Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicolăescu: Statul, ca acţionar la Antibiotice Iaşi, dă posibilitatea realizării de investiţii pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Hotărârea de guvern şi memorandumul cu privire la Antibiotice Iaşi aprobate în şedinţa Executivului de miercuri au ca scop protejarea producţiei de medicamente din România, 50% din profitul estimat în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013 al întreprinderii urmând să fie utilizat pentru investiţii şi pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

“Statul ca acţionar la Antibiotice Iaşi îi dă posibilitatea să poată să realizeze investiţii pentru dezvoltarea capacităţilor de producţie. Profitul net estimat în buget pentru 2013 va fi utilizat prioritar pentru investiţii”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Banii vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea capacităţii de producere de antibiotice de tip cefalosporine, antibiotice injectabile care se folosesc în chirurgie şi terapie intensivă, unguente, dezvoltarea unei capacităţi suplimentare pentru substanţe sterile în vederea susţinerii producţiei de penicilină injectabilă, unde Antibiotice Iaşi este lider de piaţă, a arătat ministrul.

El a subliniat că întreprinderea Antibiotice Iaşi este singurul producător român de medicamente în portofoliul căruia sunt peste 150 de produse care se livrează în toate spitalele din România şi în peste 5.000 de farmacii. În plus, fabrica susţine cu şapte produse programul naţional de oncologie şi asigură locuri de muncă pentru 1.450 de persoane, contribuind la bugetul consolidat al statului cu aproximativ 44 milioane lei anual, a explicat Nicolăescu.

Institutul Cantacuzino va relua producţia de vaccinuri

Din aceea;i sursă aflăm că Institutul Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii, a fost transformat, prin hotărâre de Guvern, în Serviciu de interes economic general, fiindu-i alocaţi 10 milioane lei din Fondul de rezervă al Executivului pentru reluarea activităţii, a anunţat joi ministrul Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că astfel se îndeplineşte angajamentul asumat prin programul de guvernare.

Potrivit acestuia, s-a aprobat şi Planul naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generate de eventuale epidemii şi pandemii.

Ministrul a subliniat că banii alocaţi Institutului nu reprezintă ajutor de stat, ci o compensaţie financiară.

El a arătat că este pentru prima dată în România când se acordă unui institut statutul SIEG, dar şi un rol regional în prevenţia bolilor transmisibile.

Nicolăescu a evidenţiat că rolul institutului va creşte şi se va putea implica mai bine în domeniul prevenţiei.

Potrivit acestuia, Institutul Cantacuzino şi-a început declinul în urmă cu trei ani, odată cu retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă a vaccinurilor.

Ministrul a menţionat că laboratorul de control al calităţii din institut a fost inspectat şi s-au făcut aprecieri pozitive, drept pentru care a demarat procedurile de acreditare.

Producţia de vaccinuri la Institutul Cantacuzino are o importanţă strategică. Vaccinul va fi produs la un preţ mai mic, raportul vaccin de import – vaccin produs de Institutul Cantacuzino va fi de 2,5 la 1. Se vor produce 3 milioane de doze.

Ministrul a mai spus că Institutul Cantacuzino va obţine toate acreditările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi pentru producţia de BCG, Cantastim şi alte produse. AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Roviniete pe mobil

Asculta acest articol Conducătorii auto din România au acum o nouă modalitate de a achiziţiona roviniete, fără a se deplasa