Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noile consilii locale vor fi instalate începând de joi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
secretarii primariilor din judet au fost instruiti referitor la constituirea consiilor locale
secretarii primariilor din judet au fost instruiti referitor la constituirea consiilor locale

Secretarii primăriilor au fost instruiţi în ce priveşte formalităţile de constituire şi numire a primarilor

Sala mare de şedinţe a Palatului Administrativ a găzduit luni, 18 iunie, instruirea secretarilor unităţilor administrativ- teritoriale din judeţul Satu Mare privind constituirea noilor consilii locale, acţiune organizată de Instituţia Prefectului.

 

 

În faţa secretarilor s-au aflat prefectul dr. Eugeniu Avram şi subprefectul Cristian Sasu, precizările privind procedura ce trebuie urmată fiind prezentate de şeful Serviciului juridic, Eugen Chioran. Prefectul judeţului a cerut să fie respectate dispoziţiile legale.

De la Eugen Chioran am aflat că joi, 21 iunie, se va constitui Consiliul Judeţean, vineri se va constitui Consiliul local Carei şi apoi, în ordine, celelalte consilii locale. Operaţiunea de constituire trebuie încheiată până cel târziu sâmbătă, 30 iunie. Interlocutorul nostru ne-a mai spus că, în principiu, consiliile locale pot comunica prefecturii o zi anume în care ar dori să aibă loc constituirea, în caz contrar ordinea urmând a fi stabilită de către prefectură.

 

În locul primarului devine consilier următorul de pe lista pe care a candidat acesta

 

Potrivit legislaţiei în materie, în vederea constituirii consiliului local, prefectul, prin ordin, convoacă consilierii declaraţi aleşi în şedinţa de constituire, în termen de 20 de zile de la data alegerilor, după îndeplinirea prevederilor art. 38 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu modificările şi completările ulterioare. Şedinţa este legal constituită dacă la ea participă cel puţin două treimi din numărul consilierilor declaraţi aleşi.

Şedinţa de constituire este deschisă de prefect sau de reprezentantul acestuia, care dă citire Ordinului prefectului de convocare a consilierilor declaraţi aleşi în şedinţa de constituire, apoi îl invită pe cel mai în vârstă dintre consilieri, precum şi pe cei doi asistenţi ai acestuia să preia conducerea lucrărilor şedinţei. Asistenţi ai preşedintelui de vârstă vor fi desemnaţi cei mai tineri consilieri.

Dacă primarul, al cărui mandat a fost validat, a fost ales şi consilier şi optează pentru funcţia de primar sau dacă acei consilieri care deţin funcţii incompatibile optează în scris pentru renunţarea la funcţia de consilier, vor fi examinate, în vederea validării, dosarele supleanţilor de pe aceeaşi listă, în ordinea în care cei în cauză au fost înscrişi pe lista de candidaţi.

În cazul în care un candidat declarat ales nu mai face parte din partidul pe a cărui listă a fost ales, la cererea scrisă a partidului respectiv, mandatul acestuia nu va fi validat, urmând a fi validat următorul supleant de pe listă.

Validarea sau invalidarea mandatelor de consilier se face în ordine alfabetică, prin votul deschis al majorităţii consilierilor prezenţi la şedinţă. Desigur, cel supus validării, nu votează. Cei ce lipsesc motivat de la şdinţa de constituire pot fi validaţi în lipsă.

 

După validarea mandatelor consilierii şi primarul depun jurământul

 

După validarea mandatelor consilierilor locali, aceştia şi primarul depun jurământul. Pentru consilieri, secretarul primăriei citeşte textul acestuia iar consilierii, pe rând, pronunţă “jur”, după care semnează Jurământul de credinţă.

După depunerea jurământului de către majoritatea consilierilor validaţi, preşedintele de vârstă declară consiliul legal constituit, iar declararea se adoptă ca hotărâre a consiliului cu votul majorităţii consilierilor.

Se trece apoi la ceremonia de depunere a jurământului de către primar, care după semnarea Jurământului de crediţă intră în exerciţiul de drept al mandatului său.

În continuare se aleg, prin vot secret, viceprimarul sau viceprimarii, candidaţii la aceste funcţii putând fi propuşi de consilieri sau de grupul de consilieri ai unui partid. Desigur, candidaţii la aceste funcţii se aleg numai din rândul consilierilor. După propuneri se face o pauză în care se completează buletinele de vot, după care se votează. Sunt declaraţi aleşi primii doi care au obţinut cel mai mare număr de voturi (în cazul localităţilor cu doi viceprimari), sau cel ce a obţinut cel mai mare număr de voturi (în cazul primăriei cu un singur viceprimar).

Dacă nu s-a întrunit votul majorităţii consilierilor în funcţie, se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeaşi şedinţă, la care participă candidaţii situaţi pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

După constituire, consilliul local stabileşte şi organizează comisii de specialitate pe principalele domenii de activitate în care numărul membrilor va fi întotdeauna impar. Nominalizarea membrilor fiecărei comisii se fac de fiecare grup de consilieri, iar a celor independenţi, de către consiliu, avându-se în vedere, în principiu, pregătirea profesională şi domeniul în care activează.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns