Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nedepunerea declaratiilor pentru veniturile din conventii civile se amendeaza cu 5.000 lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La CJP s-au preluat pana acum 280 de declaratii depuse in baza OUG 58

[slideshow id=4449]

Desi pe plan local nu mai este inghesuiala la depunerea declaratiilor in baza OUG 58/2010, problemele nu par a se limpezi. Varianta online este vehiculata, dar autoritatile locale nu au fost instiintate in legatura cu acest lucru. O alta propunere este venita de la noul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Potrivit acestuia, persoanele care obtin venituri din drept de autor si cele care lucreaza pe conventii civile nu vor mai trebui sa depuna declaratiile si sa faca plata contributiilor, obligatia urmand sa revina angajatorilor si sa se aplice prin stopaj la sursa. Insa pana sa apara noi precizari, se lucreaza dupa actualele prevederi in vigoare.

La Casa Judeteana de Pensii Maramures s-au preluat pana la finele saptamanii trecute 280 de declaratii depuse in baza OUG 58/2010, ne-a informat Lucica Pop, directorul executiv adjunct al institutiei.

“Informatiile privind actele ce trebuie depuse si formularul declaratiei se afla pe site-ul institutiei, pensiimaramures.ro. Persoanele care expediaza aceste documente prin posta mai trebuie sa stie ca, pe langa formularul de declaratie, mai este nevoie si de o copie a actului de identitate, respectiv copia actului doveditor al veniturilor realizate. Reamintesc ca sunt obligati sa depuna lunar toti cei care realizeaza venituri ca persoane fizice autorizate pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara celei in care s-au realizat veniturile de natura profesionala”, a precizat interlocutoarea.

Cota de contributie este de 10,5%

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, datoreaza contributii individuale de asigurari sociale in cota de 10,5% din venitul net realizat. Acest venit este determinat in cazul contabilitatii in partida simpla, ca diferenta intre venitul brut si celtuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform procederilor Codului Fiscal. ~n cazul normelor anuale de venit, venitul net realizat este stabilit pe baza acestor norme. Lucia Pop a mai precizat ca venitul net asigurat nu poate depasi plafonul de cinci salarii medii brute pe economie. In vederea evitarii dublei impozitari, in baza uneia si aceleiasi calitati (pesoana care realizeaza in mod independent venituri de natura profesionala) este exclus ca pentru aceeasi luna sa se efectueaza o plata a contributiei de asigurari sociale pentru declaratia depusa in Baza Legii 19/2000 (pensiilor) si o alta pentru declaratia depusa in baza OUG 58/2010.

Lucia Pop mai precizeaza ca activitatile desfasurate in mod independent care generaza venituri din profesii libere, precum si drepturile de autor si drepturile conexe nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente. Persoanele care se regasesc in aceasta situatie trebuie sa se asigure in mod obligatoriu potrivit OUG 58/2010, pe declaratia de asigurare mentionata mai sus, cota de contributie fiind de 10,5% din venitul net realizat. Interlocutoarea a mentionat ca indicativul contului in care se face colectarea contributiilor se regaseste pe site-ul institutiei. Nedepunerea acestor declaratii de cei care sunt obligati atrage dupa sine amenzi de pana la 5.000 lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns