carnea de miel, pe cât de gustoasă este, este grea, suprasolicită pancreasul, vizica urinară. ~n vremurile biblice la masa festivă obişnuia să se servească miel, ierburi amare, pască din aluat nedospit  şi legume. Aşadar la friptura de miel  puteţi pregăti o garnitură cu multe legume, soteuri şi salate. Nu sunt indicate garniturile din paste făinoase, orez, cartori, deoarece îngreunează digestia

100 de grame de carne de miel înseamnă 200-300 de kilocalorii şi un conţinut mare de potasiu. Organele, în special ficatul, dar şi carnea, conţin foarte mult fier, care se absoarbe uşor în organism, zinc şi carnitină, cu rol energetic şi cantităţi mici de calciu, acid folic şi vitamina E. De asemenea, carnea de miel are un conţinut de proteine ridicat, dar şi multe grăsimi saturate: 80 miligrame de colesterol la 100 de grame.

Ouăle au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi prin urmare trebuie mâncate cu grijă, ţinând cont că mai toate bucatele au în componenţa lor ouă: drobul, pasca, mielul umplut, prăjiturile.
Şi în cazul drobului, acesta trebuie mâncat ca felul doi, nu ca gustare. Cât despre dulciuri trebuie consumate în cantităţi mici pentru a proteja pancreasul, vezica biliară.

Prudenţă se cere şi în privinţa alcoolului. Acesta trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese. Totodată combinaţia de mâncăruri grase, carbohidraţi simpli şi alcool, este extrem de calorică, blochează arderea grsimilor. Resturile nedigerate se vor transforma în reziduuri toxice pentru organism şi vor duce la acumularea de kilograme în plus
“Să nu se abuzeze. Se poate gusta din fiecare, însă în limitele normale, cât este uman civilizat” spune specialistul

Şi nu în ultimul rând, după o masă copioasă,  o plimbare vă ajută ca digestia să se desfăşoare în bune condiţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns