Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mii de salariaţi de la CFR înscrişi pe liste pentru disponibilizări voluntare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Relu Fenechiu:Nimeni nu va pleca fără salarii compensatorii
Relu Fenechiu:Nimeni nu va pleca fără salarii compensatorii

Restructurările de personal la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă se vor face prin disponibilizări voluntare, mii de salariaţi ai acestor companiilor înscriindu-se, deja, pe liste pentru a beneficia de prevederile Ordonanţei 36 privind salariile compensatorii, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Acesta a spus, într-o conferinţă de presă, că situaţia CFR Călători este precară, compania având datorii uriaşe, iar din activitatea proprie aceasta nu poate obţine veniturile necesare pentru revitalizare.

În plus, CFR Călători a avut pierderi de aproape un miliard de lei anul trecut, iar datoriile au depăşit un miliard de lei, ceea ce duce la obligativitatea luării unor măsuri.
Întrucât nici situaţiile companiilor CFR SA şi CFR Marfă nu sunt mai bune, ministrul a spus că a cerut reprezentanţilor acestora să vină cu propuneri de Hotărâri de Guvern pentru aplicarea Ordonanţei 36 pentru fiecare caz în parte.

“Pentru mine, este un obiectiv să nu dăm niciun om afară şi să rămână fără venituri. Restructurările se vor face voluntar. Deja le-am cerut celor de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă să vină cu propuneri de Hotărâri de Guvern pentru aplicarea Ordonanţei 36 la fiecare din aceste instituţii pe un număr de angajaţi pe care dumnealor îl consideră necesar a fi disponibilizaţi şi, din ce am înţeles, există foarte mulţi care s-au înscris deja şi vor să beneficieze de prevederile acestei ordonanţe. În acest mod se va face restructurarea. Este vorba despre mii de persoane care s-au înscris pe liste”, a explicat Fenechiu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, la CFR SA sunt 24.000 de salariaţi, la CFR Călători 14.000, iar la CFR Marfă peste 9.000.

Şeful de la Transporturi a reiterat că un obiectiv al său este ca fiecare angajat al instituţiilor şi companiilor aflate în subordinea MT să nu fie disponibilizat fără să primească salarii compensatorii.

“Îmi doresc foarte mult să nu plece din subordinea, din coordonarea, de sub autoritatea MT niciun angajat acasă fără să poată să primească compensări, dar este foarte clar că va trebui în anumite domenii să facem restructurări şi să micşorăm numărul de personal pentru că, altfel, nu vom face decât să adâncim pierderile. CFR Călători are pierderi de aproape un miliard de lei în anul trecut şi datorii de peste un miliard de lei, ceea ce ne obligă să luăm măsuri. Situaţia companiei este una foarte proastă, (…) asemănătoare cu cea care a fost la CFR Marfă”, a adăugat Relu Fenechiu.

Primele măsuri luate, a precizat acesta, în lipsa posibilităţii de mărire a activităţii, au fost acelea de retragere a companiei de pe cele mai neprofitabile secţii.

“Retragerea CFR Călători de pe aceste secţii vine împreună cu licitaţii pentru atribuirea acestor secţii către companii private. De fapt, cinci secţii au fost deja atribuite în urma procedurilor de achiziţii publice”, a spus el.

Altă soluţie de menţinere a personalului este ca, în cazul privatizării unor secţii, cei care cumpără sunt obligaţi să le preia cu tot cu angajaţi.

“Bineînţeles, dacă mă ajută Dumnezeu, peste o perioadă vreau să vedem că începem să putem dezvolta activitatea şi atunci să putem să fie nevoie să mai angajăm oameni, nu să dăm afară, dar mai e un pic de timp până atunci”, a încheiat ministrul Relu Fenechiu.

Pe 20 iunie, după ce a fost anunţat câştigătorul licitaţiei organizate pentru achiziţionarea unui pachet de 51% de acţiuni ale CFR Marfă, Relu Fenechiu a anunţat că instituţia pe care o conduce a demarat o procedură pentru ca 1.000 de salariaţi ai CFR Marfă, care vor dori să plece din companie, să poată beneficia de salarii compensatorii.

“Avem un contract colectiv de muncă în vigoare până anul viitor, în luna aprilie. Sunt convins că vom găsi soluţiile pentru ca oamenii să nu fie disponibilizaţi şi să li se găsească o soluţie pentru venituri. Deja am demarat o procedură pentru ca circa 1.000 de salariaţi de la CFR Marfă să poată beneficia de ordonanţa 36, cea privind salariile compensatorii”, a spus, atunci, ministrul.

El a explicat că se află în pregătire o Hotărâre de Guvern pentru ca 1.000 de angajaţi de la CFR Marfă, dacă vor dori să fie disponibilizaţi, să poată beneficia de salarii compensatorii.

“Ordonanţa 36 prevede posibilitatea acordării salariilor compensatorii. Eu doresc să mă asigur că pot beneficia de salarii compensatorii salariaţi ai CFR Marfă. Atât. Mai departe, vom vedea care şi câţi salariaţi vor putea fi disponibilizaţi”, a subliniat şeful de la Transporturi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Agentia de evaluare Fitch Ratings spune ca programe precum Rabla sunt daunatoare industriei auto

ROMÂNIA

Programul Rabla Local are doar 12.000 de aplicanți

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că s-ar fi așteptat să se înscrie un număr mai mare de solicitanți ai stimulentului de casare, în Programul Rabla Local. Pentru moment, cei 12.000 de români care au aplicat nu satisfac așteptările Guvernului, astfel că perioada de înscriere este deschisă până la sfârșitul lunii în curs.