
Este adevărat că reglarea temperaturii interne implică mai multe procese și că nu pielea este cea care le îndeplinește pe toate, însă contribuie semnificativ la reglarea confortului termic.
Facilitează eliminarea transpirației, care este produsă de glandele sudoripare apocrine, dar are și rolul de a păstra cald fluxul de sânge pentru organele vitale din torace și abdomen, respectiv pentru creier.
Pe de altă parte, prin structura sa, pielea împiedică pătrunderea unor chimicale periculoase, cum ar fi ingredientele din soluțiile de curățat. Totodată, este o barieră puternică împotriva invaziei microorganismelor, precum sunt virusurile și bacteriile.
Un alt rol important este protecția împotriva traumatismelor
Trebuie menționat faptul că, prin structura sa, pielea oferă și rezistență la traumatisme, prin asigurarea unui strat protector pentru țesuturile mai sensibile de dedesubt.
Tocmai de aceea, cel mai mare organ al corpului are nevoie să se poată întinde, pentru a se putea acomoda tuturor mișcărilor, dar și să fie suplă și bine întreținută. Aici este vorba despre hidratare internă și externă, dar și o hrană adecvată.
Un alt rol important al pielii este acela de a asimila vitamina D, prin expunerea la lumina solară. Sănătatea sistemului osos depinde foarte mult de prezența acestei vitamine, dar și creșterea oaselor, la copiii aflați în plină dezvoltare.
Pe lângă toate funcțiile enumerate, pielea mai are și rolul de a colecta și transmite către creier informații din mediul înconjurător, și în mod constant, prin intermediul rețelei nervoase distribuite pe suprafața sa.
Având în vedere toate aceste lucruri minunate pe care pielea le face pentru noi și organismul nostru, este foarte important să avem grijă de ea.
Tocmai de aceea, societatea modernă în care trăim acordă o importanță deosebită felului în care arată cel mai mare organ al nostru, și trebuie știut că orice substanță și tratamente i se aplică o pot influența enorm de mult.
Structura pielii și straturile principale ale sale
Aspectul și calitatea structurii pielii pot influența starea de bine, stima de sine, precum și felul în care interacționăm cu cei din jur.
De exemplu, impactul psihologic al unor erupții pot fi evidente, mai ales în cazul adolescenților aflați în plină transformare, când pentru ei imaginea lor este vitală, precum și impresia pe care o lasă celor din jur.
De aceea, este necesar să cunoaștem care este structura pielii, straturile principale și cum interacționează acestea între ele.
Pielea este constituită din 3 învelișuri: epidermul de origine ectodermică, dermul și hipodermul (stratul celular subcutanat) de origine mezodermică (mezenchimală).
Suprafața pielii nu este uniformă, fiind semnalată prezența cutelor, orificiilor și proeminențelor.
Epidermul este stratul exterior al pielii. Stratul cornos este partea exterioară a epidermului și servește ca o barieră fizică, protejând corpul împotriva agresiunilor externe, cum ar fi radiațiile ultraviolete și agenții infecțioși. Restul epidermului are în principal rolul de a produce bariera cutanată.
Dermul, stratul intermediar conține vasele de sânge care irigă stratul exterior. Dermul conține și foliculi de păr, glande sudoripare și terminații nervoase.
Hipodermul, cel mai profund strat și partea cea mai groasă a pielii, care conține celulele grase. Acestea formează o rezervă de energie și permit reglarea termică a corpului.
De menționat despre epidermă este, în primul rând, faptul că se reînnoiește constant. Noile celule se se formează în straturile inferioare ale pielii și ajung la suprafață în aproximativ 28 de zile.
Această reînnoire constantă servește la înlocuirea celor aproximativ 40.000 de celule care se pierd în fiecare zi. Anual, o persoană pierde circa patru kilograme de celule ale pielii.
Stratul mijlociu al pielii, dermul, este ferm lipit de epidermă, și reprezintă aproximativ 90% din suprafața pielii. Conține numeroase fibre de colagen, care dau dau rezistență și consistență celulelor pielii.
De asemenea, în stratul mijlociu al pielii, se găsește și elastina, care asigură flexibilitatea pielii. Datorită colagenului și elastinei, pielea este hidratată, elastică și fermă.
Tot aici găsim și rețeaua de vase de sânge foarte mici, denumite capilare, dar și fibrele nervoase. De asemenea, aici avem cele mai multe celule senzoriale. Dacă un obiect este prea fierbinte pentru a fi atins durerea resimțită va fi semnalată prin receptorii nervoși.
Nu în ultimul rând, glandele sebacee din derm ajută la menținerea pielii netede. Totodată, sebumul previne pielea să absoarbă prea multă apă, în timpul înotului, în timpul unei furtuni sau în alte situații diverse.
Hipodermul este stratul subcutanat, care conține grăsime într-un procent semnificativ, dar și țesut conjunctiv, cu rolul de a conecta pielea de oase și mușchi.
Grăsimea din acest al treilea strat are rolul de a amortiza loviturile generate de accidente, precum căzăturile. În hipoderm, nervii și vasele de sânge devin mai mari, în comparație cu dimensiunile acestora din derm. Practic, se ramifică, deoarece conectează stratul subcutanat cu restul corpului.
Metode de protecție a pielii
Petele pigmentare și ridurile apar odată cu înaintarea în vârstă, pentru că dermul, stratul mijlociu al pielii devine tot mai subțire. Practic, producția de elastină și colagen scade și astfel se produce deteriorarea pielii.
Deși procesul de îmbătrânire este unul firesc, trebuie înțeles faptul că există o mulțime de factori care îl pot încetini. Evitarea razelor ultraviolete, alimentația adecvată, evitarea stresului, precum și rutina potrivită de îngrijire personală care se efectuează zilnic sunt elemente care, luate împreună, pot menține pielea mai tânără pentru un timp îndelungat.
Se spune că pielea este oglinda întregului organism și a stării de sănătate.
Ei bine, în perioada care urmează, vom avea nevoie de îngrijire suplimentară a celui mai mare organ al corpului, deoarece frigul acționează și poate chiar să îl deterioreze, mai ales dacă nu este protejat.
Regula de aur a frumuseții este ca tenul să fie hidratat, prin consumul unei ape plate de calitate. Ideală este cea care provine din pânză freatică de la mare adâncime, precum sunt cele de izvor de munte.
De asemenea, produsele cosmetice care repară pielea atunci când temperaturile scad sunt de foarte mare ajutor, pentru că oferă hidratare și din exterior.
Recomandate sunt cremele grase, cu conținut ridicat de uleiuri, pentru că pielea se deshidratează foarte ușor la frig și în condiții de vânt accentuat.
Și pielea corpului are nevoie de o mai mare atenție
Femeile cu ten uscat se vor demachia cu neapărat cu demachiant, nicidecum cu apă și săpun, deoarece va usca și mai tare tenul. De evitat sunt și cremele care conțin parfumuri, deoarece accentuează ridurile.
Atenție sporită vom acorda și protecției solare, chiar dacă suntem în plin sezon rece. Iarna, mai ales dacă s-a depus un strat generos de zăpadă, va reflecta lumina si razele solare, astfel încât ar putea produce daune la nivelul pielii.
Și pielea corpului are nevoie de tratamente speciale în timpul iernii, să fie hrănită cu creme speciale de iarnă, dar care au conținut de uleiuri hrănitoare și hidratante.
Pentru protectia mâinilor, pe lângă cremele recomandate, sunt foarte utile și mănușile, iar scalpul trebuie acoperit de fiecare dată când ieșim din casă, mai ales dacă vrem să menținem și sănătatea părului.
Desigur că metodele de protecție sunt mult mai multe, însă acestea sunt cele mai importante.
Fii primul care comentează