Image 1
Image 2

MANIFESTĂRI DE ZIUA ARMATEI

Mii de români din întreg județul au participat la manifestările din Carei și Satu Mare

Mii de români din județul Satu Mare au participat la manifestările dedicate Zilei Armatei Române, care s-au derulat în marile orașe, dar și în unele localități.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cel mai amplu eveniment a fost cel din Carei, unitate administrativ teritorială ultima eliberată de sub ocupația străină.

 

Evenimentul s-a desfășurat la Ansamblul Monumental “Glorie Ostașului Român” în prezența a mii de români care au simțit să se alăture manifestării cu eșarfe tricolore, cocarde, stegulețe sau baloane în cele trei culori, politicieni, reprezentați ai autorităților locale și județene, dar și Nicolae Ciucă, fostul premier al României și președinte al Senatului României.

 

Acesta a venit la manifestări la invitația deputatului Adrian Cozma, care a lansat aceeași invitație vicepresedintelui Camerei Deputaților – Lucian Bode, respectiv senatoarei Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei de Apărare din Senatul României, dar și altor reprezentanți ai comisiei de apărare de la Camera Deputaților și Senat.

 

Evenimentul a început cu salutul gărzii de onoare și a continuat cu intonarea Imnului de Stat.

După oficierea serviciului religios pentru sufletele celor căzuți întru eliberarea și apărarea patriei, a urmat momentul decorării drapelului de luptă al Diviziei 4 Infanterie Gemina, cea care se ocupă, în fiecare an, de oragnizarea, în municipiul Carei, a manifestării prilejuite de această importantă sărbătoare a victoriei națiunii române.

 

 

Au fost discursuri puține, însă pline de emoție și gratitudine, precum a fost și cel al fostului premier Nicolae Ciucă.

 

 

“Doamnelor, domnilor, distinși parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale, domnule șef al statului major al Apărării, preacucernici părinți, dragi invitați, cu 72 de ani în urmă, în aceste locuri, militarii noștri eliberau Transilvania de Nord de sub ocupația străină.

 

Destinul a făcut ca eliberarea orașelor Carei și Satu Mare să participe divizii constituite din ostași aparținând tuturor provinciilor românești. Românii au eliberat români prin jertfă, iar acest lucru a dat măsura unității poporului nostru și a spiritului său de sacrificiu.

 

 

Avem datoria să păstrăm amintirea eroilor noștri militari și să-i cinstim prin acțiunile noastre, mai ales prin deciziile noastre, care trebuie să aibă un singur scop. Să facem România mai unită, mai puternică, și mai sigură pentru noi toți.

 

 

Totodată, trebuie să mulțumim veteranilor noștri pentru faptele lor de vitejie, și să-i asigurăm că au fost și vor rămâne un reper pentru noi toți. Sacrificiul dumneavoastră personal și dragostea de țară sunt exemple de patriotism adevărat, din care trebuie să se inspire mai departe tinerele generații.

 

Vă mulțumesc așadar pentru tot ce ați făcut ca România să fie o țară unită. Vă doresc multă sănătate, și vă asigur de toată recunoștința noastră. (…)

 

 

Alături de alte instituții ale statului, prin activitatea Armatei, este garantată suveranitatea națională, independența și unitatea statului, integritatea teritorială a țării și este protejată democrația constituțională împotriva riscurilor și amenințărilor interne și externe.

 

 

Totodată, nu trebuie să uităm că Armata Română este o armată a Alianței Nord Atlantice. Suntem puternici și în siguranță atunci când avem aliați puternici și valori comune pe care le împărtășim. Cu toții știm că prestația Armatei României este apreciată și la nivelul aliaților și partenerilor noștri externi.

 

 

Acest statut al Armatei României este rezultul unui efort colectiv și al unei munci neobosite din partea întregului personal militar. Vă felicit pe toți pentru acest lucru și vă doresc să nu coborâți această ștachetă a instituției pe care o reprezentați”, a declarat Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României.

 

 

Au mai participat la eveniment primari din localitățile apropiate, reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare, senatori și parlamentari din județul Satu Mare, precum sunt Radu Panait și Turos Lorand.

 

 

Unul dintre cele mai așteptate momente ale sărbătorii din 25 octombrie a fost defilarea gărzii de onoare și survolul aeronavelor militare.

 

 

Miile de cetățeni prezenți s-au așezat pe ambele margini ale șoselei, spre a putea admira în voie militarii, pompierii și jandarmii în uniforme.

 

 

Copiii, veniți cu stegulețe tricolore, au ținut neapărat să se fotografieze cu purtătorii de uniforme, fiind fascinați și de tehnica militară expusă la intrare în castel, dar și în incinta Parcului Dendrologic. Cei mici au apreciat toate armele expuse, și chiar au avut posibilitatea să învețe cum se utilizează.

 

La Ziua Armatei au participat mult mai mulți sătmăreni comparativ cu ediția de anul trecut

 

Trebuie menționat faptul că una dintre cele mai ample manifestări din județ a fost și cea din municipiul Satu Mare. Și aici au participat sute sau chiar mii de sătmăreni de toate vârstele, începând de la veterani de război, reprezentanti ai asociațiilor rezerviștilor, oameni de cultură, autorități locale și județene și politicieni, dar cei mai mulți au fost simpli cetățeni care au dorit să aducă un pios omagiu celor care au făcut sacrificiul suprem pentru unitatea statului român.

 

S-au depus coroane de flori la Monumentul Ostașului Român din partea tuturor instituțiilor participante, dar și a partidelor, după oficierea serviciului religios.

 

Atmosfera a fost animată de sutele de copiii care au venit de la aproape toate școlile din municipiul Satu Mare, pregătiți fiind cu baloane în cele trei culori, steaguri, eșarfe sau cordeluțe cu flori albastre, galbene și roșii. A fost o zi de bucurie, dar și de aducere aminte a celor care s-au jertfit pentru ca noi să putem să ne bucurăm de unitatea de neam și de pământul pe care azi călcăm.

 

Evenimentul de pe platoul situat în vecinătatea Muzeului Județean Satu Mare s-a încheiat cu parada tradițională a militarilor și cu survolul celor trei aeronave.