Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Microregiunea din zona Baia Sprie are 140 de potentiale proiecte de investitii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea se refera la modernizarea pensiunilor, restaurarea de monumente istorice si biserici, dotarea cu costume populare a ansamblurilor folclorice etc.

[slideshow id=3392]

Joi, in cadrul unei conferinte de presa, primarul orasului Baia Sprie, Vasile Dorin Pasca, ne-a informat despre proiectul Grupului de Actiune Locala “Mara Natur”. Edilul urbei, impreuna cu consilierii acestui proiect, Claudia Breban si Florin Avram, ne-au prezentat faza finala a Strategiei de Dezvoltare a Grupului de Actiune Locala, proiect realizat de o firma de consultanta din Baia Mare. Acesta poate fi imbunatatit pana la lansarea depunerii proiectului la Autoritatea de Management in lunile septembrie sau octombrie. Valoarea maxima a acestuia este 2.856.791,72 de euro.

Pana in prezent, la nivel national si-au depus proiecte 131 de Grupuri de Actiune Locala, din care vor fi selectate 80, in functie de punctajul obtiunut. Strategia celor 16 comunitati care fac parte din acest proiect se indreapta spre trei axe, cea prioritara fiind componenta economica.

“Avem 140 de idei de proiecte culese din comunitatile din microregiune. Printre cele pe care intentioneaza sa le implementeze sunt< modernizarea unor ateliere auto, depozite pentru colectarea fructelor de padure si ciuperci, modernizare de pensiuni, restaurarea de monumente istorice si biserici, dotarea cu costume populare a ansamblurilor folclorice” etc. spune primarul Pasca. Proiectele sunt finantate de FADR.

Mineritul a lasat “rani deschise”

Scopul acestui proiect este de sustinere a demersurilor de cooperare ale localitatilor partenere din cadrul acestui grup, prin implicarea unui numar mare de actori publici si privati in vederea realizarii documentului de dezvoltare strategica. Acest proces va avea la baza principiul participarii comunitare si a parteneriatului celor implicati. Strategia de dezvoltare cuprinde prezentarea teritoriului, oportunitati si viziuni de dezvoltare economica si sociala, mediu, infrastructura si educatie. Ideea Grupului de Actiune Locala din Baia Sprie a venit dupa ce au vizitat orasul Tiszavasvári. Au vazut ce au realizat acolo prin implementarea a 80 de proiecte si acum incerca sa faca acelasi lucru si in Microregiunea “Mara Natur”.

“S-a facut o analiza de resurse mai aprofundata si am constatat ca aceste localitati au in comun aproximativ aceleasi probleme, majoritatea avand de depasit ranile deschise pe care le-a lasat mineritul. Aici agricultura a fost abandonata si trebuie sa gasim si trebuie gasite caile prin care sa ne reintoarcem in acest sector de activitate prin modernizarea fermelor de semisubzistenta, de prelucrare etc.”, a spus Claudia Breban.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns