Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Opozitia moare, dar nu se preda

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In vreme ce PSD a trecut la actiuni de protest stradal, cu drapele rosii fluturand in vant, PNL pregateste o motiune de cenzura. Sunt doua tipuri de manifestari obisnuite din partea partidelor de opozitie. Social democratii vor sa atraga atentia asupra uriasei proportii a saraciei care cuprinde tot mai multi cetateni, iar liberalii ataca problema taxelor si impozitelor tot mai mari. Cu alte cuvinte, puterea este prinsa ca intr-un cleste.

Ce efecte au in prezent aceste actiuni si cum vor fi percepute de catre populatie in viitor ramane de vazut. Oricum, PD-L si guvernul Boc nu dau semne ca s-ar speria.
Dupa multi ani, PSD se inscrie in seria de manifestari specifice partidelor de stanga din lume. Scoate sau incearca sa scoata oamenii in strada pentru a demonstra ca le reprezinta cu adevarat interesele. In felul acesta PSD sub conducerea lui Victor Ponta face pasul de la “baronii locali” spre masele populare, un lucru, de altfel, binevenit.
PNL, ca un adevarat partid de dreapta, se arata ingrijorat de intentia guvernului de a renunta la cota unica. Nu se cunoaste sursa din care s-a informat Crin Antonescu cu privire la majorarile de impozite si taxe. Probabil ca ministrul de Finante nu-si uita fostii colegi de partid si le furnizeaza informatii. Oricum, daca se va dovedi reala intentia guvernului Boc de a elimina cota unica mediul de afaceri si sindicatele vor reactiona dur. Dar acest lucru nu va influenta rezultatul motiunii de cenzura. Mai mult, daca intentiile guvernului sunt altele, Crin Antonescu se va acoperi de ridicol.
Capul de afis al acestor zile ramane, totusi, PSD. A venit randul “martorului” Geoana sa se prezinte la DNA.   Dosarul Voicu se extinde. Dupa o perioada in care senatorul PSD parea sa se fi ocupat doar de mici excrocherii, odata cu citarea presedintelui Senatului la audieri se poate aprecia ca dosarul capata noi onotatii politice.  Asta inseamna ca de aici inainte vor conta mai putin vinovatiile si nevinovatiile. Vor curge din toate partile acuzatiile. PSD are de ales intre a face un zid in jurul celui arestat sau a-l lasa din brate pe Mircea Geoana. Au toate motivele sa se razbune pe fostul lider, pe cel care i-a marginalizat pe Ion Iliescu, pe Adrian Nastase, pe multi alti grei ai partidului.
Actuala conducere nu se omoara nici dupa Catalin Voicu, nici dupa Geoana si cu atat mai putin dupa Marian Vanghelie. Este, de fapt, cercul in care s-a miscat senatorul care era pe punctul de a deveni ministru de interne. DNA poate contribui la despartirea apelor in PSD. Cam la fel s-au petrecut lucrurile in urma cu cinci ani in cazul Nastase. Proaspat ajuns presedinte al partidului, Mircea Geoana s-a lepadat de Nastase. Cu timpul s-a constatat ca ridicarea sprijinului politic in urma caruia s-a pierdut functia de presedinte al Camerei Deputatilor a costat prea scump.     Geoana intr-adevar si-a consolidat puterea personala, dar partidul a pierdut o parghie importantă. Pusa in balanta, functia de presedinte al Senatului si persoana lui Geoana, se pare ca PSD inclina spre pastrarea functiei. Fara implicarea unor personalitati de prima marime, dosarul Voicu devine unul banal.
Cu sau fara un program comun, lovita mai mult din interior decat dinafara, opozitia aparent pe moarte este din ce in ce mai hotarată sa tina piept puterii. In fond ce s-a schimbat in 2010 fata de 2002, sa zicem? Numele partidului de guvernămant si numele presedintelui. PSD-ul de atunci a devenit PDL-ul de azi. Nimic absolut nou nu se petrece in politica.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns