Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Monica Keresztes și Iulia Olar redeschid sezonul de expoziții

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Grafica Monicăi și pictura Iuliei s-au reunit la Galeria “Casa Creației”

    După experiența taberei anuale de creație de la Hodod, Asociația Artiștilor Plastici “Casa Creației Sătmărene” a dat startul celei de a doua jumătăți a stagiunii expoziționale 2012.

În holul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cunoscut, atunci când găzduiește expoziții, ca Galeria “Casa Creației”, s-a deschis expoziția ce reunește, până în octombrie, desenele semnate de Monica Keresztes și picturile create de Ramona Iulia Olar. La micul spectacol prilejuit de vernisaj au contribuit muzical violonista Varga Zsuzsanna și percuționistul Francisc Edmund Balogh, soțul Iuliei. Despre expoziție au vorbit Felician Pop, directorul instituției-gazdă, Mircea Deac, directorul :colii de Arte, și Gergely Csaba, președintele AAP Satu Mare, fiind prezentați de Maria Varga. Un scurt impromptu poetic a oferit poetul rezident al Centrului, Robert Laszlo. Au primit laudele și aprecierile cele două artiste, Monica elegantă și zâmbitoare, Iulia cu ochi strălucitori și putere morală deosebită.

Numeric, grafica Monicăi domină expoziția. Desenele ei par să alcătuiască un ciclu de studii asupra chipului uman, cu variata sa expresivitate. Se poate remarca importanța dată ochilor, ca oglindă a sufletului. Ies din obișnuitul portretistic un Crist oarecum caricaturizat, întins pe cruce și redat din profil ca pentru un studiu anatomic, și o pictură marină care ne-a adus aminte de stilul Beatei Belanszky-Demko. Cu siguranță, în timp, artista își va găsi limbajul propriu.

Cunoscută pe vremuri ca poetă, Iulia Olar surprinde prin forța culorilor și îndrăzneala tratării unor teme clasice, fie că vorbim de iconografie sau peisaj.  Un tablou al ierbii răscolite de furtună izbește privitorul prin tușa aproape violentă, lăsând o impresie tonică. Dar pictorița ține mult și la contrastele inedite de culori, regăsindu-se aici același ludic aspru pe care i-l cunoșteam din poezii. Sperăm ca timpul să-i ofere șansa aprofundării acestui dar, spre folosul ei și al nostru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns