Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzeul, filarmonica şi teatrul se redeschid treptat după 15 mai

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima expoziţie de la Muzeul Judeţean este dedicată inundaţiilor din 14 mai 1970

Ministerul Culturii propune reluarea progresivă a activităţilor din domeniul artistic şi cultural. În primă etapă se vor deschide muzeele, dar acest lucru “depinde de fiecare manager de instituţie, dacă va putea implementa normele de siguranţă pentru vizitatori”, şi reluarea programelor cinematografelor, dar cu maximum 50 de spectatori.

“În funcţie de cum se va mişca fiecare manager îşi va putea deschide instituţia. Poate vor fi manageri care nu vor putea implementa aceste norme de siguranţă şi atunci vor fi muzee care vor rămâne închise până la o relaxare ulterioară a măsurilor”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Ministrul a mai precizat că aceste norme de siguranţă – de igienă şi care să permită păstrarea distanţei dintre vizitatori, vor fi gestionate din bugetul fiecărui muzeu.

“În momentul de faţă nu a fost tăiat bugetul niciunui muzeu naţional, funcţionează cu bugetul iniţial, iar neavând activitate curentă au şi economisit nişte bani. Unde există probleme cu desfăşurarea activităţii din lipsă de fonduri, managerii muzeelor se pot adresa ministerului, dar doar cu o notă de fundamentare şi atunci se va putea obţine o suplimentare bugetară”, spune ministrul.

Pe de altă parte, nu la fel se întâmplă cu muzeele judeţene. Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, afirma în cadrul unei emisiuni la Informaţia TV că din bugetul Muzeului s-a luat suma de 1,3 milioane lei iar din bugetul Centrului Culturii Tradiţionale 700.000 lei.

Cinema şi teatru cu 50 de spectatori

Legat de deschiderea teatrelor, Bogdan Gheorghiu a reamintit că Ministerul Culturii a trimis către Ministerul Sănătăţii un plan etapizat de reluare a activităţilor artistice, care prevede în prima etapă deschiderea muzeelor, bibiliotecilor, librăriilor şi a cinematografelor – în anumite condiţii speciale, cu cel mult 50 de spectatori în sală, şi abia într-o a doua etapă a teatrelor.

“În a doua etapă am introdus şi instituţiile de spectacol într-o primă fază cu participare de până la 50 de spectatori, urmând să se poată participa ulterior 100 până la 300 de spectatori”, a declarant ministrul.

Propuneri financiare

Recent, Ministerul Culturii a mai transmis că Guvernul analizează posibilitatea modificării exigibilităţii TVA pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusive din vânzarea biletelor pentru spectacole / festivaluri.

Propunerea ar fi ca TVA să devină exigibil în luna în care are loc evenimentul, iar termenul de plată să fie la 25 ale lunii următoare sau în trimestrul în care a avut loc evenimentul.

O altă propunere este ca organizatorii de spectacole să aibă posibilitatea să prelungească valabilitatea biletului pentru evenimentul / festivalul care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 8 martie – 30 septembrie 2020 – fără obligaţia de a rambursa contravaloarea – până la o data ulterioară la care acesta va avea loc. Evenimentul, astfel, ar trebui să fie reprogramat până cel târziu la 30 septembrie 2021.

Teatrul de Nord ar oferi o stagiune de vară şi teatru radiofonic

Nagy Orban, managerul Teatrului de Nord Satu Mar, întrebat de noi despre perspectivele reluării spectacolelor, ne-a răspuns astfel: ”Noi aşteptăm cu nerăbdare să avem posibilitatea de a începe măcar repetiţiile, dar cum avem şi multe abonamente nejucate suntem dispuşi să avem şi stagiune de vară, ca măcar acele abonamente restante să le putem onora. Suntem de acord ca gradul de ocupare a sălii să fie în aşa măsură încât să se poată realiza distanţarea socială, fie 50, 100, 150 de persoane. Ne luăm toate măsurile de precauţie, spectatorii ar fi obligaţi să poarte măşti, asigurăm dezinfectant, chiar ne propunem achiziţionarea unor termoscanere digitale pentru detectarea temperaturii precum şi multe alte măsuri de prevenţie.

Nu cred că oprirea totală a activităţii instituţiei (şi a oricărei instituţii de cultură) ar fi benefică vieţii culturale, iar dacă vom pierde publicul existent vom avea nevoie de câţiva ani pentru
revenirea la numărul actual de spectatori. Avem propuneri care se adaptează noilor cerinţe, de la parteneriate cu mass media (radio), unde fiecare trupă ar prezenta spectacole de teatru radiofonic, la parteneriate cu Inspectoratul Şcolar, deci noi dorim să avem posibilitatea de a munci.”

Speranţa revederii pe viu

”Suntem gata să ne reluăm activitatea în orice condiţii. De altfel nu ne-am oprit nicio clipă, cei care ne urmăresc online ştiu foarte bine acest lucru. Pe lângă ceea ce a fost vizibil, am continuat să repetăm şi să ne pregătim. Suntem nerăbdători să ne reîntâlnim cu publicul”, ne-a declarat şi regizorul Ovidiu Caiţa, directorul artistic al Trupei Mihai Raicu.

”Teatrul nu e doar o clădire, putem să jucăm pe stradă, în parcuri, în cartiere, în aşa fel încât publicul nostru să poată respecta distanţarea impusă de legi. Sperăm ca cei care au puterea de decizie să înţeleagă acest lucru. Aparent nu ne arde de cultură în această perioadă şi suntem tentaţi să o tratăm ca pe ceva minor, comparat cu teribila tragedie care ne-a lovit. Dar fără ea, nu doar fără teatru, riscăm o alienare socială şi umană mult mai gravă decât orice pandemie. Nu cred că e momentul (nu e niciodată) să renunţăm la valorile umaniste şi la legăturile afective şi sociale care se dezvoltă doar prin act cultural. Activitatea artiştilor în mediul virtual a fost foarte puternică în aceste săptămâni. La fel de puternică a fost şi reacţia publicului. Dar întrebarea pe care o primim mereu e: când putem să vă vedem pe viu? Sper că în curând”, a adăugat el.

Filarmonica ar putea oferi mai multe concerte pe săptămână

Emoke Kovacs-Pistuka, managerul Filarmonicii ”Dinu Lipatti”, ne-a prezentat planurile de reîncepere a concertelor în noile condiţii. Pentru început vor fi concepute şi prezentate programe în formulă mai redusă, valorificând bogăţiile repertoriale ale muzicii de cameră. Formule de duo, trio, cvartet sau ansamblu de coarde, dar şi recitaluri solo unde este posibil. Întrucât limita de spectatori va fi pentru început stabilită la 50, orchestra ia în calcul prezentarea aceluiaşi program de mai multe ori într-o săptămână, ca să poată fi urmărit de cât mai mulţi sătmăreni, sala Filarmonicii pretându-se la o distanţare socială adecvată.

Muzicienii sătmăreni sunt pregătiţi să ofere şi spectacole în aer liber, în măsura posibilităţilor,
chiar şi în condiţiile în care publicul ar fi alcătuit din trecători care să nu ocupe locuri aduse anume pentru concert. Intenţia este de a păstra legătura cu oamenii şi a arăta relevanţa orchestrei pentru comunitate. Sunt în pregătire şi câteva înregistrări, întreg procesul urmând să fie modernizat odată cu redeschiderea sălii de concerte.

Centrul Culturii Tradiţionale se pregăteşte şi el de redeschiderea galeriei de artă, iar directorul Robert Laszlo ne-a declarat: ”Şi până în momentul de faţă noi am lucrat – ne-am axat pe proiectele editoriale. Cele două reviste ale instituţiei, albume, broşuri, monografii etc”.

Muzeul Judeţean organizează o primă expoziţie în 15 mai

Muzeul Judeţean Satu Mare s-a pregătit intens de redeschidere. Prima expoziţie va avea loc exact în prima zi după ridicarea stării de urgenţă, în 15 mai. Este o expoziţie dedicate împlinirii a 50 de ani de la inundaţiile din mai 1970, când Someşul a făcut prăpăd în multe localităţi, dezastrul cel mai mare fiind resimţit în municipiul Satu Mare.

Angajaţii instituţiei vor fi rechemaţi la muncă tot din 15 mai, iar din 18 mai Muzeul Judeţean va fi redeschis publicului larg. La intrare vizitatorii vor primi mască şi mănuşi, va exista dezinfectant şi scaner termic pentru măsurarea temperaturii. Aceştia vor trebui să păstreze distanţa socială şi regulile impuse de starea de alertă, ne informează managerul Liviu Marta.

Săptămâna viitoare va fi amenajată o nouă expoziţie, “Cornul abundenţei”, despre care vom relata în numerele următoare ale ziarului nostru.

Petiţie online pentru redeschiderea sălilor de spectacol

Circulă şi o petiţie online intitulată ”Redeschideţi sălile de concerte, teatrele, filarmonicile, operele!”, iniţiată de pianista Ioana Maria Lupaşcu şi semnată de peste 1.300 de persoane, în care se afirmă printre altele: ”Publicul are nevoie de cultură, de spectacole, de artă. Un spectacol presupune emoţia live a întâlnirii dintre artist şi spectator. Artiştii au nevoie să îşi exercite profesia şi să fie alături de publicul lor. Spectacolele online sunt doar un simulacru fad şi lipsit de calitatea vie a performanţei scenice. Suntem fiinţe spirituale şi ne hrănim şi cu hrana sufletului. Daţi-ne voie să ne bucurăm de spectacole şi daţi-ne voie să bucurăm publicul.”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns