Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Daca la motiunea de cenzura parlamentarii PDL se vor abtine de la vot, inseamna inainte de toate ca neincrederea si-a facut loc in partidul lui Traian Basescu. Fiecare parlamentar a devenit un element foarte important in angrenajul puterii. Raportul dintre cei ce sustin guvernul si cei care doresc sa-l darame se pare ca este pe zi ce trece tot mai fragil. Migratia din tabara puterii nu a atins, totusi, cote ingrijoratoare. Nu se fuge in grup organizat, asa cum s-a intamplat dupa alegerile prezidentiale. Grupul independentilor adunat de Gabriel Oprea inclina balanta. 26 de maini se ridica in favoarea guvernului. La fel se va intampla si la motiunea de miercuri. Se pare ca grupul este compact, desi PSD anunta ca a recuperat cativa fugari. Problema nu este nici la UDMR, Marko Bela reafirmandu-si sprijinul pentru guvernul actual.

Pare evident ca UNPR si UDMR mizeaza in continuare pe actuala formula. Prin urmare PDL ar trebui sa voteze barbateste. Conducerea partidului prefera sa-si tina parlamentarii in banci. Este un lucru urat, nedemocratic, dar pragmatic. O masura de precautie in plus nu strica. Ce e sigur e sigur. In felul acesta nu exista nici un risc sa cada guvernul.

In schimb se va considera ca Emil Boc nu a obtinut un vot de incredere din partea propriului partid si a aliatilor, ci doar si-a salvat scaunul. Dar pe cine mai intereseaza azi onoarea, mai ales cand detine o functie atat de inalta? Emil Boc in nici un caz nu este interesat de propria imagine. Important e sa nu piarda puterea in acest moment.

Odata trecut cu bine de cenzura opozitiei, guvernul va avea de trecut un nou hop. Asumarea raspunderii pe legea educatiei se poate sfarsi prin caderea guvernului. Ar fi de data aceasta o cadere glorioasa.

Probleme si disensiuni au aparut insa si in tabara opozitiei. Crin Antonescu ia distanta fata de PSD. Recent a declarat ca nu-l vrea pe Victor Ponta in postura de prim ministru. Nu pierde nici o ocazie criticand fara menajamente politica social democratilor. Pana la urma se va infuria si Victor Ponta. Lucrurile pot lua o intorsatura urata. Cu exceptia luptei impotriva lui Traian Basescu, PSD si PNL nu-si prea gasesc puncte comune. In absenta unui program de guvernare comun, practic nu se poate vorbi despre o alianta. Se pare ca, intr-adevar, partidele din opozitie nu-si doresc sa ajunga la guvernare. Momentul este extrem de dificil. Oricine vine acum la putere isi rupe singur gatul.

Atunci, pe buna dreptate, se pune intrebarea de ce a inaintat PSD-ul o motiune de cenzura? Doar pentru a controla cum stau lucrurile in PDL? E mai mult decat atat. E limpede ca nu va trece motiunea, decat daca se va produce un incident.

Organizand in acelasi timp si o manifestare de strada, PSD vrea sa tina guvernul sub presiune. PNL profita de situatie, dar nici liberalii nu par sa fie foarte dornici sa intre la guvernare. Asistam, prin urmare, la un simplu joc politic, nepericulos atata vreme cat se desfasoara in Parlament, dar ingrijorator din moment ce PSD a chemat 80.000 de oameni in strada, in ziua votului. Abia de aici pot incepe marile probleme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Se mai schimba si naravurile

Asculta acest articol Parca mai ieri auzeam niste declaratii razboinice indreptate impotriva lui Mircea Dolha si Catalin Chereches, cei doi