Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Metode si sfaturi de imbunatatire a vietii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Putem invata sa ne determinam mintea, trupul, iar emotiile sa lege ideea de suferinta sau de placere cu ceea ce alegem noi

[slideshow id=6481]

Dumnezeu ne daruieste fiecare zi pentru a o folosi asa cum credem de cuviinta. Putem irosi ziua sau o putem trai cu folos. Maine, ziua de azi va fi trecuta pentru totdeauna, lasand in loc ceea ce am ales sa facem cu ea. Toti avem aceeasi cantitate de timp si putem s-o folosim facandu-ne griji inutile in legatura cu ce s-ar putea intampla (drobul de sare din povestea lui Ion Creanga) sau cu ceea ce s-a intamplat.

Potrivit autorului motivational Skip Ross, “masura realizarilor noastre in viata nu reprezinta masura timpului pe care-l avem la dispozitie pentru a face diverse lucruri, ci este masura a aceea ce facem cu timpul pe care-l avem si cu aptitudinile de care dispunem”. Oriunde ne aflam pe drumul vietii, tot ceea ce am trait de-a lungul calatoriei ne-a pregatit pentru acest moment. Realizarile noastre de azi reprezinta suma gandurilor de ieri. Ne aflam azi acolo unde ne-au dus gandurile noastre de ieri si ne vom afla maine acolo unde ne vor duce gandurile de astazi.

Ca fiinte umane, avem tendinta sa cautam confortul, iar in momentul in care trebuie sa schimbam ceva, experienta devine dureroasa. Multi oameni care incearca sa se schimbe traiesc un puternic sentiment de teama vis-a-vis de faptul ca schimbarea ar putea fi temporara. Trebuie insa sa stim ca in fiecare din noi exista mai mult potential decat suntem in stare sa vedem. Un lucru extrem de important pentru a face o schimbare in viata noastra consta in a lua o hotarare noua si care sa fie dusa pana la capat.

Conexiunile de idei cu suferinta si placerea modeleaza destinul oamenilor

Pentru cei mai multi teama de a nu pierde este mai mare decat dorinta de a castiga. Astfel, majoritatea oamenilor se straduiesc mult mai tare sa mentina ceea ce au, decat sa-si asume riscurile necesare pentru a obtine ceea ce vor cu adevarat de la viata. Conexiunile de idei cu suferinta si placerea modeleaza destinul oamenilor. Potrivit lui Anthony Robbins, “succesul secretului este sa invatati cum sa folositi suferinta si placerea, in loc sa lasati suferinta si placerea sa se foloseasca de dvs. daca veti reusi sa faceti astfel, veti detine controlul asupra vietii dvs. Daca nu, viata va detine controlul asupra dvs.”.

Sindromul Niagara

Majoritatea provocarilor pe care le intalnim pe parcursul vietii, cum ar fi faptul ca ne complacem in fumat, baut, mancat nesanatos etc., ori ca ne simtim coplesiti de evenimentele negative si renuntam la scopurile noastre, provin din faptul ca ne concentram pe termen scurt asupra problemelor.

Potrivit autorului motivational Anthony Robbins, rezultatul gandirii pe termen scurt conduce la ceea ce el numeste “sindromul Niagara”.

“Cata vreme va aflati in apele involburate si va concentrati doar asupra stancii pe care o veti intalni in cale, de teama sa nu va izbiti de ea, nu vedeti – sau nu puteti sa vedeti – destul de departe cat sa evitati cascada propriu-zisa”.

Reusita si esecul nu au aparut peste noapte in viata noastra. Deciziile pe care le-am luat pe parcursul vietii ne-au condus aici. Nu conditiile din jurul nostru ne modeleaza destinul, ci hotararile pe care le luam. Mai mult, nu ceea ce ni s-a intamplat in viata ne-a facut asa, ci modul in care ne-am raportat la evenimente.

Sa ne folosim de ceea ce ne ofera viata

Una din cele mai importante decizii pe care o putem lua pentru a ne asigura starea de bine si fericirea pe termen lung este sa ne folosim de ceea ce ne ofera viata in acest moment. Nu putem reusi nimic daca<

nu ne-am hotarat cu adevarat ceea ce dorim sa obtinem>

nu suntem hotarati si dispusi sa trecem cu adevarat la fapte>

nu am constatat ce merge si ce nu>

nu ne schimbam tot timpul abordarea pana ce obtinem ceea ce dorim, folosind ceea ce ne iese in care.

In mod categoric, in momentul in care luam o hotarare, trebuie sa trecem si la fapte pentru a o pune in aplicare. Dupa ce ne-am hotarat ceva, trebuie sa facem pasii necesari spre implinire. Un lucru nu se poate realiza daca nu trecem la actiune. Poate pe termen scurt s-ar putea sa avem impresia ca nu merge, insa este important sa ne concentram pe termen lung.

In experienta prin care trecem trebuie sa fim atenti sa nu ne concentram pe acele lucruri care ne provoaca suferinta sau nereusita, ci sa continuam sa ne gandim doar la scop< cum pot atinge ceea ce imi doresc cu adevarat si care sunt pasii pentru a ajunge acolo.

Ce sunt neuro-asocierile

Ceea ce ne impulsioneaza comportamentul este, de fapt, o reactie instinctiva la suferinta si placere, si nu un calcul rational. Nu sunt impulsionati de o gandire logica, ci mai degraba de emotii, de conexiunile cu suferinta si placerea din sistemul nostru nervos, de asa numitele NEURO-ASOCIERI. Pentru ca o schimbare sa fie de durata trebuie sa asociem ideea de suferinta vechilor noastre obiceiuri si cea de placere cu noile noastre obiceiuri si sa ramanem consecventi pe aceasta directie.

Ca sa exemplificam, neuro-asocierile pot fi utilizate intr-o cura de slabire sau in renuntarea la fumat< inceperea unui regim si depasirea suferintei pe termen scurt este doar o chestiune de vointa si ea nu este de durata, pentru ca noi continuam sa asociem ideea de suferinta de cea de a renunta la alimentele care ingrasa. Pentru ca aceasta schimbare sa fie pe termen lung, trebuie sa asociem ideea de placere cu a manca alimente sanatoase si cea de suferinta cu aceea de a manca alimentele care ingrasa. Persoanele cu o forma fizica buna, sanatoase asociaza ideea de placere cu senzatia de a se simti suplu si astfel nu intampina dificultati in a face exercitii fizice regulate si a nu se imbuiba cu mancare, dovedind astfel ca detin controlul asupra vietii lor.

Potrivit aceluiasi autor, putem invata sa ne determinam mintea, trupul, emotiile sa lege ideea de suferinta sau de placere cu ceea ce alegem noi. Modificand ceea ce raportam la ideea de suferinta sau placere, vom obtine o schimbare imediata a obiceiurilor noastre.

Puteti saimi scrieti pe adresa de e-mail< [email protected].
Cecilia Ardusatan-Voicu, psiholog

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns