Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Membrii comunităţii LGBT protestează împotriva deciziilor CCR

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Judecătorii Curţii Constituţionale au amânat pentru 20 septembrie o decizie privind excepţia de neconstituţionalitate prin care un cuplu gay căsătorit în Belgia cere recunoaşterea uniunii şi în România.

“Cu privire la excepţia de neconstituţionalitate privind căsătoriile încheiate în altă ţară, Curtea având nevoie de o aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au pus, am amânat cauza pe 20 septembrie”, a declarat Valer Dorneanu.

În plus, CCR a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii. Decizia a fost luată în unanimitate şi, drept consecinţă, iniţiativa poate intra în dezbaterea Parlamentului, unde este însă nevoie de o majoritate calificată pentru a fi adoptată. În cazul în care ar fi aprobată de Parlament, propunerea trebuie să fie supusă şi unui referendum naţional.

La scut timp mai mulţi membri ai comunităţii de lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali (LGBT) au anunţat se întâlnesc miercuri seară, în Piaţa Universităţii din Capitală, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia CCR prin care s-a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei.

 

Pe lângă Asociaţia Accept, alte două organizaţii de apărare a drepturilor comunităţii LGBT se arată nemulţumite de decizia CCR, de miercuri, prin care s-a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei în cazul definiţiei căsătoriei. Membri ai comunităţii LGBT şi aliaţi din asociaţiile MozaiQ şi TRANSform au anunţat că ies, miercuri seară, în stradă.

Reprezentanţii celor două asociaţii consideră “regratabilă” hotărârea de miercuri a CCR şi spun că poate duce la o “proliferare a practicilor prin care tirania majorităţii domină minoritatea”.

 

Un român şi un american cer să le fie recunoscută căsătoria în România

Un român şi un american, Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, care s-au căsătorit la Bruxelles în anul 2010, cer să le fie recunoscută căsătoria şi în România. Cazul se află pe rolul Curţii Constituţionale a României (CCR) urmând ca instanţa să decidă dacă interdicţia recunoaşterii căsătoriilor dintre persoanele de acelaşi sex în afara României este constituţională, relatează News.ro.

Audierile au avut loc miercuri, 20 iulie 2016, decizia fiind amînată. Cuplul Coman-Hamilton au început în 2013 demersurile pentru recunoaşterea căsătoriei lor pentru ca americanul să primească drept de reşedinţă în România. Acum, Robert Hamilton nu poate sta mai mult de trei luni legal în România. Inspectoratul General al României a refuzat să îi acorde drept de reşedinţă în baza directivei europene privind libera circulaţie, conform News.ro.

Robert Hamilton a spus, la o conferinţă de presă organizată de ACCEPT, că îi place România şi că speră ca relaţia lor, bazată pe iubire, să fie recunoscută, la fel ca orice relaţie de acest fel.

„Îmi place România, prietenii români, cultura românească, familia românească. Am fost tratat cu multă căldură şi amabilitate aici. Sper ca toată lumea să poată recunoaşte o relaţie bazată pe iubire, la fel cum este oricare altă relaţie bazată pe iubire”, a spus el, menţionând şi că în străinătate a putut fi alături de soţul lui, anul trecut, când acesta a fost bolnav şi internat în spital.

„Nu ştiu ce s-ar întâmpla, în contextul românesc, dacă mâine ajung în spital. Cine va fi el (Robert Hamilton, n.red) în faţa autorităţilor române? Va fi un străin cu paşaport străin”, a spus Adrian Coman.

Statul român nu recunoaşte căsătoriile gay.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. NU! Romanii au alta filozofie de viata, educatia in spiritul valorilor crestine. Nu putem interzice homosexualii, e dreptul lor sa se asocieze cu cine vor, dar nici nu putem legifera astfel de comportamente pe care eu le consider deviante.

Lasă un răspuns