Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Orhan Pamuk prezintă la New York noua sa carte, “Femeia cu Părul Roșu”

Coperta ediției turcești
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Coperta ediției turcești
Coperta ediției turcești

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură 2006, a prezentat la New York noua sa carte, ‘The red-haired woman’ (“Femeia cu Părul Roșu”), un roman de idei cu substrat politic ce reinterpretează miturile Orientului și ale Occidentului, relatează marți EFE.

“Am purtat povestea cu mine timp de 20 de ani, motivul pentru care am început să o scriu acum trei ani a fost deoarece Turcia începea să devină tot mai autoritară”, a mărturisit autorul în fața unui public prezent la Școala de Arte a Universității Columbia.

“Este o dilemă pentru multe persoane, dar nu și pentru mine, de ce oamenii continuă să voteze pentru lideri, pentru partide sau instituții care devin din ce în ce mai autoritare și mai severe”, a spus el. Potrivit scriitorului, literatura și clasicii oferă explicații asupra prezentului. “Cartea mea este politică, dar nu pot fi înțelese recentele evenimente politice (…) decât citindu-le în mod literar, comparându-le cu literatura vor fi mai bine înțelese”, a precizat Pamuk.

În această carte, bazată pe relația dintre un meșter fântânar și tânărul său ucenic, autorul reflectează la diferitele forme de paternitate, inclusiv la cea autoritară, și se inspiră dintr-o îmbinare a tradițiilor, legendelor și miturilor prezente în țara.

La prezentarea romanului, la care au asistat sute de persoane, Pamuk a explicat că a încercat să îmbine un episod din ‘Shahnameh’, al poetului persan Ferdousí, în care tatăl își omoară fiul, cu cel din Oedip Rege al lui Sofocle, unde faptele se petrec invers. Potrivit lui, la fel cum se întâmplă în Turcia, istoria se poate înclina spre o versiune, sau spre cealaltă, pentru una dintre cele două morți, pentru Orient sau Occident.

“Viața urmează mitul”, spune unul dintre personajele cărții, iar în opinia scriitorului, misterul constă în a ști care dintre cele două mituri va avea ultimul cuvânt. În orice caz, el a dat asigurări că va rămâne în Turcia.

“Iubesc Turcia pentru dorința mea de a o iubi, pentru timpul pe care l-am investit în acest loc, pentru timpul îndelungat de care am avut nevoie pentru a o înțelege, pentru că îi aparțin și fac parte din ea, pentru a lupta alături de ea, dar și împotriva ei, pentru a o critica tot timpul”, a încheiat Orhan Pamuk.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns