Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Asaltul puterii asupra justiţiei se înteţeşte. După ce mai ieri premierul Ponta înspăimânta lumea democratică cerând ca CSM, Procuratura Generală şi DNA să intre sub control parlamentar, recent s-a constituit şi o comisie a Senatului pentru verificarea procurorilor ce anchetează fraudele comise la Referendum.
    În general, analiştii au două ipoteze de lucru.

Una că se radicalizează procesul de subordonare a justiţiei, a doua că se caută soluţii salvatoare pentru a-i scăpa de pedepse pe cei ce au fraudat sau au îndemnat sau condus fraudarea Referendumului. Se pare că şi prima ipoteză şi cea de a doua urmăresc acelaşi scop, să ascundă fraudarea şi, mai precis, să-i scape cu faţa curată pe cei ce au comis infracţiunea de fraudare.

Miza este mare. Sunt nenumăraţi puternici ai zilei, din rândurile actualei puteri mai ales, ce au dosare în anchetă sau chiar în instanţă şi vremea nu iartă. Ei nu mai pot aştepta până în 9 decembrie, când guvernanţii de acum câştigă alegerile. Timpul nu iartă, am spus, pentru că fiecare lună, fiecare săptămână şi zi apropie ora fatidică când s-ar putea pronunţa o sentinţă grea. Unii dintre cei în cauză nu mai pot aştepta luna decembrie, resimt puternic nu numai stresul, dar şi spaima de a fi claustraţi asemenea lui Adrian Năstase. Peste toate acestea a survenit şi Referendumul.

Succesul la Referendum determina înlăturarea lui Traian Băsescu, un garant al independenţei justiţiei. Acesta a fost motivul pentru care referendumul a fost ridicat la rang de război civil şi s-a acţionat ca atare, după principiul machiavelic că scopul scuză mijloacele. Prinşi în mrejele euforiei că victoria trebuie obţinută cu orice preţ, au acţionat ca atare încurajaţi şi de faptul că până în prezent, deşi s-a fraudat la toate alegerile anterioare, niciodată  nimeni nu a ispăşit o pedeapsă exemplară. Da, dar niciodată până în prezent fraudele nu au fost atât de evidente şi niciodată până în prezent America şi Europa nu s-au interesat îndeaproape de viaţa politică internă românească.

Aşadar, guvernanţii trăiesc un moment cheie. Este de notorietate reuniunea PSD la care militanţii din teritoriu ai partidului au cerut preşedintelui lor, Victor Ponta, să curme anchetele procurorilor împotriva celor ce au fraudat. Aceştia îşi doresc liniştea şi, peste toate, îşi doresc să acţioneze cu un la fel de mare curaj şi la alegerile legislative din decembrie. Nemaiavând ei libertatea de a frauda, implicit pot să scadă procentele ce le-ar putea obţine USL. Unii apreciază scăderea acestora la 10-20 la sută, fatală pentru soarta politică a acestei Uniuni ce îşi propune să obţină mai bine de 50 la sută din locurile din Parlament.

Astfel că guvernanţii riscă. Riscă mult. Instituţiile judiciare nu pot trece sub control parlamentar pentru că ar încălca separaţia puterilor în stat, temelie a unui stat de drept. Ministrul Pivniceru, ce părea cu trup şi suflet alături de USL, la o întrebare referitoare la intenţia lui Victor Ponta de a trece aceste instituţii sub control parlamentar a spus: ”Ar fi o mare greşeală”. Nu mai punem la socoteală inevitabila reacţie dură a Departamentului de Stat american şi a autorităţilor  europene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Dezrobirea primarilor

Asculta acest articol     Pentru primari, şi în general pentru toţi aleşii, regimul Băsescu le-a oferit multe momente de nelinişte