Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Notele din liceu nu vor mai conta la admiterea la facultate

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Admiterea la facultate se va face, din 2014, numai pe baza rezultatelor de la bacalaureat, fără a mai fi luate în calcul notele obţinute în liceu, a anunţat, luni, ministrul delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu.

Măsura, prevăzută într-un ordin al Ministerului Educaţiei, este justificată de faptul că bacalaureatul “a fost fără cusur”, a mai spus Costoiu, citat de Mediafax.

Până acum, luarea în calcul a notelor din liceu era lăsată la latitudinea organizatorilor examenului de admitere, respectiv a facultăţilor.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că universităţile vor putea stabili, pe lângă acest nou cadru general, criterii specifice pentru admiterea la licenţă, master sau doctorat.

Noua “regulă” de la admitere este anunţată cu şase luni înainte, aşa cum prevede legea, lucru care nu s-a mai întâmplat în ultimii ani, a mai spus ministrul delegat.

 

Gimnaziul și liceul vor avea o durată de câte patru ani

Ciclul gimnazial și liceul vor avea o durată de patru ani fiecare, potrivit unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea Legii Educației Naționale adoptată luni de către Guvern.

Documentul menține astfel forma existentă a ciclului gimnazial și elimină forma propusă spre implementare prin adoptarea Legii nr. 1/2011 care prevedea trecerea clasei a IX-a în învățământul gimnazial și reducerea liceului la o durată de trei ani.

Durata învățământului obligatoriu va crește de la 10 la 11 ani prin introducerea clasei pregătitoare și prin menținerea duratei de liceu de patru ani. Prin urmare, învățământul obligatoriu va fi format din: clasa pregătitoare, clasele I-VIII, clasele IX-X pentru cei care aleg traseul liceal, respectiv primii doi ani ai școlii profesionale pentru cei care aleg traseul învățământului profesional și tehnic.

Ministrul Educației Remus Pricopie a declarat luni că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului se reglementează și faptul că absolvenții de învățământ profesional pot continua studiile liceale la forma de învățământ cu frecvență. Legea educației naționale prevedea că absolvenții care promovau examenul de certificare a calificării profesionale să urmeze cursurile învățământului liceal doar la forma cu frecvență redusă.

Remus Pricopie a precizat că OUG aduce precizări și în ceea ce privește organizarea învățământului postliceal, a modalităților de finalizare a studiilor acestui tip de învățământ, dar și corelarea pregătirii profesionale cu cadrul național al calificărilor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

4 comentarii

  1. simplu de ce se face asta,,punga PSD are nevoie de orice sponsorizari….in timpul liceului nu conteaza mediile,,,,asa ca la BAC se da lozu gros de multe mii de euro spaga pentru medie in functie de buzunar apoi din ea se cotizeaza la partid…CLAR???????????

  2. Toata lumea asteapta examene la facultate si nu medii de bacalaureat. Pentru examene ar fi mai de folos o caracterizare a elevului, in care sa se cuprinda atitudinea fata de scoala si materiile la care a avut rezultate mai bune. Nu intotdeauna materiile de bac sunt la fel cu cele de la facultate. Singura solutie corecta ar fi examenele.

  3. Clasa pregătitoare nu se justifica deloc la scoală. Este doar de grădinița și ar fi bine sa înțeleagă cine trebuie. Daca este de schimbat ceva, nu schimbam prin adăugare. De ani de zile schimbările ar fi de făcut prin eliminare. Dar lipsesc cu desăvârșire urechile.

Lasă un răspuns