Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O treime dintre europeni cunosc pe cineva care munceşte la negru

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia Europeană a lansat luni, 2 martie 2020, prima campanie europeană împotriva muncii nedeclarate. #EU4FairWork” va fi derulată împreună cu Platforma europeană de combatere a muncii nedeclarate şi cu Autoritatea Europeană a Muncii.

Principalul obiectiv al campaniei este acela de a spori gradul de informare al lucrătorilor, companiilor şi decidenţilor politici, campania susţinând că munca nedeclarată nu este rentabili, ci privează lucrătorii de protecţie socială, creează breşe mari în finanţele publice şi distorsionează concurenţa între companii.

Amploarea problemei, aşa cum e descrisă de Reprezentanţa Comisiei Europene în România într-un comunicat publicat pe site, e una de proporţii conform celui mai recent eurobarometru special. Datele arată că unul din zece europeni susţine că a achiziţionat în ultimul an bunuri sau servicii care ar fi putut proveni din munca nedeclarată; o treime dintre europeni cunosc pe cineva care munceşte la negru. Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: “Contează orice fel de ocupaţie şi lucrătorii merită să beneficieze de drepturi sociale. Prin lansarea acestei campanii astăzi dorim ca lucrătorii, companiile şi guvernele să recunoască deopotrivă beneficiile muncii declarate.”

Campania pentru transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată a debutat pe reţele sociale (#EU4FairWork).

Eurobarometru: 50% dintre europeni consideră că este mic riscul de a fi depistat

Conform Eurobarometrului din 2019, munca la negru este încă o mare provocare în Uniunea Europeană, ea afectând lucrătorii, mediul de afaceri şi guvernele. Cele mai frecvente bunuri sau servicii care includ munca nedeclarată au fost achiziţionate din zona reparaţiilor şi renovărilor de locuinţe (30%), coafor şi cosmetică (27%) şi servicii de reparaţii (19%). Din Eurobarometru mai reiese că o treime dintre europeni cunosc pe cineva care lucrează la negru. Lucrătorii liber profesionişti şi muncitorii mobili sunt în mod special supuşi riscului. Sondajul mai arată că jumătate dintre europeni consideră că este mic riscul de a fi depistat.

16 – 22 martie – Săptămâna de Acţiune pentru Munca Nedeclarată

Din 16 martie 2020, în statele membre ale Uniunii Europene începe Săptămâna de Acţiune pentru Munca Nedeclarată. Pe parcursul acelei săptămâni vor avea loc o serie de activităţi, inspecţii în sectoarele cu risc, sesiuni de informări, vizite în şcoli şi aşa mai departe. De asemenea, Comisia Europeană va adopta un raport privind activităţile Platformei europene pentru combaterea muncii nedeclarate. Platforma e compusă din autorităţile relevante din toate statele membre şi reprezentanţi ai partenerilor sociali la nivel intersectorial.

Reţeaua intenţionează să ajute ţările membre ale UE să facă schimb de bune practici şi să se angajeze într-o cooperare strânsă transfrontalieră. Platforma a fost lansată în 2016 şi este pe cale să devină parte a Autorităţii Europene a Muncii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

FMI ȘI DOBÂNZILE

Avertizare a FMI pentru Europa

Potrivit unei estimări preliminare publicate în 31 octombrie de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 2,9% în octombrie, de la un nivel de 4,3% în septembrie şi 5,2% în august.