Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicolae Sabău – 85 ani de viață, 65 ani de activitate artistică

De 23 de ani încoace, tineri din întreaga țară vin pentru a participa la unul dintre marile festivaluri concursuri naționale care reprezintă și-acum, la fel ca altădată, rampă de lansare pentru mulți artiști
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
De 23 de ani încoace, tineri din întreaga țară vin pentru a participa la unul dintre marile festivaluri concursuri naționale care reprezintă și-acum, la fel ca altădată, rampă de lansare pentru mulți artiști
De 23 de ani încoace, tineri din întreaga țară vin pentru a participa la unul dintre marile festivaluri concursuri naționale care reprezintă și-acum, la fel ca altădată, rampă de lansare pentru mulți artiști

An de an, la Cicârlău, în Maramureș, suflete tinere încărcate de emoție intră în inima marelui interpret de muzică populară Nicolae Sabău.

De 23 de ani încoace, tineri din întreaga țară vin pentru a participa la unul dintre marile festivaluri concursuri naționale care reprezintă și-acum, la fel ca altădată, rampă de lansare pentru mulți artiști.

Cicârlăul – capitala cântecului popular românesc de 23 de ani încoace

Capitala cântecului popular românesc, Cicârlăul, ne-a primit cu mare drag și la ediția din acest an a Festivalului “Alină-te dor, alină”. Născut din dorința rapsodului național care își dorește ca tot ceea ce înseamnă cântec popular, costum tradițional, obicei și tradiție să rămână, să se păstreze, să fie dat din mână-n mână la cei mai tineri, festivalul de la Cicârlău a adus și anul acesta în scenă tineri talentați, 18 la număr, unii de prin Maramureș, alții din Sătmar, bănățeni din Timișoara, voci melodioase din Bistrița Năsăud ori Constanța.

Spectacolele de muzică populară se difuzează duminică la ITV, începând cu ora 14

Anul acesta, așa cum scriam în paginile cotidianului “Informația Zilei”, spectacolul a durat două zile, în prima zi, festivalul concurs “Alină-te dor, alină” fiind organizat în Complexul muzeistic “Nicolae Sabău”, iar în a doua, la Casa de cultură din Baia Mare, având loc spectacolul aniversar și festivitatea de premiere a câștigătorilor. Toată frumusețea celor două zile de spectacol, bucuria de a asculta cântece populare, de a admira portul nostru românesc, dorim să o primiți și dumneavoastră în case prin intermediul micului ecran, astfel că duminică, 12 octombrie 2014, de la ora 14, la Informația TV vă invităm să urmăriți o ediție specială dedicată rapsodului național Nicolae Sabău care anul acesta împlinește 85 de ani de viață și 65 de ani de activitate artistică.

Juriul festivalului concurs
Juriul festivalului concurs

Concurenți la Festivalul concurs național de folclor “Alină-te dor, alină” Cicârlău

De 23 de ani încoace, în fiecare toamnă, Nicolae Sabău primește în Cicârlău, la Festivalul “Alină-te dor, alină”, artiști tineri din întreaga țară. Festivalul e unic nu doar în țara noastră, ci și în întreaga lume prin forma în care este organizat și prin modalitatea în care sunt premiați câștigătorii. Concurenții primesc ca premiu pentru evoluția în cadrul concursului păsări și animale vii, iar Marele Premiu al Festivalului Concurs Național de Folclor “Alină-te dor, alină” este un măgăruș pe nume Alin. La ediția din acest an au interpretat doine și cântece de joc 18 tineri frumoși și care cu glasul lor l-au impresionat până la lacrimi pe Nicolae Sabău. Au intrat în scenă, în spectacolul concurs moderat de Marilena Florescu, următorii concurenți< Narcisa Alexandra Bledea din Cicârlău, Gheorghe Breban din Baia Sprie, Maramureș, Andreea Nicoleta Lenard din zona Lăpușului, Anca Anamaria Mihalcea din Cumpăna, județul Constanța, Adelina Loredana Mihai din Dudeștii Noi, Timiș, Nicoleta Maria Petrehuș din Cărbunari, Maramureș, Anca Florica Mihuț din Bozânta Mare,Maramureș, Ramona Filimon din Remecioara, Andreea Ghițiu din Rohia, Ioana Ana Farcaș din Berința, Chioar, Maria Mariș din Bogdan Vodă – Maramureș, Costel Mladin Martinec din Dudeștii Noi, Timiș, Ionela Cristina Bugnar din Tiha Bârgăului, Bistrița, Ionuț Daniel Dărăban din Satu Mar, Denisa Maria Vasile din Tășnad, Satu Mare, Silvia Timiș din Borșa, Maramureș, Bianca Angela Cionca din Tarna Mare și sătmăreanul Petrică Zele, reprezentant al |ării Oașului.

duminică, 12 octombrie 2014, de la ora 14, la Informația TV vă invităm să urmăriți o ediție specială dedicată rapsodului național Nicolae Sabău care anul acesta împlinește 85 de ani de viață și 65 de ani de activitate artistică.
duminică, 12 octombrie 2014, de la ora 14, la Informația TV vă invităm să urmăriți o ediție specială dedicată rapsodului național Nicolae Sabău care anul acesta împlinește 85 de ani de viață și 65 de ani de activitate artistică.

Juriul format din interpreții Alexandru Pugna, Florica Bradu, Alin Pop – redactor Radio Cluj și Ștefan Mariș – director al Centrului de Promovare și Conservare a Patrimoniului Național Maramureș, etnologul Pamfil Bilțiu și directorul Ansamblului Național Transilvania Baia Mare, Iuliana Maria Dăncuș, a avut sarcina cea grea să evalueze fiecare participant în parte și să îi aleagă pe cei mai buni dintre cei mai buni.

Și pentru că anul acesta cântărețul Nicolae Sabău împlinește în 7 decembrie 85 de ani de viață, pentru că sunt 65 de ani de la debutul artistic, o viață de om pe scenă, o viață de aplauze, gala laureaților și spectacolul aniversar au avut loc în ziua următoare concursului, de această dată la Casa de cultură din Baia Mare.

Câștigătorii concursului

Spectacolul aniversar și gala laureaților i-au avut ca moderatori pe Marilena Florescu și pe interpretul Alexandru Pugna. Cuvinte frumoase au spus toți cei ce au pășit pe scenă pentru a-l felicita pe Nicolae Sabău. E mesagerul, apostolul spiritului neamului din care face parte, un simbol pentru Maramureș. Nicolae Sabău este un nume care se confundă cu spiritualitatea maramureșană. Pentru cei 65 de ani de activitate artistică, pentru că Nicolae Sabău a dus Maramureșul în întreaga lume, președintele Consiliului Județean Maramureș, Zamfir Ciceu, i-a înmânat rapsodului național în aplauzele publicului, titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș, al treilea titlu de acest gen acordat în județul vecin până în prezent.

Vă prezentăm în rândurile de mai jos câștigătorii< Marele Premiu, un măgăruș pe nume Alin, a fost câștigat de Ionela Cristina Bugnar, o tânără în vârstă de 21 de ani din Tiha Bârgăului – Bistrița Năsăud. Premiul I, categoria soliști vocali – Andreea Ghițiu din Rohia, județul Maramureș, categoria soliști instrumentiști – Petrică Zele din Satu Mare. Premiul al doilea a fost câștigat de solistele maramureșence Anca Mihuț din Bozânta Mare și Silvia Timiș din Borșa. Premiul al treilea a mers la solista vocală Nicoleta Petrehuș din Cărbunari, județul Maramureș și instrumentistul Ionuț Dărăban din Satu Mare. Mențiunile întâi, doi și trei au fost obținute de Ramona Filimon din Remecioara – Maramureș, Binca Cionca din Tarna Mare, județul Satu Mare, respectiv Denisa Vasile din Tășnad, județul Satu Mare. S-au acordat și numeroase premii speciale. Astfel, Premiul Special din partea Asociației “Alină-te dor, alină” l-a obținut Narcisa Bledea din Cicârlău. Consiliului local Cicârlău i-a acordat premiu special Adelinei Loredana Mihai din Dudeștii Noi, Timiș, etnologul Pamfil Bilțiu i-a înmânt un premiu special Mariei Mariș din Bogdan Vodă – Maramureș, Premiul Special al tinereții a fost câștigat de Anca Anamaria Mihalcea din Cumpăna, județul Constanța, iar Premiul special “Nicolae Sabău” a fost câștigat de Nicoleta Maria Petrehuș din Cărbunari, Maramureș.

Mari artiști pe scena Casei de cultură din Baia Mare la spectacolul aniversar

După gala laureaților, spectacolul aniversar a continuat cu momentele de muzică populară oferite publicului de invitații speciali Florica Bradu, Angela Buciu, Alexandru Pugna, Petrică Mureșan. Spectatorii au avut parte de momente foarte frumoase oferite de ansamblurile Dudeștii Noi – Timiș, Cumpăna – Constanța, Ciugud – Alba, Cicârlău – Maramureș, ansamblul ucrainean din Rona de Sus, orchestra Ansamblului Național Transilvania. Aplaudată la scenă deschisă, invitată special la spectacolul aniversar, a fost și Elise Stan, care a spus la rândul său mute lucruri frumoase despre rapsodul Nicolae Sabău.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns