Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Olimpice satmarene de aur: Nistor Patricia si Bokenyi Petra

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vestile bune, despre oameni de calitate, sunt destul de rare si, culmea!, nu starnesc prea mare interes. Bunaoara, stirea ca Nistor Patricia, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National Mihai Eminescu din Satu Mare a obtinut premiul I la Olimpiada nationala de limba engleza ne-a parvenit cu mare intarziere. Ceva mai operativi au fost dascalii de la Colegiul Ioan Slavici, care ne-au anuntat din timp ca eleva Bokenyi Petra a obtinut premiul I si premiu special la Olimpiada Nationala de Pedagogie-Psihologie. In schimb, ambele nume lipsesc de pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Satu Mare, acolo unde sunt anuntate rezultatele la olimpiade.

 

Profilul a doua eleve – olimpice nationale

Pentru a compensa macar in parte aceste carente, Informatia zilei si-a propus sa prezinte un profil al celor doua laureate, cu care judetul Satu Mare se poate mandri. In acest scop, le-am adresat celor doua competitoare intrebarile de mai jos, la care ne-au raspuns pe rand. 1. Ce a declansat pasiunea ta pentru psihologie?; 2. Ce inseamna sa fii olimpic la nivel national?; 3. Pe cine ai avut ca profesor indrumator?; 4. Cum apreciezi gradul de dificultate al subiectelor?; 5. Daca ai avea posibilitatea, ce schimbari ai face in predarea disciplinei limba engleza/psihologie?; Pe ce anume ai pune accentul, si ce ai pune in plan secundar?; 6. Ce iti place sa faci in timpul liber?

 

Nistor Patricia, Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare
Nistor Patricia, Colegiul National Mihai Eminescu Satu Mare

Nistor Patricia:

1. Am avut intotdeauna inclinatii spre stiinţele umaniste si probabil ca un factor nativ a contribuit cel mai mult. Initial totul s-a nascut dintr-o nevoie, desenele animate nu erau dublate, asa ca am fost cu totii nevoiti sa ne descurcam. Limba engleza s-a transformat intr-o pasiune atunci cand am constientizat naturaletea cu care ma exprim.

2. Cu riscul de a folosi un cliseu, este intr-adevar un vis implinit. Sa ma aflu acum, in 2012, la Ramnicu Valcea, si la Cluj in 2010, printre cei mai buni elevi din intreaga tara, a fost o onoare in sine. Faptul ca am reusit sa am cea mai buna lucrare, da, este un vis devenit realitate.

3. Profesorul Moga Dorel este cel care imi preda engleza. Pe langa orele de curs, si-a rupt saptamanal ore din timpul sau liber pentru a ma pregati, fara vreo alta recompensa in afara performantelor obtinute de mine si de colegii mei. Pregatirea pentru toate cele trei probe: scris, oral si intelegere dupa auz a fost una indelungata si foarte minutioasa.

4. Subiectele au fost de nivel super-avansat, dar stiam exact la ce sa ma astept. Au implicat o cunoastere profunda a limbii, dar si maturitate in gandire si introspectie.

5. Stapanirea unui vocabular vast este foarte importanta. Deoarece influenteaza toate celelalte aspecte, ar trebui sa fie prioritara. De asemenea, as pune accentul pe exprimarea orala spontana, fiind cel mai greu de obtinut.

6. Nu imi pot imagina viata mea fara arta. Iubesc literatura si artele vizuale: de la cinematografie la fotografie, pictura, arta stradala si design.

7. Planuiesc sa studiez si sa ma afirm in domeniul relatiilor internationale si al comunicarii. Totusi, sunt sigura ca si lumea artei va deveni mai mult decat un hobby pentru mine. Pe termen lung, imi inchipui ca voi trai intr-o tara insorita, pe malul marii.

Bokenyi Petra:

Bokenyi Petra, Colegiul National Ioan Slavici Satu Mare
Bokenyi Petra, Colegiul National Ioan Slavici Satu Mare

1. In copilarie imi doream mereu sa devin profesoara. Din acest motiv am si ales profilul pedagogic. in cadrul acestei clase pedagogice, aprofundand materiile de baza mi-am gasit vocatia si sper ca pe viitor voi continua cu studiul psihologiei. Psihologia a devenit pasiunea mea deoarece este o materie logica, interesanta si ma ajuta in viata de zi cu zi in dezvoltarea personalitaţii mele si in unele cazuri a prietenilor mei.

2. Sa fii olimpic la nivel national pentru mine este o onoare, sunt incantata pentru rezultatele pe care le-am dobandit si sunt mandra de tot ceea ce am realizat.Totusi, in spatele premiilor pe care le-am obtinut se afla multa munca si perseverenta. Sunt o persoana hotarata si ambitioasa, iar  pentru ca imi place asa de mult psihologia, am acordat timp si energie pentru a dobandi cunostintele necesare unei reusite scolare. Desi presupune o munca continua, participarea la astfel de concursuri mi-au oferit multe oportunitati, atat de a vedea tara, cat si de a cunoaste alti oameni.

3. M-a pregatit, sprijinit si initiat in tainele psihologiei doamna profesoara Antonela Porumbacean. In cursul celor patru ani, ea mi-a acordat multa atentie si m-a ajutat foarte mult in dezvoltarea mea personala. Astfel am reusit sa obtin respectivele premii. Am colaborat foarte bine cu dansa, iar cu acest prilej as dori sa ii multumesc din suflet ca a fost mereu alaturi de mine si timp de patru ani si-a petrecut zilele si adesea noptile citind si corectand nesfarsitele mele variante. imi va fi foarte dor de dansa, de sfaturile ei si de sprijinul moral.

4. Am participat la olimpiada nationala in toti acesti patru ani de liceu si pot sa spun ca am avut parte de subiecte bine structurate, clare si logice, care au presupus detinerea atat a unui set bine determinat de cunostinte, cat si abilitatea de a fi creativa. Gradul de dificultate al acestor subiecte a variat de la un an la altul, in functie de disciplina pedagogica studiata in anul respectiv, insa pot afirma ca fiecare subiect avea un nivel ridicat de complexitate.

5. De-a lungul a patru ani am avut parte atat de instruire teoretica-explicativa, cat si practica-aplicativa. Daca aş avea posibilitatea de a schimba ceva in metoda de predare a disciplinelor pedagogice, nu as avea ce modifica. Disciplinele pedagogice au imbinat intr-un mod egal frumosul cu utilul. Profilul pedagogic este unul dintre cele mai educative profile, iar in urma anilor de liceu elevul paseste in viatacu un caracter si o personalitate bine conturata. Colegiul National “Ioan Slavici” m-a primit cu bratele larg deschise, am colaborat altaturi de cadre didactice care au ca scop fundamental transmiterea cunostintelor, precum si acordarea sprijinului moral. Profesorii liceului sunt mereu alaturi de mine si de ceilalţi elevi, iar ajutorul lor a contribuit la performantele mele. Daca as fi pusa in situatia de a alege un liceu, spun fara ezitare ca as opta tot pentru profilul pedagogic al colegiului pe care il urmez. Totodata, sfatuiesc elevii care sunt pe punctul de a-si alege un profil, sa se alature cnistilor, daca doresc o cariera in invatamant. Acest profil iţi ofera multe oportunitati in viata, dupa absolvirea liceului avand o meserie frumoasa. Va asigur ca nu veti regreta alegerea facuta.

6. Fiind in clasa a XII-a, nu am posibilitatea de a aloca mult timp unei bine meritate “pauze”. insa de cate ori am ocazia petrec mult timp in aer liber, optand pentru plimbari alaturi de prieteni. De asemenea, imi place sa ascult muzica si ador jocurile logice precum si pe cele de cultura generala.

7. Dupa absolvirea  liceului imi voi continua  studiile la Facultatea de Psihologie si  Stiinţe ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj. in ceea ce priveste viitorul, as dori sa devin profesoara, insa nu sunt decisa la ce disciplina. Aceasta dorintaeste tinta mea principala in momentul de fata, insa nu se stie ce imi rezerva viitorul.

 In incheiere, as dori sa ii multumesc familiei mele si prietenilor mei care m-au sustinut pe tot parcursul acestor ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns