Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

MFP a programat în iunie împrumuturi de 3,5 miliarde lei de la băncile locale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) vrea să împrumute 3,5 miliarde de lei de la băncile locale în luna iunie, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul MFP.

Prima licitaţie de titluri de stat din iunie va avea loc joi, 7 iunie, pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark în valoare de 700 milioane lei şi scadenţa la doi ani.

 

In 11 iunie este programată o emisiune de certificate de trezorerie cu discount pe un an, în valoare de un miliard de lei, pe 14 iunie pentru o emisiune de obligaţiuni benchmark în sumă de 600 milioane lei, cu maturitatea la doi ani, `n 18 iunie o alta de certificate de trezorerie în valoare de 800 milioane lei, pe un an, şi `n 21 iunie pentru o emisiune de obligaţiuni în sumă de 400 milioane lei, cu scadenţa la patru ani.

În 2011, Trezoreria a împrumutat de la băncile locale 51,5 miliarde lei faţă de 41 miliarde lei în 2010 prin titluri de stat în lei. Tot de pe piaţa internă, Trezoreria a împrumutat în acest an 1,4 miliarde euro faţă de 2,5 miliarde euro în 2010. AGERPRES

Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, ceea ce explică productivitatea scăzută

Exploataţiile de subzistenţă au o pondere foarte mare în România, iar structura proprietăţii, atomizată, explică în mare parte productivitatea scăzută, se arată în studiul ‘Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru România, în perspectiva participării la negocierile desfăşurate în cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar’, realizat de Centrul Român de Politici Economice – CEROPE.

‘Principalele puncte slabe ale exploataţiilor de subzistenţă şi semi-subzistenţă sunt capacitatea scăzută de investiţii şi orientarea deficitară spre pieţele de consum. România are de opt ori mai multe exploataţii agricole decât Franţa, în timp ce suprafaţa arabilă pe exploataţie în România este de aproape 18 ori mai mică. Datele provizorii ale recensământului general agricol 2010 arată o concentrare a terenului agricol din România la nivelul exploataţiilor mici şi foarte mari. 93% din exploataţiile agricole au o suprafaţă de sub 5 ha şi lucrează 30% din suprafaţa agricolă utilizată. Exploataţiile agricole foarte mari (peste 100 de ha) reprezintă 0,4% din numărul total al exploataţiilor, dar lucrează 49% din suprafaţa agricolă utilizată’, se arată în document.

Potrivit acestuia, există teama că, într-un fel, subvenţiile acordate exploataţiilor agricole mari ajung în cele din urmă la marile lanţuri de magazine.

‘Dar, chiar şi în acest caz, se poate aduce argumentul economic că marile lanţuri de magazine sunt un instrument de grăbire a comasării şi a eficientizării activităţii agricole, ceea ce ar trebui să se înscrie printre obiectivele Strategiei Europa 2020’, potrivit studiului CEROPE.AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns