Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Membrii Consiliului de onoare al Baii Mari, ingrijorati de starea de sanatate a maramuresenilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestia trag un semnal de alarma asupra stilului de viata al populatiei

[slideshow id=3673]

Miercuri, in sala Europa din cadrul Primariei Baia Mare, a avut loc intalnirea membrilor Consiliului de onoare al Baii Mari. Acestia au dezbatut probleme legate de sanatatea cetatenilor, morbiditate si speranta de viata. Acestia au amintit inainte de a incepe discutiile de faptul ca in ciuda faptului ca au trimis invitatii catre Directia de Sanatate Publica Maramures si Consiliul Judetean Maramures, acestea nu au fost onorate. Insa a fost prezent viceprimarul Mircea Dolha.

A fost amintit faptul ca, din pacate, speranta de viata in Baia Mare este mult mai mica comparat cu celelalte localitati din judet dar si cu alte judete din Romania. “Se stie acum ca in Baia Mare lumea traieste mai putin. Aerul respirabil, apa si solul sunt infectate istoric. Acestea sunt motivele care duc la o imbolnavire prematura in randul populatiei. Speranta de viata scade si ne situam pe ultimele locuri in ceea ce priveste acest aspect. Suntem urmati de Giurgiu si cred ca Bucuresti.

Morosenii ar trebui sa renunte la slanina si palinca

Cele mai frecvente boli sunt diversele forme de cancer, boli ale aparatului cardiovascular, diabet, etc. In Baia Mare populatia inregistreaza un indice de viata cu 30% mai mic la nivelul judetului. Barbatii traiesc mai putin decat femeile. La barbati 68 de ani, iar la femei 75 de ani”, a precizat Aurelian Bancusi, presedintele Consiliului de onoare. Dr. Alexandru Ilies, consilier pe teme de sanatate in cadrul Primariei Baia Mare si ex director al DSP Maramures, a intarit spusele membrilor Consiliului de onoare. “Fata de situatia generala la nivel national si judetul Maramures si municipiul Baia Mare inregistreaza aceleasi fenomene caracteristice. Este vorba de procesul de imbatranire a populatiei. Natalitatea a avut un trend oscilant. Cel mai mic numar de copii nascuti vii, in ultimii cinci ani, s-a inregistrat in 2006 si 2007. La finalul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei si in judetul nostru elementul prioritar in cadrul morbiditatii specifice au fost bolile cardiovasculare, unde intra cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala si patologia aferenta. Se mentine ridicat numarul cazurilor de oncologie. Cancerul a facut proiectul unui program de screening in randul femeilor din Maramures, care ne-a situat in randul tarilor europene pe un loc fruntas, de nedorit”, a precizat dr. Ilies.

Consiliul de onoare a subliniat faptul ca nu s-a facut niciun studiu pe tema sperantei de viata a populatiei la nivelul judetului nostru. Dar atata timp cat morosenii vor continua sa consume in nestire slanina si palinca, sunt slabe sanse ca starea de sanatate a localnicilor sa fie buna.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns