Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CREȘĂ SATU MARE

O clădire istorică de aproape două secole reintră în slujba comunității sătmărene

O clădire istorică de aproape două secole reintră în slujba comunității sătmărene
În cursul săptămânii viitoare, joi, 23 mai 2024, într-un cadru solemn, va fi sfințită și inaugurată noua grădiniță și creșă care aparține Liceului Teologic Romano-Catolic "Hám János". 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceremonia de inaugurare începe la ora 12.00 la sediul din Piața Eroilor Revoluției nr. 1.

Rolul Diecezei Romano-Catolice în formare și educație 

 

Formarea și educația joacă un rol major în misiunea Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. Instaurarea regimului comunist a determinat întreruperea funcționării învățământului confesional sătmărean, cu toate că avea tradiție de secole. Însă schimbările de după anul 1989 au înlesnit reluarea activității acestor instituții de învățământ. În 1991, la inițiativa Episcopului de Satu Mare, Reizer Pal, s-a înfiițat Liceul Teologic-Romano Catolic „Hám János”, ce poartă numele marelui episcop al sătmarului, Hám János (1827-1857). Instituția nu oferă doar formare, ci și educație, urmând legislația în vigoare, dar și învățăturile creștine. La început, după înființare sa, instituția era destinată doar învățământului liceal, în anul 2000 s-a înființat ciclul gimnazial, clasele V-VIII, iar în 2004 ciclul primar. În anul 2005, s-au deschis porțile grădiniței. Din 2017, în cadrul instituției funcționează și clase de calificare profesională unde tinerii sunt instruiți în domeniile bucătar/ospătar, respectiv mecanic auto/ tehnician în automatizări. În anul școlar în curs, 75 de cadre didactice sprijină pregătirea pentru viață a celor 807 copii.

 

Istoria clădirii în care vor învăța cei mici

 

Clădirea creșei și a grădiniței ce urmează a fi predată oficial reprezintă un însemnat patrimoniu arhitectural și are o importanță istorică remarcabilă. Imobilul a fost construit în 1833 sub îndrumarea Episcopului Hám János și preluat în 1839 de către călugării misericordioși, care au amenajat în clădire un spital dotat cu 60 de paturi, ce a deservit bolnavii, indiferent de apartenența religioasă. A fost primul spital al orașului gestionat de către Biserica Romano-Catolică. După cel de al doilea război mondial, în regimul comunist,  clădirea a fost expropriată prin naționalizare.
Diverse instituții au funcționat în clădire, ultima instituție în 2009 fiind secția de psihiatrie a spitalului municipal. Pe perioada naționalizării clădirii, nu s-au făcut invesiții majore și nu s-au luat măsuri nici în privința conservării acesteia. După un lung proces de retrocedare, la sfârșitul anului 2013, clădirea complet abandonată a reintrat în posesia Bisericii Romano-Catolice. Fiind o clădire monument istoric de importanță și valoare în centrul municipiului Satu Mare, Biserica Romano-Catolică a simțit nevoia reabilitării clădirii și a reluării activităților în aceate spații.
Episcopia  a căutat, cu multăm perseverență, resurse pentru reabilitarea clădirii. Prioritatea principală a fost amenajarea unui centru pentru vârstnici, însă după mai multe încercări nereușite de obținere a finanțării pentru reabilitarea clădirii, s-a renunțat la această idee. Ulterior, au fost elaborate planurile pentru o creșă și o grădiniță destinată stimulării talentelor.

 

Creșa și Grădinița Romano-Catolică „János Hám” din Satu Mare

 

Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare consideră o prioritate îmbunătățirea calității vieții generațiilor viitoare, pentru ca acestea să privească înapoi cu dragoste și mândrie către locurile natale și să simtă aprecierea comunității. În vederea încurajării tinerilor pentru a rămâne și pentru a întemeia familii în locurile natale, este esențial ca aceștia să beneficieze de condiții optime de trai. Faptul de a încuraja creșterea natalității nu este doar o obligație morală, ci și o consecință a dezvoltării economice și sociale. Este important ca mamele să se întoarcă la locul de muncă, cu gândul că micuții lor sunt îngrijiți în cele mai bune condiții încă de la o vârstă fragedă. De multe ori, lipsa de sprijin acordat familiilor îi descurajează pe părinți să întemeieze familii numeroase.

 

Episcopia a considerat prioriatară creșterea numărului de locuri la creșă. Planurile Bisericii Catolice de a înființa creșa au început în anul 2020 și prevedeau patru grupe de creșă și două grupe de grădiniță. În 2021 Guvernul României a emis noi normative tehnice privind funcționarea creșelor și a grădinițelor, nepermițând în clădirile existente amenajarea de noi spații destinate activităților grupelor de copii. În etapa de construcție, Episcopia a avut în vedere ca acești copii să petreacă cât mai mult timp în aer liber. De aceea, curtea a fost dotată cu covor de cauciuc și jucării moderne, printre care s-a amenajat și un loc de joacă cu nisip, dar și o pergolă.
Datorită condițiilor oferite de clădire și curte și, luând în considerare normativele menționate, au fost formate, în cele din urmă, trei grupe de creșă și două grupe de grădiniță.

 

 

În anul școlar 2023-2024, în grupele de creșă sunt 32 de copii, iar în grupele mixte de grădiniță pentru copii de vârste diferite sunt 15 preșcolari. Începând cu anul școlar 2024-2025, instituția se va extinde cu încă o grupă de creșă și una de grădiniță. Se preconizează că, începând cu acest an școlar, în cele trei grupe de creșă vor fi 52 de copilași, în cele două grupe de grădiniță vor fi 30 de preșcolari, iar instituția va asigura educație și învățământ conform valorilor creștine pentru aceștia.
Instituția înființată funcționează în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic „Hám János”, ca și creșă și gradiniță axată pe cultivarea talentelor.

 

Prin conferirea unei noi destinații acestei clădiri cu o vechime de aproape două secole, Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare și-a salvat patrimoniul de la degradare și i-a oferit un țel care să insufle speranță generațiilor viitoare.
În clădirea reabilitată a fost înființată o instituție care aduce plus valoare educației și formării din orașul nostru. Prin înființarea creșei, Liceul Teologic  Romano-Catolic „Hám János” asigură o ofertă educațională completă: de la nivel antepreșcolar, preșcolar,  primar și gimnazial, până la nivel liceal și școală profesională.

 

CITEȘTE ȘI:

Creşa Căsuţa Piticilor împlineşte un an de când şi-a deschis porţile

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns