Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Muzeul Satului din Sighet va avea doua mori functionale provenite din secolele XVI si XIX

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ideea restaurarii, montarii si punerii in functiune a unor instalatii actionate de apa dateaza inca din anul 1974

[slideshow id=4296]

In baza parteneriatului dintre Consiliul Judetean Maramures, Universitatea de Nord Baia Mare, Muzeul Maramuresului din Sighetu Marmatiei si Universitatea Telemark din Norvegia, muzeul sighetean va beneficia de un proiect de anvergura< montarea unei sectii de instalatii tehnice actionate de apa.

“Bazele parteneriatului au fost puse in 2008, cand o delegatie a Universitatii Telemark a vizitat Maramuresul si muzeul din Sighet. A urmat o vizita de-a noastra in Norvegia, iar rezultatul a fost un proiect finantat de Consiliul Europei, din fonduri structurale, bineinteles cu o contributie locala asigurata de Consiliul Judetean. Este vorba de crearea unui lac de acumulare si un iaz, de unde, prin canale de aductiune, apa va pune in miscare cele doua mori cu valtorile aferente si o piua. Practic, se va realiza un al doilea muzeu ce se va integra celui in aer liber pe dealul Dobaies”, povesteste directorul dr. Mihai Dancus.

Din cate am aflat de la directorul muzeului, ideea restaurarii, montarii si punerii in functiune a unor instalatii tehnice actionate de apa au fost cuprinse in planul tematic al muzeului inca in anul 1974, urmate apoi de doua proiecte depuse pentru finantare in anii ’90, tentative esuate din motive financiare.

Morile provin din Ieud si Berbesti

“Iata ca in 2008, pe baza tematicii elaborata de mine si a proiectului intocmit de arhitecta Lukacs Elisabeta din Baia Mare si cu bunavointa administratiei judetene, Muzeul Satului va fi intregit cu doua mori, o piua, mai multe valtori si alte instalatii similare, dintre care cateva vor fi functionale in ideea promovarii ideii de muzeu viu”, a punctat dr. Mihai Dancus.

In ceea ce priveste morile, una provine din Ieud (“Moara lui Dunca Boboiog”) si este datata 1571 prin metoda dendrocronologiei de prof. dr.  Klaus Freckmann din Germania. Cea de-a doua moara este din Berbesti (“Moara lui Mois”) si provine de la inceputul secolului al XIX-lea. Intresant de notat este faptul ca interiorul morii din Ieud va fi reconstituit dupa o pictura de mari dimensiuni semnata Traian Biltiu-Dancus care reproduce cu mare acuratete tocmai “Moara Dunca Boboiog”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns