Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

STATUTUL ELEVULUI 2024

Noul Statut al Elevului 2024 reglementează exmatricularea elevilor

Noul Statut al Elevului 2024 reglementează exmatricularea elevilor
Noul Statut al Elevului 2024 reglementează exmatricularea elevilor, permițând reînscrierea în aceeași unitate de învățământ sau într-o unitate diferită, în funcție de gravitatea abaterilor comise.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Începând cu anul școlar 2024, exmatricularea elevilor în sistemul de învățământ preuniversitar a fost reglementată prin introducerea unor măsuri noi în cadrul Statutului Elevului, conform ordinului ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024, publicat recent în Monitorul Oficial. Aceste reglementări aduc schimbări semnificative în modul în care sunt tratate sancțiunile aplicabile elevilor, incluzând exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor, fie în aceeași unitate de învățământ, fie într-o altă unitate de învățământ.

 

 

 

Tipuri de Exmatriculare
Statutul Elevului 2024 detaliază trei forme de exmatriculare:

Exmatricularea cu drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ – aplicabilă în cazul în care elevul a comis abateri deosebit de grave care pun în pericol siguranța în școală. Elevul va avea dreptul să se reinscrie în aceeași unitate de învățământ în anul școlar următor.
Exmatricularea cu drept de reînscriere într-o altă unitate de învățământ – aplicabilă elevilor care, după evaluarea consilierului școlar, se dovedesc incapabili de reintegrare în cadrul aceleași unități de învățământ și vor fi reînscriși într-o altă unitate de învățământ în anul școlar următor.
Exmatricularea fără drept de reînscriere – se aplică elevilor din învățământul postliceal pentru abateri foarte grave și persistente, care pun în pericol siguranța și ordinea în școală, fără posibilitatea de a se reînscrie în alte unități de învățământ.
Procedura de Aplicare a Sancțiunilor
Conform Articolului 16 din Statutul Elevului 2024, sancțiunile aplicabile elevilor sunt variate și includ observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea burselor, mutarea disciplinară, suspendarea și diferite forme de exmatriculare. Este esențial de menționat că sancțiunile ce implică preavizul de exmatriculare sau exmatricularea sunt rezervate pentru situații deosebit de grave, când prezența elevului poate compromite siguranța și dreptul la educație.

 

 

 

Elevii care sunt sancționați prin suspendare, preaviz de exmatriculare sau exmatriculare cu drept de reînscriere beneficiază de sprijin suplimentar sub formă de consiliere școlară, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale. Aceste măsuri sunt menite să faciliteze reintegrarea și să abordeze cauzele comportamentului problematic al elevului.

 

 

 

Sancțiunile sunt comunicate elevilor și părinților/reprezentanților legali în scris, iar în cazul contestațiilor, acestea sunt soluționate de consiliul de administrație al unității de învățământ. Înregistrarea sancțiunilor se face atât în catalogul clasei, cât și în registrul matricol, iar procesul-verbal aferent sancțiunii este consemnat în registrele specifice ale consiliului profesoral și al consiliului de administrație.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns