Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oaspeti din Olanda, Marea Britanie, Ungaria, Spania, Suedia, Italia si Grecia au vizitat Maramuresul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestia ne ajuta in elaborarea unor strategii pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii

[slideshow id=2850]

Luni, Mircea Man, presedintele CJ Maramures, a avut oaspeti din sapte tari. Acestia sunt prezenti in judetul nostru in cadrul proiectului “MiniEurope”, derulat de CJ, prin Biroul de Relatii Internationale, aflat la mijlocul perioadei de implementare. Delegatia a subliniat faptul ca daca noi avem multe de invatat de la ei, acelasi lucru l-au constatat in momentul in care s-au intalnit cu reprezentantii Universitatii de Nord din Baia Mare. De asemenea, au multumit pentru primirea calduroasa de care au avut parte.

Mihaela Lite, manager regional, a trecut in revista cateva date despre acest proiect, care are o durata de trei ani si dispune de un buget total de aproximativ 2 milioane de euro. Din aceasta suma, Maramuresului ii revin 165.091 euro, din care doar 2% reprezinta cofinantarea judetului nostru, diferenta fiind finantare nerambursabila FEDER si guvernamentala. Oaspetii provin din Flevoland (Olanda), lider de proiect, regiunea Nord Vest din Marea Britanie, Észak Alföld din Ungaria, Valencia din Spania, Mid Sweden, din Suedia, Veneto din Italia si regiunea de Vest din Grecia.

“Obiectul general este de a elabora in parteneriat un set de instrumente pentru politica regionala si de strategii pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. Asta in vederea dezvoltarii capacitatii lor inovatoare si de transfer tehnologic din mediul universitar si de cercetare in productie, precum si initierea implementarii acestora in regiunile partenere. Intr-o prima faza a proiectului s-a elaborat un catalog al bunelor practici, in care fiecare partener a propus doua sau mai multe exemple implementate in regiunea lor, dupa care se va realiza, la nivelul partenerilor cointeresati, un transfer know-how, experienta si informatie prin intermediul videoconferintelor si vizitelor de documentare. In urma consultarii factorilor interesati din Maramures am ales sa realizam schimbul de experienta cu regiunile Észak Alföld din Ungaria si regiunea de Nord Vest din Marea Britanie in domeniul clusterelor. Acesta este un concept economic care nu este insa pe deplin inteles si aplicat in Romania, dar care in celelalte tari europene functioneaza si determina o dezvoltare durabila a regiunilor”, a precizat Mihaela Lite.

Avem multe de invatat unii de la altii

Mircea Man a subliniat faptul ca judetul nostru implementeaza multe proiecte cu fonduri europene. In semn de apreciere, acesta a oferit reprezentantului Olandei, Andries Greiner, presedintele comitetului de monitorizare, o placheta cu stema judetului nostru. Nici oaspetii nu au fost nepregatiti, asa ca  i-au oferit acestuia o cravata si alte cadouri “surpriza”, asigurandu-l ca sunt traditionale. Totodata, oaspetele  a subliniat faptul ca la Universitatea de Nord delegatia a avut multe de invatat despre inovatie. “Este un concept nou care are succes si am fost impresionati de aceasta noua abordare. Asa ca nu stiu cate aveti de invatat de la noi, dar cu siguranta si noi avem de invatat de la dumneavoastra”, a precizat Andries Greiner.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns