Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

OMS: Anual, 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei

OMS: Anual, 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei
OMS: Anual, 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
OMS: Anual, 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei
OMS: Anual, 1,3 milioane de oameni decedează din cauza tuberculozei

În fiecare an, la data de 24 martie se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei. Cu acest prilej la Satu Mare va avea loc azi, un simpozion, în organizarea Spitalului Judeţean de Pneumoftiziologie.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, la nivel mondial, în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Trei milioane este numărul persoanelor bolnave plus al contacţilor care nu primesc îngrijirile medicale necesare. Anual, 1,3 milioane de oameni decedează  din cauza tuberculozei. În anul 2012, aproximativ 530 mii de copii au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, şi 74 mii de copii au murit din cauza acestei boli. Se moare şi astăzi din cauza acestei boli curabile, deoarece multe ţări nu îşi permit finanţarea depistării precoce şi a tratamentului. Peste 95% din cazuri apar în ţările cu venituri mici şi medii.
Mesajul campaniei din acest an este: Atinge (scade la) ţinta de 3 milioane. Găseşte. Tratează. Vindecă tuberculoza.

Conform datelor OMS din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană geografică şi de 6,7 ori decât media Uniunii Europene. România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză< în 2013 peste 34 mii de bolnavi, dintre care 1500 de cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1200 bolnavi decedează anual.

“La noi, tratamentul tuberculozei este asigurat gratuit, deci nu lipsa accesului la tratament ar fi problema. Din păcate, oamenii pe de o parte ştiu prea puţin despre transmiterea, prevenirea, recunoaşterea şi tratarea bolii, pe de altă parte neglijează semnele de boală, evită să se prezinte din timp la consultaţie şi nu iau tratamentul în serios, „călind” bacilii (ce nu-i omoară îi întăreşte), şi ajungând la forme mai grave, multidrog-rezistente, cronice. Trebuie să menţionăm şi responsabilitatea bolnavilor faţă de familia şi anturajul lor: dacă nu se tratează corect şi complet, atunci răspândesc bacteriile îmbolnăvind alte persoane, printre care şi proprii copii”, informează  Direcţia de Sănătate Publică Satu Mare.

Medicii spun că momentan se observă o tendinţă la scădere a tuberculozei, de aceea nu mai sunt obligatorii controalele radiologice de rutină care au fost impuse mai demult (prenupţial, la angajare, la profesori etc.). “Totuşi, ca să nu ne trezim în câţiva ani iarăşi la o creştere îngrijorătoare a incidenţei bolii, ar fi bine ca toţi să ştim şi să respectăm recomandarea ca la orice suspiciune de tuberculoză să ne prezentăm la consult medical (chiar dacă nu mai sunt controale obligatorii), iar în caz de boală să urmărim tratamentul cu cea mai mare conştiinciozitate”, sunt de părere specialiştii DSP

Simptomele care ar trebui să ridice un semn de alarmă şi să vă îndrepte către un cabinet pentru un consult medical sunt: tuse care ţine de peste 3 săptămâni, scăderea în greutate, oboseală, lipsa poftei de mâncare, subfebrilităţi însoţite de transpiraţii nocturne.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Sa dea si managerii 30 la suta din salariile lor mari spitalelor si sa se renunte la numarul mare de directori de tot felul cu salarii gigante si la armata de personal administrativ……nu la personalul medical,care sa fie in detrimentulcelor suferinzi ca sa astepte mai mult timp bolnavii la usa safie consultati?

Lasă un răspuns