Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O treime din sătmărenii investigaţi de Ziua Mondială a Diabetului sunt la limită cu sănătatea

O treime din sătmărenii investigaţi de Ziua Mondială a Diabetului sunt la limită cu sănătatea
O treime din sătmărenii investigaţi de Ziua Mondială a Diabetului sunt la limită cu sănătatea
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
O treime din sătmărenii investigaţi de Ziua Mondială a Diabetului sunt la limită cu sănătatea
O treime din sătmărenii investigaţi de Ziua Mondială a Diabetului sunt la limită cu sănătatea

În urma acţiunii de testare gratuită a glicemiei din 14 noiembrie, 11 persoane au fost depistate cu diabet şi circa 200  au prezentat risc crescut. Datele preliminare ale acţiunii de determinare a glicemiei realizate în municipiul Satu Mare cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de conducerea Clubului Lions “Someş”, organizatorul principal al evenimentului. Date despre screening,  dar şi proiectele Clubului Lions în perioada următoare au fost expuse de: preşedintele fondator al Clubului Lions – Ioan Trifu,  dr. Iosif Szilagyi, coordonatorul Centrului de Diabet din Satu Mare şi membru Lions şi preşedintele în exerciţiu al Clubului Lions, Claudiu Figula.

Astfel, pentru aproximativ o treime din cele 660 de persoane investigate în cadrul acţiunii se impun analize suplimentare care să certifice starea lor de sănătate.
O primă concluzie a specialiştilor după prelucrarea datelor arată  că se menţine tendinţa creşterii cazurilor de diabet, hipertensiune şi a afecţiunilor cardiovasculare.
Fiecărei persoane i-au fost efectuaţi mai mulţi parametri. S-a măsurat, înălţimea, greutatea, pe baza cărora a fost calculat indicele de masă corporală, s-a continuat cu măsurarea circumferinţei abdominale (parametru care indică acea obezitate care prezintă riscul mai mare din punct de vedere al afectării cardiovasculare), tensiunea arterială şi glicemia. Pe baza rezultatelor obţinute, specialiştii au putut să includă sau nu ,persoana examinată într-o anumită clasă de risc. Astfel cei care au prezentat un risc crescut de diabet zaharat au fost îndrumaţi pentru efectuarea unor determinări suplimentare cu scopul de a avea un diagnostic clar. Şi în cadrul screening-ului mai multe persoane incluse în clasa de risc crescut de diabet au trecut printr-o analiză aparte. Este vorba de analiza hemoglobinei glicozilate, un parametru care indică echilibrul metabolic al individului în ultimele 3 luni.

Sute de sătmăreni suferă de hipertensiune arteriale, sunt supraponderali sau obezi

Tot în urma prelucrării datelor s-a constatat că peste 36% din persoanele care s-au prezentat la screening  au avut valori crescute ale tensiunii arteriale. In privinţa modificărilor de greutate, s-a constatat că peste 60% din cei  investigaţi sunt supraponderali sau obezi.

Dr. Iosif Szilagyi a subliniat faptul că din 2010 încoace una din priorităţile acţiunii este de a depista şi persoanele care prezintă risc cardiovascular, dar şi alte probleme conexe diabetului zaharat.
Persoanele incluse în clasele de risc vor fi luate în evidenţă şi va fi urmărită starea lor de sănătate pe o perioadă de 12 luni, în vederea scăderii acestui risc. Medicul specialist a accentuat nevoia de a interveni din timp pentru a reduce aceste riscuri.
C

ât despre cele 11 cazuri noi de diabet, depistate în urma screeningului, persoanele au vârsta peste 50 de ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora, daca ar fi alaptati imediat dupa nastere

95 de copii ar putea fi salvati in fiecare ora daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere. Potrivit raportului “Supermancare pentru bebelusi”, efectuat de Salvati Copiii International, 95 de nou-nascuti ar putea fi salvati in fiecare ora in intreaga lume, daca proaspetele mamici ar alapta imediat dupa nastere.

“Salvati copiii Romania solicita Comisiei pentru sanatate si familie si Comisiei pentruindustrii si servicii, prin raportul “Supermancare pentru bebelusi”, sprijinul pentru urgentarea adoptarii proiectului de lege privind reglementarea marketingului substituentilor de lapte matern . Proiectul de lege este inregistrat la Camera Deputatilor din 5 decembrie 2011,” scrie PaginaMedicala.ro.

Studiul realizat de Salvati copii arata ca alaptarea bebelusilor in prima ora de viata stimuleaza sistemul lor imunitar, si creste sansele de supravietuire de trei ori. Alaptarea in urmatoarele 6 luni, fereste copilul de boli precum pneumonia sau diareea si reduce cu peste 15 ori probabilitatea unei morti infantile din cauza acestor boli in tarile in curs de dezvoltare.