Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Valeriu Zgonea promite că noul preşedinte al României va promulga noua Lege a pălincii

Valeriu Zgonea insotit de gazde la intrarea in prefectura
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Valeriu Zgonea insotit de gazde la intrarea in prefectura
Valeriu Zgonea insotit de gazde la intrarea in prefectura

Reprezentanţii ţării noastre la Bruxelles se vor bate pentru ca băutura să fie una tradiţională

Miercuri, 12 noiembrie, de la ora 11, în Sala mică a prefecturii a avut loc întâlnirea dintre al treielea om în stat, preşedintele Camereri Deputaţilor (CD), Valeriu Zgonea şi un grup de peste 20 de pălincari din judeţ.

Alături  de Zgonea, la întâlnire s-au aflat deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric, prefectul dr. Eugeniu Avram, managerul judeţului, Nicolae Bura, şi vicepreşedintele unei asociaţii de pălincari şi vicepreşedinte al Federaţiei, pălincarilor din Nord-Vestul României, Cornel Mureşan.

Preşedintele Băsescu ar fi în stare să atace legea la Curtea Constituţională

Deschiderea întâlnirii a aparţinut deputatului PSD care de fapt, este cel ce l-a invitat pe preşedintele CD în judeţ şi cel care a insistat în Comisia de buget- inanţe, bănci a camerei ca proiectul de lege privind neaccizarea unei cantităţi de 200 litri de pălincă pentru consum propriu şi accizarea pălincii peste această cantitate cu 10% din acciza ce se aplică pe alcoolul din cereale să fie dezbătut de urgenţă în comisie şi să fie pus pe agenda CD.

La început, deputatul PSD a perezentat pe scurt drumul acestui proiect de lege până ce a fost votat în majoritate de comisia din care face parte şi dânsul. Au semnat iniţiativa promovării proiectuli de lege 46 de parlamentari, inclusiv cei sătmăreni, cu excepţia parlamentarei ACL de Satu Mare, Andreea Paul Vass, după cum a subliniat oaspetele judeţului în cadrul întâlnirii.

Valeriu Zgonea a prezentat două variante în care se poate trece proiectul de lege prin CD. Prima este aceea conform căreia acesta poate fi pus pe agenda camerei de luni, 17 noiembrie, dar există riscul ca actualul preşedinte,Traian Băsescu, sa conteste proiectul la Curtea Constituţională iar aceasta sa-i dea dreptate. A dua variantă ar fi aceea ca proiectul să intre pe agenda camerei după alegeri, când noul preşedinte, Victor Ponta, în mod sigur o va promulga.

În plus, a adăugat vorbitorul, anul viitor se pot relua negocierile cu Comisia Europeana, pentru ca pălinca să fie declarată produs tradiţional şi deci, să fie reintrodusă în legea viei şi vinului, acolo unde a fost până la actul normativ emis de Emil Boc care a anulat prima lege ce prevedea aceleaşi drepturi şi obligaţii pentru pălincari ce se regăsesc şi în actualul proiect.

“Reprezentanţii noştri se vor bate la Bruxelles pentru ca această lege să nu mai contravină prevederilor europene. Nu suntem sigurii care renegociază cu Comisia Europeană pentru un produs tradiţional. :i, în toate celelalte cazuri, comisia a acceptat celelalte cereri. Trebuie să găsim o soluţie să-i convingem pe colegii din CE că este vorba despre un produs tradiţional românesc. Am venit aici pentru a vă confirma ceea ce v-a promis actualul premier, că acest proiect are un suport masiv în cameră şi sigur va fi votat”, a  mai spus Zgonea

Cornel Mureşan a descris proiectul pe scurt, a spus că în proiect se regăsesc toate cerinţele pălincarilor şi a vorbit despre drumul acetui proiect până la ieşirea din Comisia economică a camerei.

În fapt, cele mai importante cerinţe ale pălincarilor ce se regăsesc în proiect sunt< *scoaterea pălincii din fructe din regimul alcoolului şi reintroducerea acestei activităţi acolo unde îi e locul, în legea viei şi vinului, adica al produselor din fructe> *scoaterea pălinciilor din regimul de antrepozit fiscal şi reintroducerea lor în domeniul prestărilor de servicii> *neaccizarea unei cantităţi de 200 litri de pălincă pentru consum propriu şi accizarea cantităţii de peste 200 litri cu 10% din acciza standard (atâta cât e cantitatea de pălincă obţinută din fructe faţă de cea de alcool obţinut din cereale, adica atâta cât e randamentul pălincii 10 la 1 faţă de alcoolul din cereeale)> *posibilitatea ca firme interesate să poată cumpăra pălinca de la producător, să o ambaleze şi să o poată vinde pe piaţă. Desigur, mai sunt şi alte pevederi, plus detalii tehnice, dar nu s-a vorbit despre ele.

Dintre pălincari au luat cuvântul şi au pus întrebări Petre Doroş şi Gheorghe Ciocan (preşedintele unei asociaţii şi a Confederaţiei de pălincari).

Valeriu Zgonea a mai explicat apoi cum vor negocia reprezentanţiiRomâniei la Bruxelles.

Octavian Petric i-a ssigirat pe pălincari că proiectul va ajunge în dezbaterea camerei foarte curând şi că se va implica şi în pregătirea negocierilor cu Comisia Europeană de anul viitor, în interesul fermierilor care au livezi şi a producătorilor de pălincă.

După întâlnire, preşedintele CD a fost invitatul unei emisiuni la Informaţia TV, apoi a spus că merge şi la alte televiziuni care l-au invitat după care a vizitat oraşul Tăşnad precum şi Staţiunea balneară de acolo (sau :trandul Tăşnad cum mai este cunoscută).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

9 comentarii

  1. Sunt deacord ca Govor sa dispara din peisajul politic satmarean ,dar sa-l compari pe regele Carol ( numai Carol al II putea fi) cu Iohannis este ceva grotesc .Sper ca nimeni nu vrea totalitarism in aceasta tara,dar cine stie…? La cum arata si cum se comporta are toate prerogavivele…

  2. Despre Govor cand veti scrie, dragi jurnalisti?

    Printre altele… Mai bine unul care tace si face decat un papagal pentru care dreptul al vot e o lozinca! E o blasfemie sa votezi cu Ponta, care are deja 36 de membri PSD anchetati sau care au ajuns la racoare! Studentii vor iesi in strada iar! Demisia Govor! Demisia Babtan!

Lasă un răspuns