Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O mamica si cei trei copii traiesc din 350 de lei lunar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Familiile monoparentale se zbat pentru a face fata greutatilor

[slideshow id=6542]

Ne facem griji cum vom trece cu bine peste ziua de maine. Ne sfatuim cu partenerul de viata si incercam sa facem fata oricarui val care vine peste noi. Toate trec. Odata cu greutatile ne calim si devenim mai puternici. Dar nu este la fel pentru toata lumea. Fiecare poveste are ceva aparte. Te impresioneaza. Doar atunci iti dai seama ca problemele tale nu sunt atat de insemnate. Fara sa vrei te gandesti cum poti sa ajuti, sa oferi speranta si incredere.

Au ramas singure cu copiii alaturi de ele. Nu vor sa renunte la ei pentru nimic in lume. Greutatile nu le-au ocolit. Au privit, in disperarea lor, cu incredere inspre viitor. Au un singur gand. Trebuie sa razbata, sa treaca peste orice obstacol. Pentru ca, acasa, le asteapta micutii lor, cei care, deseori, nu cunosc termenul de “tata”. Pentru ca divortul intre parinti a avut loc cu doar cateva luni inainte ca ei sa vada lumina zilei.

Reka Soos are 27 de ani. O fata luminoasa, bruneta, inalta. Am privit-o in ochi si am inteles ca viata nu a fost darnica cu ea. Are trei copii< de 8, 6 si 3 ani. S-a indragostit, a iubit, dar relatia nu a mai mers.

“Sunt calificata in confectii. De trei ani nu mai am un loc de munca. Am avut probleme. Ultimul angajator nu mi-a platit darile catre stat si din aceasta cauza nu am beneficiat nici de maternitate. A fost o surpriza pentru mine. Acum ma descurc din ajutorul social, alocatia monoparentala si alocatiile copiilor. Lunar avem un venit de 350 de lei. Nu este usor, dar incerc sa ma descurc”, ne-a povestit tanara mamica.

Acum isi doreste sa aiba un loc de munca. Ii prinde bine orice ajutor.

S-a mai linistit, pentru ca a aflat ca Fundatia Hope & Homes for Children le intinde o mana de ajutor. De la consiliere la intocmirea unui CV, la gasirea unui loc de munca.

A venit pe lume dupa divortul parintilor

O alta mamica singura, o noua poveste. Doina Petric, 36 de ani, are un baiat de 9 ani. Micutul a venit pe lume dupa divortul parintilor. Pentru a se descurca, a acceptat orice loc de munca. Acum lucreaza ocazional. Sprijinul il gaseste la mama ei. Fara ea ar fi pierduta.

“Copilul nu intreaba de tata. Poate pentru ca nu a crescut in preajma lui. Fac curatenie ocazional si familiile la care merg sunt multumite si ma mai cheama cand au nevoie”, spune increzatoare Doina.

Greutatile sunt din ce in ce mai mari

La 20 de ani se gandea ca va reusi in viata. S-a casatorit si au venit pe lume doi baieti. Acum cel mare a ajuns la varsta majoratului, iar cel mic are 16 ani. Amandoi sunt pasionati de fotbal.

Emilia Raduneata, mama lor, spera ca macar unul dintre ei sa ajunga la un club renumit care sa ii asigure viitorul. A primit lovituri de la viata, dar s-a ridicat si a luat-o de la capat, in speranta ca intr-o zi copiii vor fi cei care o vor ajuta pe ea. A pierdut un fiu si a simtit ca viata s-a terminat pentru ea. Dar a luat-o de la capat.

“In urma cu 10 ani am divortat. Am mai avut un prieten, dar relatia nu a mers. Acum sunt singura si coplesita de greutati. Am lucrat operator chimist la Phoenix, dupa care am fost trimisa in somaj. Am avut diverse locuri de munca. Fostul sot trimite 80 de lei, pensie alimentara pentru fiecare copil. Parintii si surorile mele ma ajuta. Nu este usor, dar trebuie sa te aduni si sa mergi mai departe”, a povestit Emilia.

Spera ca prin HHC sa faca un curs de cosmetica si sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

500 de familii monoparentale din trei judete gasesc sprijin la HHC Romania

Fundatia HHC Romania deruleaza proiectul “Impreuna catre bunastare”, pe o perioada de trei ani.

Peste 500 de familii monoparentale din Maramures, Satu Mare si Hunedoara vor beneficia de consiliere sociala, psihologica si medicala.

“Sprijinim familiile monoparentale aflate in dificultate, prin interventii care sa le dezvolte abilitati sociale si psihologice adaptate la piata muncii. Se doreste prevenirea abandonului copiilor. Astfel, HHC acorda parintilor ajutor in achitarea facturilor de intretinere a locuintei, dar si in produse alimentare sau articole vestimentare si rechizite pentru copii”, a punctat Eva Nagy, asistent manager al proiectului.

Pentru a nu intampina greutati dupa ce isi vor gasi un loc de munca, HHC Romania va crea un centru de zi pentru copii. Pentru ca parintele care isi creste singur copilul sa nu isi faca griji in privinta micutilor, in perioada in care vor fi la serviciu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns