Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Obiceiuri la cumpana dintre ani in satele din Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acestea sunt nenumarate si inedite, multe fiind legate de superstitii

[slideshow id=1923]

In satele maramuresene, ca de altfel peste tot la tara, traditiile legate de trecerea in Noul An sunt nenumarate si inedite. Multe sunt legate de superstitii. De exemplu, in noaptea de Anul Nou fetele fac strut de verdeata si il duc la rau, il leaga de mal si il arunca in apa. Daca peste noapte se prinde de gheata, fata va avea  un sot bogat, daca nu, va avea un barbat sarac.

Tot in noaptea dintre ani, fetele ies in curte si numara noua pari din gard, in ordine descrescanda. Pe cel cu numarul unu il leaga cu fir rosu iar a doua zi codana merge sa vada parul, care dupa cum arata asa va fi si infasisarea ursitului, spune traditia populara. In dimineata Anului nou (Sanvasaiul), satenii se spala pe fata cu apa neinceputa, luata de la o apa curgatoare, in care pun un banut de argint  pentru a fi curati ca argintul si pentru a fi feriti de boli.

Acestea dar si alte ritualuri si credinte populare legate de pragul dintre ani vor fi prezentate peste doua zile la Pensiunea Popasul din Deal din Ocna Sugatag.

Mosii si babele

Tot pe 30 decembrie, la Muzeul |arancii Romane din Dragomiresti, cu incepere de la ora 15, vor fi prezentate obiceiuri de gasire a ursitului, deoarece in credita populara, cumpana dintre ani este un bun prilej pentru fetele nemaritate de a afla cine le este sortit sa le devina barbat.

Si in Magureni, comuna Cernesti, va fi organizata o sezatoare unde se vor prezenta Mosii si Babele, obiceiuri populare de sfarsit de an.

Obiceiurile continua pana la Boboteaza. ~ntre Anul Nou si Botezul Domnului, preotul umbla cu crucea, iar copiii din satele maramuresene umba cu Tiralexa zicand:

Tiralexa, Doamne

Grau de primavara

Si-n pod si-n camar

Si pe prisp-afara.

Tot atunci fetele fac strut de verdeata, il pun sub pragul casei inainte de trecerea preotului. Dupa plecarea acestuia, strutul se scoate si se pune dupa oglinda< cati au trecut in urma preotului peste strut, atatia petitori va avea fata. Traditia spune ca in ziua de Boboteaza, cel care iese primul din casa este gospodarul care merge in gradina sa vada pomii< daca este zapada sau promoroaca pe pomi, va fi recolta mare in acel an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns