Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Orban: Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la moțiunea de cenzură

Sigla Informatia Zilei
Premierul Ludovic Orban a anunțat că ia în calcul să sesizeze CCR în legătură cu un conflic constituțional între guvern și Parlament în legătură cu moțiunea de cenzură.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a anunțat că ia în calcul să sesizeze CCR în legătură cu un conflic constituțional între guvern și Parlament în legătură cu moțiunea de cenzură.

” Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus o moțiune de cenzură în vacanța parlamentară, sesiune extraordinară, de fapt este vacanța parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tocmai pentru că este vacanţă parlamentară. Nu am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale. Dar vă spun, ca să înțelegeți: deci o moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4-5 zile. Gândiţi-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci, trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune, ăsta e textul constituțional. Gândiţi-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune, 5 zile, vă daţi seama, se pot depune cred că 18 moțiuni de cenzură, în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi, ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moţiune.” a declarat premierul.

În opinia premierului moțiunea de cenzură este un act iresponsabil.

” Analizăm, urmează să luăm decizia, oricum moțiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate și atacă interesele fundamentale ale României și ale societății românești într-un moment în care România are nevoie ca de aer de guvern, mai ales de un guvern așa cum îl conduc eu, guvern care este pregătit să pregătească acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru absorbția fondurilor cuvenite României din bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027, guvern care pregătește planul național de reziliență și recuperare care este absolut necesar ca să putem accesa cele 34 de miliarde de euro din cadrul programului european, guvern care pregătește deschiderea școlilor, organizarea în bune condiții a alegerilor locale, guvern care este în curs de implementare a planului de investiții și relansare economică a României “Reclădim România”, guvern care este responsabil și care caută să asigure revenirea cât mai rapidă a societății la normalitate.”a adăugat premierul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns