Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Monica Macovei: Clasa politică nu vrea să se ducă la închisoare, vrea să fure în continuare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Eurodeputatul PDL Monica Macovei spune la DW că,dacă nu ar exista mecanismul de cooperare şi verificare,probabil parlamentarii ar încerca să dea o lege care să decapiteze şi DNA după ce au făcut acest lucru cu ANI şi a susţinut că politicienii nu vor să-şi arate averile sau să se ducă în închisoare.
“Din 2007, după ce România a intrat în UE, practic suntem într-un regres permanent, mergem în urmă, măsurile anticorupţie luate în 2005 şi 2006 sunt practic anulate din păcate, iată, după cinci ani, cum e cazul declaraţiilor de avere şi de interese. E clar că nu e voinţă politică, clasa politică nu vrea să se ducă la închisoare, nu vrea să-şi arate averile, vrea să fure în continuare şi să se apere”, a declarat Macovei la Deutsche Welle, comentând raportul CE privind respectarea angajamentelor asumate de România prin mecanismul de cooperare şi verificare.
Macovei spune că în ciuda reticenţei clasei politice faţă de măsurile anticorupţie, asemenea rapoarte ale CE sunt necesare şi că fără ele probabil DNA ar fi desfiinţată.  “Sunt convinsă că dacă nu ar exista acest mecanism, cu rapoarte de două ori pe an, care cât de fac vâlvă, sunt convinsă că acest DNA nu ar mai fi existat azi. Sunt convinsă că în România se planifică pe cale legislativă o decapitare şi a DNA.  E bine să audă populaţia şi de la Bruxelles  de două ori pe an când apar aceste rapoarte despre ce se întâmplă în România şi să vadă că politicienii nu reuşesc să-i mintă pe cei din afară sau nu întru-totul”, a conchis fostul ministru al Justiţiei.
Rapoartele anuale din acest an privind eforturile Bulgariei şi ale României de a obţine rezultate în reforma judiciară şi în lupta împotriva corupţiei dezvăluie o situaţie diferită în cele două ţări. În timp ce Bulgaria s-a angajat în eforturile de reformă şi a obţinut rezultate importante, România şi-a pierdut dinamismul, raportul indicând deficienţe importante în eforturile acesteia de a realiza progrese. România a dat dovada unui angajament politic insuficient de a sprijini procesul de reformă. În plus, factorii de decizie din sistemul judiciar s-au arătat reticenţi în ceea ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în beneficiul reformei. Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votate la 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi, a apreciat Comisia. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de Agenţia Naţională de Integritate şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării. România ar trebui, de asemenea, să-şi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi pentru protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese, a recomandat CE.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns