Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moment comemorativ la 102 ani de la intrarea Armatei Române în Satu Mare

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Administraţia românească pe aceste meleaguri a fost instaurată pentru prima dată la data de 19 aprilie 1919. Tot la aceeaşi dată, Armata română a intrat pentru întâia oară în Satu Mare. Pentru a marca momentul aşa cum se cuvine şi pentru a aduce un omagiu tuturor celor care şi-au dat viaţa pentru eliberarea judeţului Satu Mare şi alipirea lui la Trupul Ţării în primăvara anului 1919, mai multe asociaţii non-guvernamentale au invitat un sobor de preoţi să oficieze o slujbă de Te Deum.

De asemenea, organizaţiile prezente, precum şi instituţiile de cultură au avut prilejul să depună coroane şi jerbe cu flori la Monumentul Eroului Necunoscut, din Piaţa Libertăţii din municipiul Satu Mare.

Ceremonialul de luni a început la ora 12.00, cu intonarea Imnului de Stat “Deşteaptă-te, române!”.

Momentul omagial şi comemorativ a fost organizat prin colaborarea asociaţiilor de rezervişti de cadre militare în rezervă şi retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii. Trebuie menţionat că Asociaţia Civică Tempora a fost principalul organizator, în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare, reprezentat prin directorul dr. Daniela Bălu.

“Ne-am gândit că 19 aprilie este o zi foarte importantă pentru Satu Mare. Este ziua în care acest oraş a fost eliberat. S-a instaurat administraţia românească în Satu Mare, şi cred că sătmărenii ar trebui să sărbătorească în fiecare an această zi de 19 aprilie.

Din păcate acum, cu pandemia, mai puţină lume este dornică şi dispusă să iasă la asemenea manifestări, dar sperăm că de la anul o să fie şi mai multă lume şi să încercăm să facem în fiecare an un moment important pentru Satu Mare, pentru că toată lumea ştie că la 1 decembrie 1918 s-a făurit România Mare, mă rog, sau Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, s-a hotărât Unirea, dar Satu Mare a rămas pe dinafară, până în aprilie, când a fost nevoie de sacrificiul Ostaşului Român, cel care este reprezentat aici, de la Mărăşeşti până la Tisa, ca să elibereze tot ce însemna românismul.

Noi sperăm ca în decursul anului să avem mult mai multe astfel de evenimente la toate cimitirele şi mormintele de eroi din judeţ”, a precizat col (r) Voicu Şichet, preşedinte al Asociaţiei Tempora România 100 şi coordonator al Revistei Eroii Neamului.

Au fost invitate şi oficialităţile judeţene şi locale, însă nu s-a prezentat nimeni din partea Primăriei, Consiliului Local, Judeţean sau Prefecturii. Au participat, în schimb, oameni de cultură, istorici, profesori şi elevi.

De asemenea, s-a putut observa faptul că sătmărenii îşi respectă trecutul şi jertfa înaintaşilor, deoarece la auzul Imnului de Stat, precum şi la rugăciunile spuse, au fost numeroase persoane care s-au oprit pe trotuarele învecinate, din faţa Catedralei Romano-Catolice, ori din faţa Casei de Modă şi au acordat importanţa cuvenită momentelor omagiale şi comemorative.

Program de cinstire a eroilor neamului

Această activitate face parte dintr-un proiect mai amplu, creionat în vara lui 2020, la iniţiativa colonelului (r) Ştefan Coşarca.

Şi-au adus aportul, după cum era de aşteptat, cele 3 asociaţii ale rezerviştilor militari sătmăreni (din M.Ap.N., M.A.I. şi S.R.I.) şi Consiliul Judeţean pentru Problemele Persoanelor Vârstince.

Alături de iniţiator, preşedinţii acestor structuri, respectiv coloneii în rezervă Mircea Blideran, Iosif Pordea, Voicu Şichet şi Gheorghe Strâmb,  au propus Instituţiei Prefectului – judeţul Satu Mare implementarea unui program de cinstire a eroilor neamului la mormintele şi cimitirele acestora din localităţile sătmărene, măcar odată pe an.

Astfel, în urma unei şedinţe de lucru, la care au participat şi şefii unităţilor militare din Garnizoana Satu Mare, s-a convenit elaborarea unui program multianual de comemorare a eroilor nemului în toate locaţiile de înhumare ale acestora de pe raza judeţului Satu Mare.

Scopul acestuia este întreţinerea locurilor de veci ale militarilor români căzuţi în cele două războaie mondiale şi păstrarea memoriei sacrificiului acestora în mentalul colectiv, inclusiv al tinerei generaţii.

Acţiunea de luni, 19 aprilie, s-a petrecut după momentele comemorative din localităţile Hodod şi Lelei, desfăşurate la data de 16 aprilie.

În localitatea Lelei sunt îngropaţi trei eroi români căzuţi pe câmpurile de luptă din Al Doilea Război Mondial, care îşi dorm somnul de veci în curtea bisercii ortodoxe.

În proiect este prevăzut ca, în cazul existenţei mai multor morminte de acest gen într-o comună, momentul comemorativ să se petreacă în aceeaşi zi la toate.

Mai trebuie menţionat că, anterior zilei de 19 aprilie, la Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, ctitorie a Armatei Române eliberatoare, s-a ridicat un parastas pentru toţi cei care s-au jertfit în campania victorioasă dusă din 16 până în 19 aprilie 1919.

Evenimentele de comemorare vor continua la data de 9 mai, şi se vor desfăşura în oraşul Ardud.

Momentan, doar pentru două unităţi administrativ-teritoriale s-a stabilit data de organizare a acestor manifestări, deşi pe raza judeţului Satu Mare există 22 de comune în care există cimitire sau morminte de eroi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. Da,…, moment de trista amintire legat de ocuparea Ardealului si transformarea acestuia in Colonie al romaniei !. Daca nu s-ar fi antamplat, acum am trai mult mai bine si in mai multa siguranta !!!. Ardealul nostru a facut din romania balcanica una moderna !. Pe cand ei au avut numai de castigat, noi ardelenii am avut numai de pierdut de pe urma ocupatiei armate sinistre !.

Lasă un răspuns