Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Numeroşi sătmăreni au participat la vernisajul expoziţiei “Şcoala de altădată”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

bilbiotecaMiercuri, 15 octombrie, la sala multimedia a Bibliotecii Judeţene Satu Mare a avut loc vernisajul expoziţiei foto-documentare “Şcoala de altădată”.

În hol, a fost amenajată o bogată expoziţie formată din fotografii expuse pe panouri, precum şi cărţi vechi expuse în vitrine. Atât înainte, cât şi după ieşirea din sală, numeroşi vizitatori au zăbovit minute întregi în faţa exponatelor.

Participanţi şi discursuri

Din partea oficialităţilor au participat: Claudiu Mondici, inspector şcolar general, dr. Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naţionale filiala Satu Mare, dr. Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic. Au mai participat: Lacrima Istrăuan, directoarea interimară a Bibliotecii Judeţene, dr. Viorel Câmpean şi Marta Cordea, bibliotecari, organizatorii evenimentului, profesori, oameni de cultură, jurnalişti.
Cuvântul introductiv i-a revenit directoarei Lacrima Istrăuan, care a prezentat evenimentul. Un scurt discurs a fost susţinut şi de bibliotecara Marta Cordea. Vorbitoarea a făcut o comparaţie între şcoala veche şi cea actuală, între manualele din vechime şi cele de azi, mai puţin rezistente, dând şi exemple de profesori şi elevi eminenţi, cum ar fi eleva Denisa Mădălina Maxim (Colegiul Naţional Mihai Eminescu), autoarea unei monografii.

Prezentare powerpoint

În cadrul vernisajului, Viorel Câmpean a făcut o prezentare PowerPoint privind evoluţia sistemului de învăţământ pe plaiurile Sătmarului, subliniind îngemănarea dintre învăţământul de stat şi cel confesional, fenomen constant până în zilele noastre. Ceea ce a reţinut în mod deosebit atenţia participanţilor a fost şirul de fotografii purtând patina vremii şi reprezentând începuturile activităţii educative. Copii desculţi, cu traista cu cărţi, ieşind încolonaţi de la cursuri, abecedare şi cărţi de “cetire” ieşite de sub un tipar de calitate modestă (primele scrise în slavonă), grupuri de absolvenţi îmbrăcaţi în straiele vremii, portrete de profesori, unele în sânul familiei, altele alături de cărţile ale căror autori sunt, diplome de bacalaureat şi de licenţă, carnete de practică, caiete de cursuri, orare, dar şi ustensile utilizate odinioară în şcoli… Toate acestea se constituie în mărturii ale istoriei acestor locuri şi oglindesc urcuşul pe care l-a parcurs naţia română în decurs de două-trei sute de ani.
A mai fost prezentat un lung şir de profesori iluştri din această parte a ţării, din timpuri străvechi până în zilele noastre, într-un cuvânt, un eveniment cultural plin de învăţăminte pentru vizitatori.
În încheiere, din partea Bibliotecii Judeţene, Viorel Câmpean le-a înmânate diplome de onoare colaboratorilor instituţiei: Gheorghe Şanta, Vasile Părău şi Doina Marian.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns