Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oliver Turman, primarul de Baia Mare, si inceputurile performantei in arta plastica a acestor locuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In samburele de inceput al viitoarei Scoli baimarene de pictura sta gestul primarului de Baia Mare, Oliver Turman, care-n anul 1894 il invita oficial pe Hollósy Simon sa petreaca vara in oras impreuna cu studentii sai de la Munchen. Primarul le ofera bilete de tren gratis de la frontiera pana-n Baia Mare si le promite organizarea unui atelier de creatie pe timpul intregii perioade de sedere in Baia Mare. Doi ani mai tarziu, Hollósy ajunge in Baia Mare insotit de Károly Ferenczy, Béla Ivány-Grünwald, János Thorma, István Réti si Oszkár Glatz. Grupul acesta artistic se intoarce in septembrie la Munchen ramanand in Baia Mare doar Károly Ferenczy si János Thorma.

In anul 1898, orasul Baia Mare (municipalitatea) decide construirea a opt ateliere pentru dezvoltarea coloniei de pictura. Din nefericire, primarul Oliver Turman decedeaza si construirea atelierelor se amana.

In anul 1900, reprezentantii scolii baimarene de pictura participa la expozitia mondiala de la Paris cu lucrari de Károly Ferenczy, Béla Iványi Grünwald, István Réti, János Thorma, Istvan Csók, Oszkár Glatz. Csók primeste o medalie clasa I, Hollósy si Réti – medalii clasa a II, Ferenczy si Iványi Grünwald – medalii clasa III, Ferenczy si Glatz – mentiuni onorabile.

In anul 1902, Károly Fereneczy, István Réti, János Thorma si Béla Iványi Grünwalt pun bazele Scolii Libere de Pictura din Baia Mare.

Pictorii stabiliti in Baia Mare incep sa fie prezenti in Europa cu lucrari de mare performanta artistica.

In anul 1904, Iványi Grünwald castiga bursa fondata de episcopul Vilmos Fraknói pentru a studia si picta la Roma. La expozitia universala de la Saint Louis, János Thorma castiga medalia de aur, Károly Ferenczy, Béla Iványi Grünwald si István Réti cate o medalie de bronz.

Gyula Schönher organizeaza Muzeul de la Baia Mare, avand si o colectie de arta plastica.

In anul 1911 se termina de construit noile ateliere si in luna mai are loc o ampla expozitie de grup. Se expun 97 de lucrari si se infiinteaza Societatea Pictorilor Baimareni, avandu-l ca presedinte pe Károly Ferenczy si vicepresedinte pe Samu Bortsok.

Am punctat cateva evenimente care au marcat inceputurile Scolii de pictura in Baia Mare.

Felul in care administratia orasului la acea vreme a stiut sa investeasca in arta a adus notorietate culturala europeana Baii Mari.

Primarul Oliver Turman poate fi considerat fermentul administratiei orasului Baia Mare la sfarsit de secol nouasprezece. Prin deciziile lui a aparut performanta in arta plastica in Baia Mare.

Oliver Turman e un nume la care trebuie din cand in cand sa ne gandim cu recunostinta. Asta am facut si noi in acest text.

PS. Familia Turman, cu adanci radacini in Baia Mare, a fost in perioada comunismului de factura bolsevica a anilor ’50 sub lupa politrucilor vremii.

Urmasul primarului Oliver Turman a muncit ca ajutor de miner in urbea unde stramosul lui a construit administrativ a doua scoala de pictura a Europei dupa cea de la Barbizon.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns