Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ONG-urile active din judeţ roagă sătmărenii să redirecţioneze cei 2% din impozitul pe venit

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Grupul organizaţiilor civile active în domeniul social din judeţul Satu Mare a organizat o conferinţă de presă pe tema "2%" la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare
Grupul organizaţiilor civile active în domeniul social din judeţul Satu Mare a organizat o conferinţă de presă pe tema “2%” la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare

Formularele 200 şi 230 se depun la Direcţia Generală a Finanţelor Publice până în 25 mai 2013

Joi, 4 aprilie 2013, Grupul organizaţiilor civile active în domeniul social din judeţul Satu Mare a organizat o conferinţă de presă pe tema “2%” la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare.

Întâlnirea s-a dorit a fi o mobilizare a sătmărenilor pentru a înţelege mecanismul “2%”, mai ales că în conformitate cu Codul Fiscal, Legea nr. 51/2003, beneficiarilor de salariu li se calculează un impozit lunar care se stopează la sursă.

 

Mecanismul 2%

 

Din acesta, până la 2% poate fi redirecţionat pentru susţinerea entităţilor non-profit, fie acestea unităţi de cultură, asociaţii, fundaţii, partide politice, cu condiţia să aibă activitate şi să folosească sumele obţinute în scopul activităţii pentru care au luat fiinţă. Formularul 200 se completează de persoanele care realizează impozit pe venit din activităţile individuale, iar formularul 230 de persoanele fizice care realizează venituri din salarii.

La evenimentul de joi au participat reprezentanţii asociaţiilor ce fac parte din acest grup, Copii, Freres Europa, Langdon Down Transilvania, Caritas, Stea, Surorile de Caritate Sfântul Vicenţiu, Casa Sătmăreană, Hans Lindner şi Fara România Filiala Foyer Satu Mare, alături de numeroşi interesaţi ce este de fapt redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, a declarat în deschiderea conferinţei că ar fi bine ca sătmărenii să depună formularele în sensul redirecţionării celor 2% din impozitul pe venit către entităţi din judeţul nostru< “Întreaga sumă ar rămâne la noi în judeţ. Datele arată că la finele anului trecut, în judeţul Satu Mare erau circa 90 de mii de angajaţi. În 2012, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Satu Mare au intrat 22.000 de formulare 230 şi 200, din care 2.000 au fost invalide, fiind eronat completate. De exemplu, anul trecut, din suma totală de 3,6 milioane lei, dacă ne uităm la numărul total de sătmăreni angajaţi, doar 31% a rămas la noi în judeţ prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit, deci am pierdut două treimi pentru că nu s-au direcţionat banii spre entităţile care fac acţiuni caritabile.

 

Dacă toţi angajaţii redirecţionează anul acesta cei 2%, 3,8 milioane lei rămân în judeţ

 

În 2013, suma totală conform estimărilor noastre, deci venitul total, ar fi de 190 de milioane lei, din care am putea redirecţiona 3,8 milioane lei. Trebuie să facem efortul ca aceşti bani să rămână la noi în judeţ, să fim conştienţi că sumele pot sprijini asociaţiilor non-profit în acţiunile pe care le au”. Directorul Finanţelor Publice a mai specificat că sătmărenii se pot prezenta la Finanţe pentru a depune formularul 200 sau 230 fără a-şi face griji că vor sta la coadă. Nu trebuie nici să completeze rubrica în care se trece calculul contribuţiei, deci cât e de fapt 2% din impozitul pe venit, şi această operaţiune fiind făcută de angajaţii Direcţiei. Formularele se pot depune, la fel ca în anii trecuţi, până în 25 mai 2013.

 

Majoritatea resurselor financiare ale ONG-urilor sătmărene se constituie din donaţii

 

Au luat apoi cuvântul Carmen Pop – reprezentanta Filialei Foyer România a Fundaţiei Fara, care a menţionat că sătmărenii pot lua o decizie documentată în momentul în care aleg să redirecţioneze cei 2%< “Oamenii pot urmări efectele deciziei lor, pot vedea pe ce s-au cheltuit banii de asociaţia la care i-au oferit”. Koczinger Tiberiu – reprezentantul Hans Lindner – îi roagă la rândul său pe sătmăreni să redirecţioneze cei 2% entităţilor din judeţ: “Cei 2% din impozitul pe venit pot fi folosiţi de organizaţia căreia îi redirecţionaţi pentru a cumpăra medicamente, haine, a ajuta oameni sărmani ori bolnavi”. Kosa Attila – Organizaţia Caritas – a declarat în cadrul conferinţei că “asociaţiile ce fac parte din acest grup au un scop comun< abordarea şi rezolvarea problematicii sociale. Aceste organizaţii nu realizează profit financiar, dar activităţile lor aduc un alt fel de profit judeţului, fiindcă ele se materializează prin bunăstarea comunităţii în care trăim.

Reprezentantul Organizaţiei Caritas a prezentat şi o diagramă care reflectă structura resurselor băneşti din care organizaţiile nonguvernamentale sătmărene îşi desfăşoară activitatea, aproape 50% din resursele lor provenind din donaţii. Organizaţiile nonguvernamentale din Satu Mare au o largă paletă de servicii. Unele susţin integrarea socială a copiilor şi tinerilor, altele oferă consiliere şi asistenţă socială ori medicală, unele oferă îngrijire la domiciliu, servicii de orientare profesională şi lista continuă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns