Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moftin: A demarat un proiect prin care se doreste solutionarea problemlor apelor pluviale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Au fost prezenti primarii celor doua localitati
Au fost prezenti primarii celor doua localitati

Ieri, in comuna Moftin, a avut loc o intalnire la Caminul Cultural unde s-a anuntat demararea unui proiect transfontalier de finantare in vederea proiectarii sistemului de canalizare pentru apele pluviale.

Aici au fost prezenti primarii celor doua comune implicate in proiect, si anume Gheorghe David din Moftin si Mihaly Sziga din Csengerujfalu, viceprimarul din Moftin, Cornel Achim, si alti consilieri locali din ambele localitati.

Una dintre prioritatile pe care si le-a propus Consiliul Local al comunei Moftin, in colaborare cu Autoguvernarea Locala Csengerujfalu este imbunatatirea performantelor autoritatilor locale din Romania si Ungaria in solutionarea problemelor transfontaliere privind infrastructura, respectand normele europene privind protectia mediului. Proiectul care a demarat se numeste “Partnership for Implementing Sustainable Solutions – Joint Handling an Protecting of the Cross-Border Environment”, tradus “Parteneriat pentru Implementarea Solutiilor Sustenabile – Gestionarea si protejarea mediului inconjurator transfrontalier.

Proiectul caruia i s-a acordat finantare in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria – Romania 2007 – 2013, dispune de un buget total de 106.150 euro, din care 58.950 euro ii revin liderului de proiect, iar 47.200 euro ii revin partenerului de proiect din Ungaria. Perioada de derulare a proiectului este de 12 luni si se va desfasura in perioada 1 aprilie a.c. si 31 martie 2013.

“Pentru toate aceste proiecte pe care le derulam impreuna depunem un efort comun in care fiecare are partea lui. Sper ca proiectele pe care le vom avea sa mearga bine, iar intr-un final vor avea de castigat, nu neaparat colectivul din care facem parte, ci cele doua comunitati.” spune Gheorghe David.

Va fi proiectat sistemul de canalizarea pluviala in cele doua localitati partenere, urmand ca prin intermediul unui alt proiect de finantare sa fie realizata si investitia propriu zisa. Acest proiect vine in completarea unui alt proiect finantat tot prin acelasi program, aflat in derulare, prin intermediul caruia se realizeaza sistemul de canalizare a apelor menajere in comuna Moftin si in localitatea Csengerujfalu. Acesta este un argument in plus in favoarea realizarii retelei integrate de canalizare menajera si pluviala.

Printre obiectivele specifice amintim: cresterea calitatii vietii si a mediului incojurator si evitarea unei poluari transfrontaliere prin proiectarea sistemului de management al apelor pluviale, consolidarea relatiilor transfrontaliere existente intre cele doua institutii si demararea colaborarii in domeniul serviciilor publice si implicarea populatiei in luarea deciziilor de pe agenda publica. Grupul tinta il reprezinta populatia celor doua localitati. Pe langa acestia, agentii economici existenti sau cei potentiali si institutiile social-culturale din aceste zone, vor putea beneficia de rezultatele  proiectului.

Rezultatul concret, principal al actiunii este realizarea documentatiei tehnice in vederea realizarii sistemului de canalizare al apei pluviale in cele Moftin si Csengerujfalu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Accident pe Podul Golescu

Un mopedist a fost rănit uşor într-un accident rutier înregistrat pe Podul Golescu din municipiul Satu Mare.