Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oficial în cursa pentru preşedinţia PSD s-au înscris: Geoană, Năstase şi Diaconescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Liderii PSD s-au reunit joi în cadrul Consiliului Naţional pentru a oficializa data congresului convenită pentru 20 februarie, dar şi pentru a analiza rezultatul alegerilor prezidenţiale pierdute de echipa lui Mircea Geoană, precum şi unele aspecte care privesc modificarea statutului PSD.

Dezbaterile au fost lungi, iar oficial în cursa pentru preşedinţia PSD s-au înscris Mircea Geoană, Adrian Năstase şi Cristian Diaconescu, dar până la congres ar putea apărea şi alţii. Ion Iliescu a avut un discurs extrem de dur la adresa PSD şi a festivismelor din partid. Preşedintele de onoare al PSD a declarat, înainte de şedinţa Consiliului Naţional, că mai importante decât candidaturile sunt liniile directoare spre care merge partidul, iar “mişculaţiile” şi competiţia dintre grupuri sunt ucigătoare pentru PSD. Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a renunţat să mai citească analiza alegerilor prezidenţiale, motivând că atmosfera de la şedinţa CN este “destul de tensionată”, şi a adăugat că PSD nu are în acest moment nevoie de sânge sau să fie dezgropată securea războiului. Spiritele s-au încins uşor pe finalul Consiliului Naţional al PSD, acolo unde primarul din Voluntari, Florin Pandele, a înfuriat o parte a sălii. “Dacă Marian Vanghelie candidează la un WC public, acolo candidez. Pandele merge după Vanghelie”, a spus acesta, care are un duel mai vechi cu edilul sectorului 5, cel care a preluat şefia organizaţiei PSD Ilfov, după debarcarea lui Gabriel Oprea din fruntea acesteia.

Geoană spune că nu este singurul vinovat pentru eşecul în alegeri

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că, după alegeri, a avut un moment în care a dorit să demisioneze din fruntea partidului şi s-a plâns că a fost acuzat că a fost singurul vinovat pentru eşecul electoral. “Nici nu cred că este corect ca din partea mea sau din partea unora să punem întreg eşecul electoral pe spatele unui singur om. Sunt principalul responsabil, dar nu cred că este corect şi colegial să continuăm o practică pe care naţiunea noastră o practică cu străşnicie, aceea de a omorî liderii doar din momente de frustrare şi enervare legitime”, a mai declarat liderul PSD. Geoană a mai spus că în ultimii ani a fost obligat să poarte războaie pe mai multe fronturi, inclusiv în interior, unde a fost deseori contestat, şi că noua echipă de conducere va trebui să fie mai omogenă şi mai fidelă liderului. Preşedintele PSD a mai atins subiectul înţelegerilor şi “trădărilor” cu puterea ale unor membri ai PSD.

Năstase ar transforma PSD într-un “doberman”

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat joi, la şedinţa CN, că a primit întrebări de la prieteni şi colegi dacă va candida la şefia PSD, iar răspunsul este afirmativ. “Răspunsul este clar şi direct: da, candidez!”, a declarat Năstase, anunţându-şi formal candidatura.
Năstase a spus că vrea să transforme PSD într-un “doberman” care să apere democraţia şi doreşte ca partidul să redevină cea mai puternică formaţiune din România.
“În opinia mea este important să schimbăm direcţia. În ultimii cinci ani am pierdut cel puţin de cinci ori. Putem să discutăm de ce, putem să evaluăm lucrurile într-un fel sau altul, dintr-un unghi sau altul, dar e clar că am făcut cu toţii greşeli, şi eu am făcut greşeli”, a spus Năstase.
“Să înţelegem ce a fost greşit în perioada în care a trecut şi să înţelegem că acum partidul nostru se află într-o presiune enormă, care vine din partea lui Traian Băsescu care doreşte ca PSD să fie un fel de pisică mică, domesticită, sau cel mult un fel de chihuahua, pe când eu îmi doresc ca partidul să devină un doberman care să apere şi democraţia şi să-i protejeze pe colegii noştri alergaţi prin teritoriu”, a mai spus Năstase.

Geoană: PDL, principalul adversar al PSD

Mircea Geoană a declarat joi în cadrul Consiliului Naţional că a fost greşeala sa principală şi a echipei de conducere că a colaborat cu PDL după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi sprijinirea moţiunii de cenzură împotriva PNL după susţinerea din Parlament a Guvernului Tăriceanu. Geoană a precizat că la congresul din 20 februarie trebuie stabilit faptul că PDL este principalul adversar. Liderul PSD a mai susţinut că a făcut “răni” din cauza prejudecăţii şi stereotipului că social-democraţii sunt continuatorii comuniştilor.

Diaconescu: Nu am altă alternativă decât să candidez

Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu şi-a anunţat şi el candidatura la şefia partidului în cadrul Consiliului Naţional de astăzi. Diaconescu este al doilea social-democrat care a făcut acest pas, după colegul Adrian Năstase.
“Nu am altă alternativă decât să candidez la preşedinţia partidului”, a afirmat la un moment Diaconescu în discursul său. El a precizat, la Consiliul Naţional al PSD, că ar dori ca în 2012 partidul să câştige puterea şi să guverneze singur. Diaconescu a dat ca contraexemplu “oportunismul politic” de care a dat dovadă până acum PSD, care ar fi făcut ca, în acest moment, “dreapta să fie atotstăpânitoare”, în condiţiile în care PDL “a parcelat ţara şi a împărţit-o pe interese”, iar PNL “se erijează în şeful opoziţiei”. “Dacă stânga românească va dispărea, consider că ţara noastră va intra într-un impas democratic”, a apreciat vicepreşedintele PSD.

Mitrea: Actuala conducere a îndepărtat oameni de valoare

Senatorul PSD Miron Mitrea a acuzat actuala conducere a PSD de faptul că a reuşit să îndepărteze oameni extrem de valoroşi care fie au plecat, precum Sorin Oprescu şi Dan Ioan Popescu, fie au fost îndepărtaţi, precum Mihai Tănăsescu, Ioan Rus sau Ioan Mircea Paşcu.
“Am reuşit să îndepărtăm şi oameni extrem de valoroşi. Sorin Oprescu a fost dat afară din partid pentru că a îndrăznit să-l contracandideze pe Mircea Geoană A venit înapoi când au fost alegeri pe Bucureşti. L-am refuzat şi am ajuns în situaţia în care unul dintre cei mai buni oameni ai PSD e primar independent, nu al PSD”, a susţinut Miron Mitrea.
În plus, Mitrea a criticat şi faptul că liderii PSD au uitat de oamenii din Guvernul Văcăroiu de care se ruşinează acum. Menţionând că îl apreciază pe Vanghelie, Mitrea a precizat însă că acesta nu face bine conducerii PSD la centru. El a criticat şi deciziile PSD privind colaborarea centru-teritoriu, menţionând că PSD a abuzat, ajungându-se la situaţia în care “organizaţiile mai slabe să nu mai aibă dreptul să vorbească”.

Iliescu: PSD a irosit mult timp în lupte intestine şi în conspiraţii

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că va reflecta dacă mai e nevoie să existe prin Statut funcţia sa, arătând că el nu are nevoie de funcţii şi că cine îl respectă o face pentru persoana lui. Iliescu a susţinut că PSD trebuie să se delimiteze de eticheta de continuator al comuniştilor şi a criticat adoptarea unui discurs “cvasi-neo-liberal” de către pesedişti în ultimii ani.
Iliescu a criticat întâlnirile unor lideri ai partidului în mod informal, la unele restaurante sau hoteluri, cum s-a întâmplat la Poiana Braşov şi Snagov, şi a arătat că trebuie eliminate promovările “pe interese de grup, de gaşcă”.
Iliescu a criticat, pe de altă parte, numărul mare de delegaţi care compun Consiliul Naţional şi Congresul. “Eu nu cred că avem nevoie de două congrese, unul mai mare şi unul mai mic, pentru că lumea se plictiseşte. La ce ne trebuie nouă asemenea organisme stufoase, mari? Eu propun să redimensionăm din acest punct de vedere şi delegaţii la Congres şi numărul membrilor Consiliului Naţional, să coborâm un pic cu picioarele pe pământ”, a spus el. Iliescu a acuzat totodată lipsa de dezbateri ideologice şi a criticat faptul că discuţiile din ultima vreme s-au axat prea mult asupra candidaţilor şi prea puţin pe schimbul de idei. El a criticat modul în care s-au organizat ultimele reuniuni de Consiliu Naţional şi Congrese.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns