Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nu ne mai trageti pe dreapta,ca o faceti degeaba!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zilnic, politistii de la Serviciul Rutier depisteaza in trafic pe drumurile judetului conducatori auto care s-au urcat bauti la volan. In functie de concentratia de alcool, se iau masurile legale ce se impun. Soferii sufla de obicei in aparatul etilotest, iar daca au provocat un accident sau a rezultat o concentratie prea mare (peste 0,40 mg/litru alcool pur in aerul expirat), acestia sunt dusi la o unitate sanitara “pentru recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei”, cum se spune in buletinele de presa ale IJP Maramures. Exista inca foarte multe cazuri in care soferii refuza sa li se recolteze probe de sange sau chiar sa sufle in fiola.

De ce procedeaza asa? In primul rand pentru ca se tem de rezultatul analizelor toxicologice. Pentru asta se dau in spectacol precum circarii adevarati. Nu o data s-a intamplat ca o huiduma cu o portanta bipeda de 150 kg sa se comporte ca si craiasa zapezii, belindu-si ochii peste cap cu gesturile aferente, suspinand  gingas ca nu suporta sa vada sange, ba mai si lesina la vederea acului si seringii. Ii apuca  si-i freaca fobia la ace, cu toate ca in momentul refuzului gandurile le zboara in alta parte. Majoritatea stiu foarte bine ca pentru refuzul recoltarii probelor de sange risca o pedeapsa cu inchisoarea mai mare chiar decat cea pentru consum de stupefiante sau alcool. Stiu, dar nu se sperie, speranta lor ramane in justitia noastra oarba de-a binelea, mai ales atunci cand are de judecat un dosar in care e implicat “cineva” anume. Un dosar care nu are printre file un buletin de la Medicina Legala in care sa fie consemnata alcoolemia soferului are toate sansele sa fie “dovedit” cu un avocat de isprava. Si chiar sunt aparatori care s-au specializat in acest domeniu. Se castiga bani frumosi de pe urma acestei indeletniciri, pentru ca fiecare vrea sa scape de inchisoare si sa ramana si cu permisul in buzunar. Asa ca fac tot posibilul sa traga de timp, sa temporizeze ancheta, care se poate si opri pe traseu, iar cei implicati sa nu fie trimisi in judecata. Au fost cazuri in care “bastanii” au demonstrat medical ca au fobie la ace si nu li s-a mai putut face absolut nimic.

Legea loveste in drepturile betivilor

Numarul celor depistati bauti la volan pe drumurile judetului este intr-o permanenta crestere. Peste o anumita concentratie de alcool soferiilor li se intocmesc dosare penale. Pe acest fundal normal ca a crescut si numarul celor care refuza recoltarea probelor biologice. Motivele invocate frizeaza de multe ori absurdul.

“Exista situatii in care soferul care miroase fara dubii a alcool nu vrea sa ne insoteasca la spital, spunand ca se teme sa nu se imbolnaveasca de anumite boli sau motiveaza ca religia nu-i permite sa faca transfuzii. Religia declarata de adept este legala, iar noi nu putem sa-i facem nimic. Cei mai experimentati, adevarati experti in eludarea legilor, ne spun ca unele din prevederile Codului Rutier se bat cap in cap cu cateva pasaje din declaratia drepturilor omului, ca atare betivii depistati in trafic se cred indreptatiti sa refuze prelevarea probelor de sange. Domnule, s-au perfectionat ceva de speriat! S-a ajuns sa fie invocata Legea privind drepturile pacientului, care stipuleaza ca orice pacient are dreptul sa refuze sau sa opreasca o interventie medicala asupra sa”, ne-a declarat un agent de politie. In ecuatie intra si medicii care atunci cand primesc un asemenea pacient, principala lor grija este sa obtina acordul acestuia pentru analize sau o semnatura prin care refuza recoltarea de probe biologice.

Sa reamintim conducatorilor auto ca in cazul refuzului li se intocmeste dosar penal, fapta fiind pedepsita conform articolului 87 din Codul Rutier cu inchisoare de la doi la sapte ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns