Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PROPUNERI ȘI REACȚII

Numărul de bovine din județul Satu Mare a ajuns la doar 40.000

Numărul de bovine din județul Satu Mare a ajuns la doar 40.000
Secretul producţiei de lapte şi de carne este dependent şi influenţat de asigurarea celor trei condiţii obligatorii: casă – rasă – masă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Statisticile ultimilor 35 de ani indică faptul că efectivele de bovine au scăzut drastic atât în România, cât și în județul Satu Mare. Situația dă de gândit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, fiind necesară revigorarea sectorului zootehnic atât în ceea ce priveşte bovinele, cât şi porcinele. În urmă cu aproape două săptămâni, aflat la Bruxelles, Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a propus aprobarea susţinerii financiare din fonduri din PNS a achiziţiei de animale. Obiectivele principale ar fi creşterea efectivelor de bovine, dar şi infuzia de material biologic de înaltă valoare biologică.

 

 

Pentru a afla cum a fost receptată această propunere în rândurile fermierilor sătmăreni, am contactat câţiva truditori pe tărâmul creşterii vacilor de lapte din judeţ. Cei intervievaţi au nuanţat propunerea ministrului cu privire la susţinerea finanţării lotului de bovine matcă. Din discuțiile purtate cu câțiva fermieri, a reieșit faptul că costurile cu achiziționarea materialului seminal sexat ar fi mai mici decât cele pentru cumpărarea de juninci sau vaci.

 

 

Statisticile ultimilor 35 de ani, cu referire la evoluţia efectivelor de animale din zootehnia românească sunt dezarmante. La toate acestea, în urmă cu mai bine de un an, Comisia Europeană a propus tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene – UE să acorde atenţia cuvenită efectivelor de bovine pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Fără a fi exclusă sugestia privind reducerea efectivelor.

 

 

Prin intermediul normativelor IED, țările care fac parte din UE trebuie să se asigure că operațiunile de creștere intensivă a animalelor respectă anumite standarde de mediu, inclusiv limite privind emisiile în aer, apă și sol, precum și cerințe pentru gestionarea deșeurilor, eficiență energetică și utilizarea celor mai bune tehnici disponibile (BAT). Cu alte cuvinte, fermele de animale trebuie să respecte câteva reguli clare, pentru a reduce poluarea. Niciunde în cuprinsul directivei nu se menționează limitarea numărului de animale.

 

 

Revenind la ceea ce înseamnă statistică, referitoare la România, aceasta arată că în perioada 1990 – 2013, s-au înregistrat reduceri considerabile ale efectivelor de animale de interes zootehnic, cu excepţia oilor, caprelor şi a numărului familiilor de albine, care au înregistrat creşteri.

 

 

Dacă în anul 2015, în România erau 2.077.577 de bovine, faţă de un efectiv de aproape 4 ori mai mare în prima parte a anului 1990, de-a lungul anilor, mai precis până în anul 2021, efectivele de bovine din rase de lapte, mixte şi de carne au scăzut la 1.864.577. Statisticile anului 2022 referitoare la bovinele din rase de lapte evidenţiază existenţa a 1.220.395 de capete, care includeau: femele de reproducţie, tauri, juninci şi tineret, diferenţa o reprezenta efectivul de animale din rase de carne, care este an de an în creştere. Descreştere s-a înregistrat şi în anul 2023, atunci când efectivul a ajuns la 1.198.344 de capete, din care în Regiunea de dezvoltare NordVest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, erau aproximativ 19,5% din efective.

 

 

Scăderea drastică a efectivelor de bovine a devenit evidentă şi la nivelul judeţului nostru, vorbind acum de aproximativ 40.000 de capete. Cifra include atât bovine din rase de lapte, cât şi rase de carne, metis şi produşi ai acestora. În ultimii ani se remarcă interesul fermierilor faţă de animalele din rasele de carne, care în actualele condiţii când forţa de muncă calificată din zootehnie lipseşte, schimbarea de orientare are explicaţie.

 

 

Fermierii ar prefera subvenţie pentru materialul seminal sexat

 

 

Situaţia de mai sus a dat şi dă de gândit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, fiind necesară revigorarea sectorului zootehnic atât în ceea ce priveşte bovinele, cât şi porcinele care au scăzut numai în perioada 2020 – 2021, cu peste 165.000 de capete, fiind evidenţiate atunci în documente doar 3.619.600 de capete. Dacă la această specie a început susţinerea financiară a dezvoltării sectorului de reproducţie, fiind înfiinţate maternităţi inclusiv la noi în judeţ în aşezări precum Pişcolt, Sanislău, Tăşnad ş.a., la bovine se pune problema susţinerii achiziţiei de animale din diverse rase.

 

 

Aşa se face că în urmă cu aproape două săptămâni, aflat la Bruxelles, Florin Barbu – ministrul Agriculturii, a propus aprobarea susţinerii financiare din fonduri din PNS, a achiziţiei de animale. Obiectivele principale ar fi creşterea efectivelor de bovine, dar şi infuzia de material biologic de înaltă valoare biologică.

 

 

Opinii ale fermierilor

 

 

Pentru a afla cum a fost receptată această propunere a ministrului Barbu în rândurile fermierilor sătmăreni, am contactat câţiva truditori pe tărâmul creşterii vacilor de lapte din judeţ. Cei intervievaţi au nuanţat propunerea ministrului Barbu cu privire la susţinerea finanţării lotului de bovine matcă.

 

 

Mihai Bârle, fermier, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Moftin, spunea că este salutară propunerea ministrului Florin Barbu, dar pare să vină cam târziu. El nu şi-a permis să crească foarte mult efectivul, de teama nesiguranţei în desfacere, dar şi de volatilitatea preţului la laptele materie primă. Numeroşi fermieri din judeţ printre care unii din Carei, Domăneşti, Halmeu au renunţat la activitatea de creştere a vacilor din rase de lapte, alţii s-au reprofilat şi au trecut la creşterea vacilor din rase de carne, precum unii din: Terebeşti, Urziceni, Medieşu Aurit ş.a. Este nevoie de calitate a materialului biologic, dar în egală măsură, este nevoie şi de personal calificat, mai ales când este vorba despre reproducţie. Cea mai eficientă investiţie ar fi suportarea cheltuielilor de a asigura materialul seminal. Achiziţia de juninci gestante poate reprezenta o cheltuială mare, fiind vorba despre preţuri între 1.400 – 1.800 de euro pe animal, iar rezultatele se vor lăsa aşteptate. Ba mai mult, animalele achiziţionate din afară au nevoie şi de o perioadă de adaptare la condiţiile din România.

 

 

Daniel Frei, preşedintele Cooperativei SamusLact, este de părere că subvenţionarea sectorului bovine este salutară, dar ar fi de dorit să se găsească soluţiile optime mai ales pentru a susţine reproducţia autohtonă. Aceasta ar însemna achiziţia de material seminal provenit de la tauri de înaltă valoare biologică. Şi nu orice material seminal, ci din acela sexat, care ar permite ca în proporţie de peste 90% să se obţină produşi de sex feminin, din care cel puţin 70% ar deveni juninci pentru reproducţie, iar apoi ar putea contribui la obţinerea unei noi calităţi, nu în ultimul rând, la creşterea spectaculoasă a efectivelor de animale de reproducţie şi de carne. Se influenţează pozitiv în acest fel şi factorul genetic.

 

 

De departe, costurile cu achiziţia materialului seminal sexat ar fi considerabil mai mici decât susţinerea achiziţiei de juninci sau chiar vaci. Sumele alocate ar putea să ajungă la mai mulţi fermieri în aceste condiţii, care au mare nevoie de ajutor. Din păcate, până la alocarea fondurilor despre care vorbim, zootehnia românească este în confuzie cu privire la accesarea intervenţiilor PD-07 – creşterea nivelului de bunăstare la animale şi PD 27 – referitoare la ecoschemele din domeniul zootehnic.

 

 

Porumbovics Gellert, fermier tânăr care deţine la Turulung o fermă de peste 350 de capete de bovine din rasa Holstein, este de părere că decizia privind solicitarea şi alocarea de fonduri pentru îmbunătăţirea factorului genetic în creşterea bovinelor trebuia luată cu mult mai repede. Fermierii sârguincioşi şi cunoscători ai tainelor creşterii calităţii animalelor deţinute în ferme, au făcut infuzie de genetică de înaltă valoare biologică pe seama eforturilor financiare proprii. Dar nici acum nu este de refuzat susţinerea financiară. Loc de mai bine este.

 

 

Secretul producţiei de lapte şi de carne este dependent şi influenţat de asigurarea celor trei condiţii obligatorii: casă – rasă – masă. Desigur, cele trei condiţii cumulate cu priceperea fermierului de a asigura manageriatul fermei, mai ales acum, când procesatorii de lapte pun la încercare capacitatea financiară, dar mai ales determinarea fermierilor care au nevoie de bani.

 

 

Dacă în prezent în ferma Porumbovics producţia medie de lapte este apropiată de 30 de litri/animal/zi, aceasta ar putea creşte în condiţiile în care ar exista banii necesari pentru extinderea pe măsura necesităţilor a sălilor de muls, dar şi a altor spaţii adiacente necesare pentru un efectiv de sute de animale, exclusiv din rasa Holstein, ajunsă la aproape 95-98% caracteristici ale rasei standard.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns