Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

NEMULȚUMIRILE FERMIERILOR

O nouă lovitură pentru crescătorii de vaci: prețul laptelui scade din nou

O nouă lovitură pentru crescătorii de vaci: prețul laptelui scade din nou
De ani de zile consemnăm în coloanele ziarului nostru dramele pe care le trăiesc crescătorii de vaci de lapte, dar şi fermierii din sectorul vegetal,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… ca urmare a lipsei de predictibilitate, a efectelor nefaste ale importurilor legale şi ilegale de cereale din Ucraina ş.a. A asigura condiţiile pentru o agricultură sustenabilă reprezintă un element esenţial pentru a putea realiza o serie de investiţii pe seama creditelor contractate. Iată că aceste elemente esenţiale nu sunt asigurate de către procesatori, dar nici de cei care administrează însemnate sume provenite din bani europeni. Invocând faptul că în majoritatea ţărilor membre ale Uniunii Europene – UE, a scăzut indicele de consum, pe fondul unei prezumtive creşteri a producţiei vegetale, aşa cum menţionează un recent raport al Comisiei Europene – CE, o menţinere a producţiei de lapte, o creştere a necesarului de carne de pasăre şi o scădere în continuare a producţiei de carne de porc, iată că de la 1 mai, o serie de procesatori din industria laptelui au redus preţul laptelui materie primă.

 

 

Nu fac excepţie de la aceste măsuri neanunţate nici procestorii de la noi din judeţ. Se pare că decizia reducerii până la toamnă a preţului laptelui materie primă, pe fondul incapacităţii fermelor din România de a asigura necesarul pentru producţie, fiind necesare importuri masive, poate conduce la falimentarea unor ferme care, pe seama decapitalizării, resimt şi acea reducere de 10 sau 15 bani pe litrul de lapte materie primă.
Majoritatea fermierilor crescători de vaci de lapte, ne-au mărturisit faptul că, în actualele ferme se lucrează pentru câţiva bănuţi spre a realiza un profit minim care apoi să fie investit în o serie de instalaţii menite a înlocui munca fizică în lipsa personalului, dar şi pentru a creşte eficienţa activităţii în condiţiile în care guvernanţii privesc cu anume doză de detaşare evenimentele care se produc în zootehnie.

 

 

Numai în ultimii ani, la nivelul judeţului Satu Mare, au fost lichidate animalele din ferme care au funcţionat în: Domăneşti, Carei, Livada, ca să dăm câteva exemple.
Fermierii implicaţi în creşterea vacilor de lapte, indiferent din zona în care funcţionează, se întreabă dacă există interese mai presus de orice de a pune pe „butuci” zootehnia românească. O întrebare similară se naşte din ce în ce tot mai des şi cu referire la sectorul avicol.
Situaţia financiară a majorităţii fermierilor implicaţi în zootehnie, în mod expres în creşterea vacilor din rase de lapte nu este roză.

 

Este vorba doar de câteva luni de zile şi România poate ajunge în situaţia nedorită de a importa şi mai mult lapte. Pentru a nu fi necesare prea multe comentarii, se cuvine menţionat faptul că, înainte de aderarea României la Uniunea Europeană, în ţara noastră, în ferme în formare şi dezvoltare, dar şi la populaţie erau aproximativ 9 milioane de bovine. Iată că în aproximativ 17 ani, efectivele de bovine, fiind incluse şi cele din rase de carne şi metis, a scăzut la un sfert, până sub 2 milioane de capete.

 

Şi UE recomandă reducerea în continuare a efectivelor. Închiderea fermelor de creştere a vacilor de lapte, după ce vacile din gospodăriile populaţiei au cam dispărut, ar provoca un dezechilibru major.
Până şi locuitorii de la sate, cei care odinioară era producători şi furnizori de produse lactate tradiţionale, pentru locuitorii de la oraşe, vor ajunge în situaţia ingrată de a consuma lapte şi produse lactate trecute prin unităţile de procesare.

 

Pe fondul nemulţumirilor aduse în spaţiul public de către fermierii crescători de vaci de lapte tocmai pentru preţul neacoperitor al laptelui materie primă şi a lipsei protecţiei produselor autohtone, în raport cu cele aduse din străinătate sub diverse mărci, în primul trimestru al anului în curs au fost majorate cu câţiva bani pe litru preţurile de preluare a laptelui materie primă.

 

Bucuria a fost de scurtă durată. Venirea zilei de 1 mai, a adus noi surprize. Preţul laptelui a scăzut brusc, fiind cuprins între 1,5 lei – 2 lei litrul, în funcție de procesator.
Preţul de 2 lei/litru se reduce proporţional cu costurile de transport, care sunt de 20-30 de bani pe litru, după cum susţin transportatorii, în condiţiile în care laptele este transportat într-un alt judeţ, pentru a fi procesat. Cei mai afectaţi sunt fermierii cu efective mai mici de animale, implicit cantităţi mai mici livrate zilnic la procesator.
Pentru ilustrarea celor menţionate mai sus, redăm opinii formulate de doi crescători de vaci din rase de lapte, care livrează laptele la doi procesatori diferiţi, unul din judeţ, iar altul din alt judeţ.

 

Opinii ale fermierilor

 

Mihai Bârle este preşedintele asociaţiei crescătorilor de vaci de lapte din Moftin. Pe aşa zisa persoană fizică, deţine o fermă cu peste 50 de animale din rase de lapte, iar producţia zilnică de lapte o livrează unui procesator din judeţ.
Aşa cum a subliniat interlocutorul nostru, de la 1 Mai, procesatorul a redus cu 10 bani preţul laptelui materie primă, ceea ce în prezent înseamnă 1,5 lei/litru. S-a ajuns la un asemenea preţ, care a fost plătit din toamna anului 2023, până în primăvară, când s-au mai dat 10 bani pe litru, iar acum s-au retras.
Este greu de estimat, spune Mihai Bârle, cât vor putea rezista fermierii cu un asemenea preţ de valorificare, mult sub costurile de producţie.

 

Dacă au scăzut puţin costurile cu furajarea, este perioada în care se impun o serie de reparaţii, poate de extindere a spaţiilor de cazare şi de depozitare a furajelor, fiind necesare şi alte investiţii, dar actualele încasări nu asigură banii necesari.

 

Ferice de fermierii care au reuşit în anii anteriori să realizeze unele construcţii necesare în fermă. Acum este aproape imposibil a face investiţii. Banii încasaţi pe lapte nu asigură fond de dezvoltare- investiţii.
Daniel Frei, crescător de vaci din rase de lapte, este preşedintele Cooperativei SmusLact, dar şi a federaţiei pe ramură Bovimcoop. Membrii cooperatori livrează laptele unui procesator din alt judeţ, fiind vorba despre judeţul Alba, care plăteşte mai bine, comparativ cu ofertele de la noi din judeţ. Şi acest procesator a scăzut preţul de preluare, plătind în prezent aproximativ 2 lei/litrul de lapte materie primă, cifră care include parţial şi costuri de transport. Este de remarcat faptul că membrii cooperativei invocate mai sus, livrează zilnic peste 10.000 de litri de lapte materie primă, ceea ce poate contribui la diminuarea costurilor de transport până la procesator.
După cum spunea Daniel Frei, până în luna august, perspectivele crescătorilor de vaci din rase de lapte sunt sumbre. Şansele sunt minime pentru a mai putea obţine ceva bănuţi în plus pe litrul de lapte. Şi asta în condiţiile în care România nu mai asigură din producţie proprie necesarul de lapte pentru industria de profil. S-ar putea ajunge, din păcate, într-o situaţie nedorită – falimentarea unui număr mare de fermieri cu efective  mai mici de animale.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns