Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Mitică Popescu va primi premiul Gopo pentru întreaga carieră

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mitică Popescu într-un monolog
Mitică Popescu într-un monolog

Mitică Popescu, maestrul comediei româneşti, va primi premiul pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Naţională Bucureşti, informează organizatorii.

Unul dintre cele mai importante trofee, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc – Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti, Mitică Popescu este unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru şi televiziune din generaţia sa, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a aproape 50 de ani. Umorul sarcastic şi apariţiile dramatice sau comice inconfundabile, în producţii muzicale sau de divertisment, l-au propulsat în rândul celor mai îndrăgite personalităţi.

A jucat în peste 40 de piese de teatru şi peste 50 de producţii cinematografice şi TV. De asemenea, este prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea “D’ale lui Mitică”, care a împlinit 12 ani.

Memorabil în cariera sa cinematografică rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul “Moromeţii”, de Stere Gulea, în care joacă alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din “Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului “Nişte ţărani”, de Dinu Săraru, şi una dintre producţiile inovatoare din cinematografia autohtonă, în materie de limbaj cinematografic, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat. Actorul şi-a interpretat magistral personajul – ţăranul Năiţă Lucean – şi pe scena de teatru, într-un spectacol montat de regizoarea Cătălina Buzoianu care a făcut săli pline aproape un deceniu.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum “Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), “Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), “Secretul armei… secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), “De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), “Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), “Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), “Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003) şi “Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985).

În teatru, actorul a cucerit audienţa în spectacole precum “Alex şi Morris”, de Michael Elkin, “Matca”, de Marin Sorescu, “Pescăruşul”, de A.P.Cehov, “Monştrii sacri”, de Jean Cocteau, “O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord”, de Eduard Radzinski, “Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni.

Pentru cariera sa impresionantă, Mitică Popescu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate la gala UNITER 2009.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns