Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SE REDESCHIDE MUZEUL

Muzeul județean, pregătit de marea redeschidere din 1 Iunie

Muzeul judeean, preg[tit de  marea redeschidere din 1 Iunie
Muzeul Județean Satu Mare este la un pas de momentul deschiderii ce va avea loc la data de 1 iunie 2024 cu o expoziție de bază – ”Oameni, destine, istorie”. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Miercuri, 29 mai 2024, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba alături de managerul muzeului, Liviu Marta, primarul Kereskenyi Gabor și Szocs Peter – director al Muzeului Județean au oferit câteva detalii despre lucrările de modernizare prin care a trecut instituția în ultimii doi ani, transformările spațiilor muzeale și nu numai pentru a le adapta cerințelor secolului 21.
Expoziția ”Oameni, destine, locuri” pe care sunteți invitați să o vedeți din 1 iunie 2024 vorbește despre istoria județului nostru, a regiunii noastre și a oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri, implicit a mediului natural care a influențat viața trăitorilor din acest colț de țară de-a lungul timpului.

 

După cum a explicat Liviu Marta, este vorba de o deschidere parțială a muzeului urmând ca în luna august să fie deschisă și partea de etnografie și probabil într-un timp nu foarte lung și spațiul amenajat la mansardă destinat tot etnografiei. Acum vor fi redeschise spațiile muzeale care cuprind expozițiile de științele naturii, arheologia și evul mediu, toate cuprinzând exponate valoroase de pe raza județului Satu Mare.

 

Tehnică digitală și realitate virtuală

”Conceptul este nou în expoziție, unul modern, acela ca prin module să prezentăm istoria, iar oamenii să descopere acest lucru”, a subliniat Liviu Marta. Practic prin forma de expunere actuală discursul istoric ia forma acestor prezentări care susțin veridicitate informației.
Liviu Marta a pus în evidență aportul substanțial al profesioniștilor Muzeului Județean Satu Mare. După cum s-a apreciat, instituția are la ora actuală o echipă puternică cu specialiști foarte bine pregătiți, conectați în permanență la noutățile din domeniu.
Un alt aspect semnalat de managerul Muzeului Județean vizează finanțarea acestui proiect de anvergură, asigurarea de fonduri semnificative și sprijin din partea Consiliului Județean Satu Mare prin care a fost posibilă această tranformare radicală a clădirii. În principiu, a avut loc o reorganizare a expozițiilor de arheologie, istorie și etnografie. Oferta de vizitare a fost lărgită prin realizarea expoziției de științele naturii și a unor module expoziționale interactive. Vizitatorii care vor trece pragul muzeului vor avea parte de o experiență unică datorită tehnicii digitale și a modulelor bazate pe realitatea virtuală.

 

Muzeul judeean, preg[tit de marea redeschidere din 1 Iunie
Muzeul judeean, pregătit de marea redeschidere din 1 Iunie

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba a evidențiat lucrările de anvergură aduse acestei instituții emblematice a județului Satu Mare și complexitatea intervențiilor care s-au făcut pentru a putea oferi tot acest ansamblu nou, modern și interactiv de prezentare a informațiilor și totodată a exponatelor valoroase pe care le deține muzeul. “Redăm sătmărenilor o clădire de patrimoniu reastaurată și  modernizată, precum și expoziții spectaculoase care pot fi comparate cu cele din marile muzee din regiune. Am scos la lumină tot ce are mai valoros istoria județului Satu Mare, iar prin tehnologia de ultimă generație oferim noi experinețe interactive și educative. Expozițiile sunt accesibile pentru toate categoriile de vizitatori: de la specialiști, la publicul larg de diferite vârste și cu diferite niveluri de educație. Prin acest proiect sperăm să creștem și numărul de turiști, însemnând sătmăreni care vor să-și cunoască trecutul dar și vizitatori din alte colțuriu ale țării care vor dori să vadă o expoziție modernă. (…)

 

 

Mulțumesc angajaților muzeului care au avut răbdare să lucreze doi ani de zile în condiții improprii iar acum să reamenajeze expozițiile de bază ale instituției, mulțumesc și executantului care a făcut eforturi să ducă aproape la bun sfârșit această lucrare. În 1 iunie, așteptăm părinții și copii să vină să vadă o expoziție care până acum putea fi văzuttă doar în marile centre urbane, la București, Iași sau Timișoara. Aceste investiții în infrastructură nu valorează nimic fără o echipă de cercetători, oameni innimoși care pun în valoare obiecte și documente inedite, care de fapt ascund multă muncă”, a afirmat Pataki Csaba.
Primarul Kereskenyi Gabor a vorbit tot despre reabilitarea clădirii: “din punctul meu de vedere este important pentru că prin acest proiect, o clădire simbolică a orașului Satu Mare din perioada interbelică și-a recăpătat strălucirea de altă dată”.

 

Suprafața expozițiilor, 1500 mp

 

Muzeul județean, pregătit de marea redeschidere din 1 Iunie
Muzeul județean, pregătit de marea redeschidere din 1 Iunie

Un aspect inedit din procesul de transformare vizează suprafața utilă a clădirii care a fost extinsă de la 3000 de metri pătrați la 5000 de metri pătrați, cu spații adecvate pentru întreaga activitate a muzeului (birouri, ateliere, laboratoare, spații de depozitare, spațiu expozițional etc). Spațiul expozițional se întinde pe o suprafață de 1500 de metri pătrați, în sistem modular. Sălile amenajate care vor fi disponibile vizitatorilor de la 1 iunie 2024 reprezintă aproximativ jumătate din totalul spațiului expozițional. De asemenea, clădirea dispune de un sistem fotovoltaic modern ceea ce îi oferă autonomie energetică.
Valoarea totală a investiției de peste 21 milioane de lei din care 13 milioane de lei sunt fonduri europene, bani asigurați printr-un proiect transfrontalier România-Ungaria.

 

Expoziția deschide în fața vizitatorului o fereastră prin care poate să cunoască într-o manieră interactivă conectată la tehnologia zilelor noastre informații inedite despre județul Satu Mare. Spațiile muzeale se aliniază la standardele occidentale privind forma de prezentare, dar și accesul la informații (sistem audio-video, scanare QR, video animație 3 D etc). Pentru cei mai mici dintre vizitatori secțiunea despre științele mediului, perioada de ev mediu oferă nebănuite elemente captivante, devenind un loc prietenos și atractiv pentru ei. Copiii chiar vor putea interacționa cu obiectele expuse, iar părinții sau supraveghetorii nu vor fi nevoiți să stea cu ochii pe ei strigând “nu pune mâna!”

 

CITEȘTE ȘI:

Muzeul Judeţean Satu Mare, distins cu medalia “Centenarul Marii Uniri”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns