Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia șanțurilor va da amenzi usturătoare primarilor, proprietarilor de lacuri, balastiere și pescării

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Lacul Calinesti Oas, cel mai mare luciu de apa din judet
Lacul Calinesti Oas, cel mai mare luciu de apa din judet

Pe lângă cele 69 înregistrate, mai multe lacuri nu figurează în nicio evidenţă

Marţi, 26 martie, de la ora 9, în sala mică a Prefecturii a avut loc şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare.

Pe ordinea de zi au fost prevăzute următoarele puncte< *Analiza situaţiei privind inundaţiile produse pe raza judeţului Satu Mare în urma precipitaţiilor abundente care au avut loc în ultima perioadă: *Situaţia privind punerea în funcţiune a pompelor de desecare şi costurile care au rezultat din aceasta;  *Planificarea controalelor colective ale Instituţiei Prefectului, I.S.U., A.P.I.A, S.G.A. şi Gărzii de Mediu privind respectarea prevederilor O.G. 21/2002 privind gospodirirea localităţilor urbane şi rurale, controale pe cursurile de apă şi arderile necontrolate pe raza judeţului Satu Mare; *Prezentarea situaţiei privind administrarea barajelor, lacurilor, canalelor şi apelor curgătoare din judeţul Satu Mare.

Şedinţa a fost condusă de preşedintele comitetului şi prefect, dr. Eugeniu Avram, alături de care s-au mai aflat subprefectul Cristian Sasu, şefa de serviciu Ramona Antonescu şi directorul cabinetului prefectului, Sorin M. Vereş.

 

Până în prezent, au fost inundate numai 4 gospodării şi teren agricol

 

Vasile Andrieş, directorul Apelor, a prezentat o situaţie hidrologică din lunile februarie şi martie, până în prezent. A vorbit despre efectul precipitaţilor care au fost mult mai mari decât media din alţi ani şi despre zonele în care s-au înregistrat probleme pe cursurile de apă şi anume Tur şi Crasna.

Vorbitorul a spus că, datorită măsurilor luate de autorităţile judeţene şi locale, în perioada de referinţă au fost inundate numai 4 gospodării şi circa 100-150 ha de teren agricol. “O problemă cu care ne confruntăm de mai mulţi ani este aceea că există construcţii şi locuinţe în zone inundabile”, a adăugat dânsul.

Alte probleme existente pe cursurile de apă sunt cele privind colmatarea unora dintre ele, dar şi şanţurile şi rigolele din unele localităţi care nu au fost curăţate şi nu permit scurgerea apei. Pe Crasna, în acest moment, nu s-a ajuns la cota de pericol iar pe Tur, în acest moment nu sunt probleme, a conchis directorul Apelor.

 

Prin Ordin al prefectului s-a decis înfiinţarea unei comisii mixte

 

Adrian Bucureştean, şeful ANIF, a vorbit despre faptul că pompele instituţiei au jucat un rol important în evitarea inmundării unor gospodării şi terenuri dar că, problema cu care se confruntă este cea financiară.

De asemenea, dânsul a spus că unii primar înţeleg să comande şi să achite contravaloarea energiei electrice cunsumată de pompe, alţii însă susţin că nu au fonduri în acest scop.

Prefectul a anunţat de asemenea că la Vama Petea coada de TIR-uri se întinde până la postul de Poliţie din Dorolţ, din cauză ca maghiarii un închis graniţa pentru autovehicule mai mari de 7,5 tone, cu excepţia celor care transportă animale şi au ca destinaţie Ungaria.

Seful Poliţiei de frontieră, comisarul şef Vasile Maxim, a spus că partea maghiară nu a informat cât timp va dura interdicţia.

 

În judeţ sunt înregistrate 69 de lacuri şi baraje

 

Ramona Antonescu a dat citire unei situaţii întocmită de prefectură privind lacurile şi barajele din judeţ. Am aflat astfel că sunt înregistrate 69, din care 6 balastiere şi 11 pescării, dar că mai sunt lacuri care nu figurează în nicio evidenţa ca luciu de apă. De asemenea, în judeţ există o reţea de 5.500 km de canale de irigaţii. Primăriile sunt obligate să întreţină toate aceste luciuri de apă, dar şi şanţurile şi rigolele, să le decolmateze acolo unde este cazul şi să le curăţe de gunoaie. Din totalul de 65 de primării din judeţ, 34 s-au conformat acestei obligaţii, în 24 de localităţi lucrările sunt în desfăşurare, iar 9 primării susţin că nu au bani pentru astfel de lucrări.

În continuare, vorbitoarea a dat citire unui ordin al prefectului în baza căruia, în perioada 27 martie – 19 aprilie, o comisie mixtă va verifica modul în care primăriile se conformează obligaţiei de a curăţa, decolmata şi întreţine toate lacurile, canalele, şanţurile şi rigolele. Comisia șanțurilor va da amenzi usturătoare primarilor, proprietarilor de lacuri, balastiere și pescării

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns